current views are: 1

15 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση11:57

Η σεμνή υποχώρηση της «τουρκικής επέλασης» από την ελληνική τηλεόραση

Πέρσι ήταν χωρίς αμφιβολία η χρονιά τους. Φέτος, οι τουρκικές σειρές δείχνουν να ακολουθούν με μαθηματική ακρίβεια τη διαδρομή μιας τηλεοπτικής νομοτέλειας, που θέλει την κάποτε κυριαρχούσα τάση τους να ξεφτίζει σταθερά, όσο ασπρίζουν τα γένια του τηλεοπτικού Σουλεϊμάν και η Φατμαγκιούλ φτάνει στο τέλος που η μοίρα διέγραψε γι’ αυτήν.

Δημοσίευση 11:57’
αρθρο-newpost

Πέρσι ήταν χωρίς αμφιβολία η χρονιά τους. Φέτος, οι τουρκικές σειρές δείχνουν να ακολουθούν με μαθηματική ακρίβεια τη διαδρομή μιας τηλεοπτικής νομοτέλειας, που θέλει την κάποτε κυριαρχούσα τάση τους να ξεφτίζει σταθερά, όσο ασπρίζουν τα γένια του τηλεοπτικού Σουλεϊμάν και η Φατμαγκιούλ φτάνει στο τέλος που η μοίρα διέγραψε γι’ αυτήν.

Γράφει η Χριστίνα Κατσαντώνη

Πέρσι ήταν χωρίς αμφιβολία η χρονιά τους. Φέτος, οι τουρκικές σειρές δείχνουν να ακολουθούν με μαθηματική ακρίβεια τη διαδρομή μιας τηλεοπτικής νομοτέλειας, που θέλει την κάποτε κυριαρχούσα τάση τους να ξεφτίζει σταθερά, όσο ασπρίζουν τα γένια του τηλεοπτικού Σουλεϊμάν και η Φατμαγκιούλ φτάνει στο τέλος που η μοίρα διέγραψε γι’ αυτήν.

Κατά την περσινή σεζόν, οι τουρκικές σειρές είχαν εξαπλωθεί στα μεγάλα κανάλια, εκτοπίζοντας τις ελληνικές, σε κάθε χρονική στιγμή του 24ωρου (μεσημέρι, απόγευμα, βράδυ, σε επανάληψη τα ξημερώματα).

Ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι στις ζώνες υψηλής τηλεθέασης (όπως το prime time) και χαρακτήρισαν στο σύνολό της τη σεζόν, συγκεντρώνοντας εντυπωσιακά ποσοστά και προκαλώντας πάσης φύσεως αντιδράσεις (επαγγελματικές, εθνικοπατριωτικές, μέχρι και κίνημα εναντίον του τηλεοπτικού «Σουλειμάν» ή διαμαρτυρίες έξω από το Mega για την προβολή τουρκικού σε μέρα εθνικής επετείου).

Αυτή τη σεζόν, όμως, τα πράγματα φαίνεται πως έχουν αλλάξει δραματικά για τους μοιραίους έρωτες, τις ίντριγκες και τα πάθη της τηλεοπτικής μυθοπλασίας των γειτόνων.

Οχι, οι τουρκικές σειρές δεν εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας από τους δέκτες μας, αλλά τόσο ο αριθμός τους όσο και η δυναμική τους έχουν μειωθεί αισθητά. Αυτή τη στιγμή, μεταδίδονται μόνο τρεις σε ισάριθμα κανάλια. Οι δύο (“Σουλεϊμάν” και Φατμαγκιούλ”) συνεχίζονται από πέρσι (σε ΑΝΤ1 και Mega αντίστοιχα), ενώ η μόνη νέα εμφάνιση της σεζόν είναι η “Προδοσία”, που έχει ενταχθεί στην απογευματινή ζώνη (πριν το κεντρικό δελτίο) του Star. Ολες τους χάνουν τις “μάχες” του ανταγωνισμού απέναντι στις ελληνικές σειρές, που επέστρεψαν με διάθεση, αλλά και ικανότητα να πάρουν ρεβάνς.

Η πιο δυνατή φετινή τουρκική παρουσία είναι αυτή της “Φατμαγκιούλ” στην απογευματινή ζώνη του Mega, η οποία όμως έχει βρει σοβαρό αντίπαλο στο «Μπρούσκο» του ΑΝΤ1, που συχνά περνά μπροστά και κρατά προβάδισμα στα νεανικά κοινά.

Πολύ πιο δύσκολα τα έχει βρει απέναντι στον ανταγωνισμό η “Προδοσία” του Star, η οποία χάνει όλες τις μάχες από ελληνικές σειρές στη ζώνη της. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον άλλοτε κραταιό “Σουλεϊμάν”, που βρίσκεται πολύ πίσω από τα “Κλεμμένα όνειρα”, ενώ γνωρίζει ήττες και από το νέο ελληνικό σίριαλ του Alpha, “Μην αρχίζεις τη μουρμούρα”. Είναι προφανές πως η περσινή επέλαση των τουρκικών σειρών έχει ήδη εξελιχθεί σε μια σεμνή υποχώρηση.

Βεβαίως, η άμεση προοπτική δεν προβλέπει την πλήρη εξαφάνισή τους από την ελληνική τηλεόραση. Η “Φατμαγκιούλ” οδηγείται στο τέλος της, αλλά σχεδιάζεται να αντικατασταθεί με νέο τουρκικό, ενώ ο “Σουλεϊμάν” έχει ακόμα πολύ δρόμο, όμως οι προθέσεις του τηλεθεατή, που αγκάλιασε με νοσταλγία την επιστροφή στην ελληνική μυθοπλασία, είναι πλέον ξεκάθαρες: 

Αγαπητές τουρκικές σειρές, καιρός να πηγαίνετε…