Οριακά τα περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στα ΜΜΕ, επισήμανε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, κατά την ομιλία του σε ημερίδα με θέμα "άτομα με αναπηρία και ΜΜΕ", που οργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Υπενθύμισε ότι ακόμα και στη Δημόσια Τηλεόραση έγινε ένα λάθος σε αυτό το ζήτημα που διορθώθηκε με παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και τόνισε πως τα άτομα με αναπηρία πρέπει να μπορούν να ενημερώνονται από τα ΜΜΕ, να ψυχαγωγούνται και να παίζουν τον δικό τους ρόλο, όπως είναι οι παρουσιαστές ειδήσεων στη νοηματική. Οι εν λόγω εκπομπές θα πρέπει να έχουν και τις αντίστοιχες θέσεις και ώρες προβολής στο πρόγραμμα των καναλιών.

Οι νέες τεχνολογίες στα ΜΜΕ χρειάζονται και νέες ρυθμίσεις και είναι αναγκαία η καλύτερη αξιοποίηση του Διαδικτύου για τη μεγαλύτερη προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία.

Ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε ότι τα ΜΜΕ θέτουν προτάσεις και πρότυπα κι αυτό πρέπει να γίνεται σωστά. "Είναι τεράστιο λάθος να αντιμετωπίζονται ως καημένοι και ως αξιολύπητοι τα άτομα με αναπηρία", είπε χαρακτηριστικά. "Η αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία είναι δείκτης ποιότητας της κοινωνίας. Να αναγνωρίσουμε το δυναμισμό που έχουν αυτά τα άτομα χωρίς να περιμένουμε τις Παραολυμπιάδες για να αναδείξουμε τη δύναμη της ψυχής τους", πρόσθεσε.

"Ελάτε να ολοκληρώσουμε την κοινωνία μας, έχουμε όλοι να κερδίσουμε από αυτό", ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υφυπουργός. Παράλληλα ο κ. Κεδίκογλου εκμυστηρεύτηκε μια προσωπική του εμπειρία, λέγοντας: "Σε κάποια στιγμή που εγώ είχα χάσει τη δύναμη μου, μου έδωσε δύναμη ένα παραπληγικό παλικάρι που ήταν σε αμαξίδιο. Ο παραπληγικός έδωσε δύναμη στον αρτιμελή".

Η καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ Αναστασία Δουλκέρη υπογράμμισε ότι δεν αρκεί μόνο το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά χρειάζεται και αλλαγή νοοτροπίας από όλους μας, γιατί χωρίς αυτή κανένα νομοθετικό πλαίσιο δεν περνάει, σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία από τα ΜΜΕ.

Επικέντρωσε περισσότερο την ομιλία της στον ρόλο της τηλεόρασης, λόγω της μεγάλης επιρροής που ασκεί, και είπε ότι έχει σημασία όχι μόνο να υπάρχουν εξειδικευμένες εκπομπές για άτομα με αναπηρία, αλλά να συμμετέχουν κιόλας σε αυτές. Ως τέτοιο παράδειγμα εξήρε την εκπομπή "Έκτη Αίσθηση" που υπήρχε στην ΕΤ 3.

Η κ. Δουλκέρη τόνισε πως είναι ελάχιστες οι διαφημίσεις για άτομα με αναπηρία στα τηλεοπτικά κανάλια και ζήτησε να αυξηθούν αυτές, διότι στόχος των ΜΜΕ πρέπει να είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και όχι η πρόκληση οίκτου σε ένα κομμάτι της.

Η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) Τάνια Ιακωβίδου είπε ότι στην Ελλάδα της κρίσης γίνονται σημαντικά πράγματα για τα άτομα με αναπηρία και δεν πρέπει να υπάρχει ισοπέδωση των πάντων. "Και στους δύσκολους αυτούς καιρούς διατίθενται πόροι προκειμένου να γίνονται έργα για τα άτομα με αναπηρία", σημείωσε και ανέφερε ενδεικτικά ότι το τελευταίο διάστημα έγιναν τα εξής:

-Το εθνικό μητρώο δικαιούχων κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων.

-Η απογραφή των δικαιούχων κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων.

-Σχεδιάστηκαν προγράμματα ενίσχυσης για τα ΑμεΑ.

-Χρηματοδοτήθηκε η οργάνωση και λειτουργία δομών της υποστηριζόμενης διαβίωσης.

-Κατασκηνωτικά προγράμματα.

-Διευκολύνσεις στη μετακίνηση.

