Οι βρετανικές εφημερίδες κατέφυγαν σήμερα, την ύστατη στιγμή, στην δικαιοσύνη σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την υιοθέτηση ενός νέου συστήματος ρύθμισης του Τύπου, όπως προβλέπει ένα σχέδιο το οποίο έχουν εγκρίνει τα κυριότερα πολιτικά κόμματα και προβλέπει τη δημιουργία ενός αρμόδιου οργάνου.

Η προσφυγή γίνεται κατά σύμπτωση την ημέρα κατά την οποία η δίκη διευθυντών και δημοσιογράφων οι οποίοι διώκονται για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών —το σκάνδαλο το οποίο προκάλεσε, ακριβώς, τον διάλογο για την μεταρρύθμιση των μηχανισμών ελέγχου του Τύπου—, αναμένεται να εισέλθει στην ουσία του θέματος.

Ενώπιον ενός ανώτερου δικαστηρίου του Λονδίνου, τα μέσα ενημέρωσης αναμένεται να επιχειρηματολογήσουν ότι η δική τους πρόταση μεταρρύθμισης δεν μελετήθηκε επαρκώς. Θεωρούν ότι το σχέδιο αυτό, το οποίο εγκρίθηκε μετά τις χωριστές συζητήσεις που έγιναν από τα τρία μεγαλύτερα βρετανικά κόμματα (της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης), επιβάλλει περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου.

Το σχέδιο το οποίο αμφισβητούν οι βρετανικές εφημερίδες προβλέπει την δημιουργία ενός νομοθετικά προσδιορισμένου συστήματος ρύθμισης καθώς και την επιβολή ιδιαίτερα υψηλών προστίμων στις εφημερίδες που δεν τηρούν τους κανόνες που θέτει το αρμόδιο όργανο και κρίνονται ένοχες για δυσφήμιση.

Αντίθετα το σχέδιο νόμου που είχαν παρουσιάσει τα ίδια τα μέσα ενημέρωσης πρότεινε απλώς μια αναθεώρηση του συστήματος αυτορρύθμισης το οποίο ισχύει σήμερα.

Η προσφυγή αυτή της τελευταίας στιγμής από τις εφημερίδες στο δικαστήριο έχει στόχο να καθυστερήσει την εγκαθίδρυση και την έναρξη της λειτουργίας του οργάνου αυτού. Μοιάζει επίσης να έχει στόχο να εμποδίσει την έγκριση του σχεδίου από το υπουργικό συμβούλιο και την υποβολή του στη βασίλισσα για την οριστική το έγκριση. Η εξέταση της προσφυγής από το δικαστήριο αυτό αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες.

Το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στην εφημερίδα News of the World —που έκλεισε στον απόηχο της υπόθεσης— προκάλεσε έντονο διάλογο επί δύο χρόνια σχετικά με την αναγκαιότητα να υπάρξει μια μεταρρύθμιση στο σύστημα ελέγχου του Τύπου.

Οκτώ πρόσωπα, ανάμεσά τους τρεις πρώην στενοί συνεργάτες του σημερινού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, βρίσκονται στο εδώλιο των κατηγορουμένων σε μια δίκη για την υπόθεση, η οποία άρχισε την Δευτέρα στο Λονδίνο και αναμενόταν να εισέλθει στην ουσία του θέματος σήμερα. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι η Ρεμπέκα Μπρουκς και ο Άντι Κόλσον, δύο πρώην διευθυντές της News of the World, που έκλεισε τον Ιούλιο του 2011.