Από τη Χριστίνα Κατσαντώνη

Μια φωτογραφία με τη φράση “except the unexpected” που ανάρτησε στο Facebook (τέλη καλοκαιριού), θεωρήθηκε ως υπονοούμενο για το νέο πρωινό του Mega (που τότε ακόμα έψαχνε παρουσιαστή). Θα μπορούσε βέβαια να χαρακτηρίσει συνολικότερα το απρόβλεπτο των κινήσεων ενός από τα πλέον επιτυχημένα στελέχη της τηλεοπτικής αγοράς, του μακροβιότερου διευθυντή προγράμματος, του ανθρώπου που εν πολλοίς ευθύνεται για πολλά από όσα είδαμε εδώ και δύο δεκαετίες στην τηλεόραση, του τέως πια στελέχους του Mega, Πέτρου -”μαέστρου” όπως τον έχουν αποκαλέσει- Μπούτου.

Η είδηση της εξόδου του Πέτρου Μπούτου από το Mega θα μπορούσε να θεωρηθεί αναμενόμενη, τελικά χαρακτηρίστηκε “βόμβα”. Τον τελευταίο χρόνο είχε επανειλημμένως αναπτυχθεί φημολογία περί επικείμενης απομάκρυνσής του, καθώς του χρεώθηκαν δυσάρεστες απώλειες που έπληξαν την αξιοπιστία του σταθμού (όπως για παράδειγμα το πρόωρο τέλος του “Master Chef 2”, ή πιο πρόσφατα, η απώλεια του πρωινού διδύμου Λιάγκα – Σκορδά, για την οποία του αποδόθηκαν προσωπικές ευθύνες).

Ωστόσο, τη δεδομένη χρονική στιγμή, που το Mega ετοιμάζεται να ρίξει στη “μάχη” του ανταγωνισμού όλα τα ατού της ψυχαγωγικής ζώνης του, η διαρροή της παραίτησής του κατάφερε να καταπλήξει. Πόσο μάλλον δεδομένου ότι δείχνει να συνδέεται με κάποιες από τις φιλόδοξες νέες διεθνείς δραστηριότητες του ομίλου ΑΝΤ1.

Ο Πέτρος Μπούτος διαθέτει ένα όνομα απολύτως αναγνωρίσιμο και συνυφασμένο με την ιστορία του Mega στην ελληνική τηλεόραση. Θεωρείται ο άνθρωπος πίσω από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του καναλιού: από το θρίαμβο και τα ρεκόρ του “Νησιού”, μέχρι την αμφιλεγόμενη αλλά εντυπωσιακή επιτυχία του “Λάκη του γλυκούλη”, κι από αγαπημένες ελληνικές καθημερινές σειρές της απογευματινής ζώνης (π.χ. “Βέρα στο δεξί”, “Μυστικά της Εδέμ”), μέχρι μεταφορές ξένων concept όπως το “Σ' αγαπώ, μ' αγαπάς”, αισθηματικά δράματα δια χειρός Χριστόφορου Παπακαλιάτη και κάποιες από τις μεγαλύτερες κωμικές επιτυχίες της ελληνικής μυθοπλασίας (“Στο παρά πέντε”, “Πενήντα πενήντα”, “Είσαι το ταίρι μου” κ.ά.).

Σε γενικές γραμμές υπήρξε για χρόνια ο μίστερ Mega, ο άνθρωπος που καλλιέργησε κάθε megalicious χαρακτηριστικό του σταθμού, ταυτίστηκε με το κύρος του, αλλά και κατηγορήθηκε για την αλαζονεία του.

Προερχόμενος από οικογένεια με δραστηριοποίηση στην πολιτική, δεν θέλησε να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του, αλλά προτίμησε να δοκιμάσει την τύχη του στην τηλεοπτική αγορά, ξεκινώντας συνεργασία με το Mega από τις πρώτες μέρες της λειτουργίας του. Σε γενικές γραμμές, η φιλοσοφία που ακολούθησε μπορεί να συνοψιστεί στην απάντηση που έχει δώσει στο ερώτημα, τι σημαίνει καλή τηλεόραση: “Είναι εκείνη που κάνει τα πάντα και τα κάνει καλά”.

Στο κανάλι μέτρησε πάνω από δύο δεκαετίες (με ένα μικρό διάλειμμα δύο ετών και συνεργασία με τον ραδιοφωνικό σταθμό Δίεση), κρατώντας σταθερά τη θέση του διευθυντή προγράμματος τα τελευταία 14 συναπτά έτη. Σε όλη αυτή την περίοδο, συνδέθηκε στενά με το προφίλ του Mega και έγινε ο πρώτος υπεύθυνος για κάνε νίκη και κάθε απώλεια, το όνομα πίσω από τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του. Το πρόσωπο παρέμενε συστηματικά κρυφό.

Οχι ο Πέτρος Μπούτος δεν είναι κανένας μυστηριώδης τύπος που κρύβεται από τα media. Αλλά πέρα από περιορισμένες και αυστηρά επαγγελματικές συνεντεύξεις του και μετρημένες εμφανίσεις τον χρόνο σε παρουσιάσεις του σταθμού, αν και στέλεχος μιας αγοράς, όπου οι δημόσιες σχέσεις κρίνονται απαραίτητες, απέφυγε σταθερά κι επίμονα την προβολή, τη δημοσιότητα, τις κοσμικές εμφανίσεις, πόσο μάλλον την οποιαδήποτε συμμετοχή μπροστά από τις κάμερες -π.χ. σε κριτική επιτροπή κάποιου σόου.

Η προσωπική του ζωή παρέμεινε καλά φυλαγμένη. Είτε ως εργένης, όταν ξεκινούσε τη μέρα του -πάντα πολύ νωρίς- κάνοντας περιπάτους στο Θησείο ή στου Φιλοπάππου, είτε σήμερα ως μαγεμένος από το θαύμα της φύσης του ανθρώπου και της διαδικασίας μεγαλώματος παιδιών, πατέρας ενός γιου και μιας κόρης. “Το σπίτι είναι πολύ σημαντικό για μένα, είναι ο προσωπικός μου χώρος -εκει περιχαρακώνεται η ιδιωτική ζωή μου, εκεί περνάω τις περισσότερες ώρες μου με ανθρώπους που αγαπάω” (δήλωνε σε μια από τις σπάνιες αναφορές στα προσωπικά του σε συνέντευξη προ πενταετίας).

Οι πληροφορίες λένε ότι στην παραίτησή του επικαλείται προσωπικούς λόγους. Οι πρώτες διαρροές αναφέρονται σε επιθυμία να αλλάξει, να δοκιμάσει καινούρια πράγματα. Το παρασκήνιο μιλά για μια συνεχιζόμενη κόντρα με τον πρόεδρο του σταθμού, Σταύρο Ψυχάρη, που δεν μπορούσε παρά να καταλήξει σε χωρισμό.

Το κενό στο Mega φαίνεται πως θα καλυφθεί εκ των έσω, όσο για το μέλλον του Πέτρου Μπούτου, οι πληροφορίες υποστηρίζουν ότι συνδέεται με εταιρεία του ομίλου ΑΝΤ1 -όχι με υπαλληλική σχέση. Η προοπτική δεν δείχνει απίθανη, ούτε δεδομένη. Αλλωστε, είπαμε, στη ζωή, ενίοτε και στην τηλεόραση, μπορεί και να θεωρηθεί κανόνας: except, the unexpected.