current views are: 2

31 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση17:32

ΕΣΗΕΑ: Να καταργηθεί ο τυποκτόνος νόμος

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ, με αφορμή την αγωγή Βαρδινογιάννη στο Χωνί.

Δημοσίευση 17:32’
αρθρο-newpost

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ, με αφορμή την αγωγή Βαρδινογιάννη στο Χωνί.

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ, με αφορμή την αγωγή Βαρδινογιάννη στο Χωνί.

Η Ένωση Συντακτών ζητεί, μεταξύ άλλων, την “κατάργηση του τυποκτόνου νόμου, ο οποίος έχει δημιουργήσει βιομηχανία αγωγών”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ζητεί, για άλλη μια φορά, την κατάργηση του τυποκτόνου νόμου 1178/81, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια βιομηχανία αγωγών που μοναδικό σκοπό έχουν να φιμώσουν τον Τύπο και τους δημοσιογράφους. Η πρόσφατη αγωγή του Βαρδή Βαρδινογιάννη, με την οποία ζητεί 8 εκατ. ευρώ από την εφημερίδα «ΤΟ ΧΩΝΙ», δύο δημοσιογράφους και έναν αρθρογράφο, είναι ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας των αγωγών, που έχουν υποβληθεί όλα αυτά τα χρόνια και οι οποίες έχουν κοινά χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, οι θιγόμενοι ζητώντας υπέρογκα ποσά από Μέσα και δημοσιογράφους στην ουσία επιχειρούν να τους εξοντώσουν, να εμποδίσουν τη δημοσιογραφική έρευνα και να σταματήσουν τις αποκαλύψεις. Επιθυμούν η δημοσιογραφία στη χώρα μας να μην είναι αποκαλυπτική, αλλά ελεγχόμενη. Να μην ενοχλεί και να μην ασχολείται με θέματα που θίγουν συμφέροντα.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει απερίφραστα την προσπάθεια ποινικοποίησης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και καλεί την Πολιτεία να άρει κάθε εμπόδιο και περιορισμό στην άσκηση του.

Τέλος, διακηρύσσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι κανένας τυποκτόνος νόμος δεν μπορεί να τρομάξει τους συναδέλφους και να τους αποτρέψει από την άσκηση της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας”.