Το Nouvel Observateur, το μεγαλύτερο γαλλικό ειδησογραφικό περιοδικό το οποίο πρόκειται να εξαγοραστεί από τους ιδιοκτήτες της εφημερίδας "Le Monde", ανακοίνωσε σήμερα την παραίτηση της γενικής διευθύντριας και προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του, της Ναταλί Κολέν, καθώς και του διευθυντή σύνταξης Λοράν Ζοφρέν.

Η εξαγορά του "Nouvel Observateur", το οποίο παρουσιάζει μεγάλο έλλειμμα, από τους Ξαβιέ Νιλ, Πιέρ Μπερζέ και Ματιέ Πιγκάς βρίσκεται στη φάση της οριστικοποίησης.

Οι τρεις επιχειρηματίες, οι οποίοι εξαγόρασαν τη "Le Monde" το 2010, πρόκειται να εξαγοράσουν το 65% του "Nouvel Observateur" έναντι 13,4 εκατομμυρίων ευρώ. Ο ιδιοκτήτης και ιδρυτής του περιοδικού Κλοντ Περντριέλ θα κρατήσει το 35%.

"Εν αναμονή του διορισμού ενός νέου διοικητικού συμβουλίου, ο Λοράν Ζοφρέν θα διατηρήσει όλα τα καθήκοντα του επικεφαλής του περιοδικού", αναφέρει το "Nouvel Observateur" σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως ο νυν διευθυντής σύνταξης "θα συνεχίσει τη συνεργασία του στις σελίδες του 'Nouvel Observateur' ως αρθρογράφος".

Η πώληση του "Nouvel Observateur", ενός "κοσμήματος" του Τύπου της Αριστεράς που ιδρύθηκε το 1964 και η κυκλοφορία του υπολογίζεται σε 500.000 τεύχη, σηματοδοτεί μια αλλαγή γενιάς, κουλτούρας και διαχείρισης στα μέσα ενημέρωσης της Γαλλίας, όπου ο Τύπος που κυκλοφορεί σε χαρτί υφίσταται μεγάλη απώλεια διαφημιστικών εσόδων.

Στην εξαγορά του από τον επιφανή επιχειρηματία του γαλλικού Ίντερνετ Ξαβιέ Νιλ (Iliad), στο πλευρό του τραπεζίτη Ματιέ Πιγκάς και του μαικήνα Πιέρ Μπερζέ, περιλαμβάνεται ο ιστότοπος Rue89 καθώς και η εταιρεία που διαχειρίζεται τη διαφήμιση στο "Nouvel Observateur".