Με στόχο την ανίχνευση των τάσεων της συμμετοχικής δημοσιογραφίας των νέων και παραδοσιακών μέσων σε σχέση με τη διεθνή και ελληνική πραγματικότητα, καθώς και την καταγραφή της σημασίας της ενημέρωσης και της επικοινωνίας στη γειτονιά των πόλεων πραγματοποιήθηκε, σήμερα, ημερίδα στη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης με θέμα «Συμμετοχική Δημοσιογραφία και Τοπικότητα».

«Η ανάπτυξη του διαδικτύου και η πτώση του παραδοσιακού Τύπου μάς έφεραν αντιμέτωπους με τη συμμετοχική δημοσιογραφία και με σειρά νέων προκλήσεων. Καθήκον όλων μας είναι όχι να μεμψιμοιρούμε, αλλά να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στις προκλήσεις» τόνισε στον χαιρετισμό της, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου (3 Μαΐου) οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της ενημέρωσης αλλά και τη νέα έννοια της τοπικότητας στον τομέα της επικοινωνίας.

«Κάποιοι δεν εκλαμβάνουν τη δημοσιογραφία ως μέσο, αλλά ως όπλο» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Δημήτρης Κουμπιάς, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του για τη δημοσιογραφία των πολιτών.

«Στη δημοσιογραφία είναι πάρα πολύ εύκολο να χάσουμε τον δρόμο μας» σημείωσε ο δημοσιογράφος και πρώην υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελής Καψής. Ο κ. Καψής επισήμανε ότι το βασικό στοιχείο που πρέπει να τηρεί ένα μέσο ενημέρωσης είναι το άρρητο συμβόλαιο με τον αναγνώστη. «Τα νέα μέσα έχουν ανοίξει νέους δρόμους. Αν χαθεί, όμως, η καρδιά μας, ο πυρήνας, η σχέση με τους αναγνώστες, δεν έχει νόημα αυτός ο νέος δρόμος» τόνισε, προσθέτοντας: «Η μόνη άμυνα των δημοσιογράφων είναι ο επαγγελματισμός μας. Και αυτή την άμυνα την έχουμε υποτιμήσει».

Ο δημοσιογράφος Στάθης Χαϊκάλης ανέφερε: «Σήμερα, ο καθένας νοιώθει πως είναι ένας μικρός Μέρντοχ. Η προτροπή είναι να δώσουμε κάτι σε αυτήν τη χώρα. Να δώσουμε μία καλή εικόνα της χώρας» ενώ ο δημοσιογράφος Βασίλης Νέδος τόνισε: «Σκοπός είναι τα νέα μέσα να αποκτήσουν μία κάποια αξιοπιστία».

«Η διαδραστικότητα είναι το πιο βασικό στοιχείο των νέων μέσων» σημείωσε ο σύμβουλος πολιτικής επικοινωνίας Ευτύχης Βαρδουλάκης, υπογραμμίζοντας ότι «τα νέα μέσα φέρνουν την πλήρη αντιστροφή της πυραμίδας που δυναμώνει τον ρόλο του απλού πολίτη». Επίσης, ο κ. Βαρδουλάκης ανέφερε ότι ο δημόσιος λόγος έχει γίνει πιο θερμός και πιο επιθετικός, αλλά ταυτόχρονα με αυτήν τη διαδικασία έχει γίνει πιο έντονος και αισθητός ο κοινωνικός έλεγχος.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο γγ Μέσων Ενημέρωσης, Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, ενώ η συζήτηση συνεχίστηκε με ομιλίες υποψήφιων δημάρχων και εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης.