Εκπρόσωποι από δεκάδες ειδησεογραφικά πρακτορεία συμμετέχουν στο διεθνές συνέδριο που διεξάγεται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας μέχρι την Πέμπτη με αντικείμενο τις αλλαγές στον τομέα της πληροφόρησης κατά την εποχή της ψηφιακής επανάστασης.

Η συνάντηση αυτή έχει ως θέμα «την επανεφεύρεση του ειδησεογραφικού πρακτορείου κατά τον 21ο αιώνα».

Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν ότι η διάδοση της πληροφορίας σε όλο τον κόσμο έχει γίνει πλέον τόσο γρήγορη κατά την ψηφιακή εποχή που επιβάλλεται στα πρακτορεία να επαναπροσδιορίσουν τις μεθόδους εργασίας τους, πολλαπλασιάζοντας την προσφορά εικόνας, γραφικών και άλλων υποστηρικτικών εργαλείων.

Πολλοί εκπρόσωποι μεγάλων πρακτορείων υπογράμμισαν ότι η οικονομική κρίση και η διόγκωση των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των πελατών τους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν τόσο ο διευθύνων σύμβουλος του Γαλλικού Πρακτορείου Εμανουέλ Ογκ όσο και ο Γκάρι Προύιτ, ο διευθύνων σύμβουλος του Associated Press και ο γενικός διευθυντής του Reuters Στίβεν Σβαρτς. Ο Ογκ, στην ομιλία του σήμερα είπε ότι παρά την κρίση, «θα πρέπει να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας γιατί κερδίσαμε τη μάχη της πληροφόρησης» και υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν σύνδεσμοι μεταξύ των διαφορετικών προϊόντων -κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο- που προσφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο διευθυντής του πρακτορείου SPA της Σαουδικής Αραβίας, που φιλοξενεί το συνέδριο, εξέφρασε την ελπίδα οι επαφές αυτές «να αποτελέσουν μια στροφή στη συνεργασία μεταξύ ειδησεογραφικών πρακτορείων όσον αφορά την ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας».

Το Παγκόσμιο Συνέδριο του Ριάντ είναι το τέταρτο που διεξάγεται από το 2004.