-Χρηματοδότηση 13 νομαρχιακών και 5 περιφερειακών διοικήσεων για έργα προσβασιμότητας σε κτίρια που στεγάζουν δημόσιες και διαδημοτικές υπηρεσίες.

-Χρηματοδότηση με το ποσό του 1.600.000 ευρώ για να γίνουν παρεμβάσεις προσβασιμότητας σε δημόσια κτίρια.

Για την περίοδο 2014-2020 υπάρχει η πρόβλεψη για άτομα που αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και ζουν σε συνθήκες φτώχειας να μπορούν μια αρωγή και προστασία από το κράτος.

Η κ. Ιακωβίδου τόνισε πως η ηλεκτρονική σελίδα για προσβασιμότητα στην ηλεκτρονική πληροφόρηση ατόμων με αναπηρία που δημιούργησε το ΕΚΚΑ είναι η πρώτη κρατική σελίδα αυτού του είδους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο στο οποίο ένας τυφλός υπάλληλος του υπουργείου Εργασίας εξηγεί πως μέσω αυτής της σελίδας έχει ο ίδιος πρόσβαση σε πληροφόρηση που του παρέχει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Η πρόεδρος του ΕΚΚΑ επισήμανε και τη συνεισφορά της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης αναφέροντας το εγχειρίδιο που εξέδωσε και το οποίο βοηθάει στη χρήση δόκιμων ή αδόκιμων όρων που πρέπει να χρησιμοποιούν ή να μην χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι όταν ασχολούνται με ρεπορτάζ που αφορούν άτομα με αναπηρία.

Πρότεινε, επίσης, να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα ο αυτόματος υποτιτλισμός στα προγράμματα των τηλεοπτικών καναλιών, όπως συμβαίνει σε κάποιες χώρες του εξωτερικού.

Ο αθλητισμός είναι ίσως ο μοναδικός χώρος κοινωνικής δράσης που δεν υπάρχουν διακρίσεις, υπογράμμισε ο βουλευτής της Ν.Δ. και υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννης Ιωαννίδης και πρότεινε το παράδειγμα αυτό να το ακολουθήσει ολόκληρη η κοινωνία στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρία.

Όπως παρατήρησε οι Παραολυμπιονίκες έχουν φέρει πολύ περισσότερα μετάλλια στην Ελλάδα από ότι οι αρτιμελείς Ολυμπιονίκες.

Είπε ότι τις τελευταίες δεκαετίες έγιναν μεγάλα βήματα, ξεπεράστηκαν στερεότυπα του παρελθόντος για τα άτομα με αναπηρία και έχει αλλάξει η στάση της κοινωνίας και των ΜΜΕ. Ωστόσο, τόνισε πως χρειάζονται να γίνουν περισσότερα και αναφερόμενος στα άτομα με αναπηρία σημείωσε: «Η "διαφορετικότητα" συνανθρώπων μας δεν καταφέρνει να τους απογοητεύσει. Έχουν ισχυρότατη θέληση και δεν εμποδίζονται από το να προσφέρουν στην κοινωνία, να συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία και να συμβάλλουν στην κοινή πρόοδο. Έχουμε ξεπεράσει κάποιες απαράδεκτες απόψεις και στερεότυπα του παρελθόντος και πλέον αυτό που μας απασχολεί πρέπει να είναι η εμπιστοσύνη, η ενθάρρυνση και η ομαλή κοινωνική συμπόρευση».

Παρόλα αυτά ο κ. Ιωαννίδης πιστεύει ότι ως κοινωνία εξακολουθούμε να απέχουμε από ένα ικανοποιητικό επίπεδο που συνοψίζεται στις ίσες ευκαιρίες και στην ισότιμη εξάσκηση του δικαιώματος στη ζωή εκ μέρους των ατόμων με αναπηρία.

Ο γενικός γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, που συντόνισε την εκδήλωση, είπε ότι η Γενική Γραμματεία ξεκίνησε μια σειρά δράσεων ευαισθητοποίησης των ΜΜΕ απέναντι στα άτομα με αναπηρία, δίνοντας έμφαση στα περιφερειακά ΜΜΕ. Τέτοιες δράσεις έγιναν στην Καβάλα, τη Δράμα και την Τρίπολη, το 5ο διεθνές συνέδριο που έγινε στην Αθήνα, ενώ οργανώθηκε και η ποδηλατοδρομία στο Ιλιον με τη συμμετοχή 500 ποδηλατών. Δήλωσε ότι οι δράσεις αυτές θα συνεχιστούν και σύντομα θα γίνουν και άλλες εκδηλώσεις και στη Θεσσαλονίκη.