current views are: 2

16 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση15:53

Πέθανε ο Νίκος Σαρλής

Έφυγε από τη ζωή ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Νίκος Σαρλής.

Δημοσίευση 15:53’
αρθρο-newpost

Έφυγε από τη ζωή ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Νίκος Σαρλής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ανακοίνωσε με θλίψη την απώλεια του παλαίμαχου συναδέλφου Νίκου Σαρλή, ο οποίος απεβίωσε χθες, σε ηλικία 92 ετών.

Ο Νίκος Σαρλής γεννήθηκε στην Άρτα το 1921. Από τον Οκτώβριο του 1941 εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και το ΕΑΜ και είχε πλούσια αντιστασιακή δράση καθ’ όλη τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Στην περίοδο του εμφυλίου φυλακίστηκε και εξορίστηκε.

Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1952 στην εφημερίδα «Αυγή», στο μεταφραστικό τμήμα, καθώς ομιλούσε Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά και ήταν πτυχιούχος Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας έζησε αυτοεξόριστος στην Ιταλία, την Ελβετία, τη Γαλλία και την Κύπρο και ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση.

Το 1975 επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε στο εξωτερικό δελτίο των εφημερίδων «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ». Διετέλεσε, επίσης, αρχισυντάκτης εξωτερικού δελτίου–μεταφραστικού τμήματος του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, έως τη συνταξιοδότησή του. Είχε μεταφράσει επίσης πολλά βιβλία και ήταν συνεργάτης εγκυκλοπαιδειών και λεξικών. Ήταν μέλος του «Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-44».

Ο Νίκος Σαρλής υπήρξε ένας αγωνιστής σε όλη του τη ζωή, πιστός στις αξίες και τα ιδανικά του. Ένας πολυμαθής και καλλιεργημένος συνάδελφος, ο οποίος διάνυσε το βίο του με ευγένεια και μετριοφροσύνη.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ εκφράζει στους οικείους του τα ειλικρινή του συλλυπητήρια και αποχαιρετά τον αγωνιστή συνάδελφο.

Η κηδεία του Νίκου Σαρλή θα γίνει σήμερα στις 11 π.μ. στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.