Πραγματοποιήθηκε στην πλατεία 'Αρεως, στην Τρίπολη, ενημερωτική δράση για τον ρόλο και την συμβολή των Μέσων Ενημέρωσης στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών για θέματα αναπηρίας, που συνδιοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης, η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Πελοποννήσου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Τρίπολης, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα της Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Ελλάδος.

Ο γενικός γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης, Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, στο χαιρετισμό του σημείωσε: «Είναι μεγάλη μέρα, γιατί η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια, σήμερα καρποφορεί». Ανέφερε επίσης ότι η συνεργασία με τους φορείς της Τρίπολης ξεκίνησε σε μια προσπάθεια να προκληθούν δράσεις ευαισθητοποίησης, που η Γενική Γραμματέα Μέσων Ενημέρωσης είχε ξεκινήσει το 2005, κάνοντας τότε το πρώτο συνέδριο: ‘Ατομα με αναπηρία και μέσα ενημέρωσης''.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι το κράτος έχει και συνέχεια και συνέπεια, γι' αυτό έγινε το 5ο συνέδριο για άτομα με αναπηρία και Μέσα Ενημέρωσης, όπου ξαναμπήκε μπροστά η προσπάθεια δείχνοντας ότι η χώρα μας έχει πολιτισμό, ότι το παρελθόν με τις κλειστές πόρτες έχει τελειώσει για πάντα. «Σήμερα», είπε, «υπάρχουν ανοικτές πόρτες, είμαστε μια ανοικτή κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς με την δύναμη και την προσπάθεια να συνεχίσουμε».

Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης ανέφερε ότι:

«Χρειάζεται να γίνουν πολλά βήματα, ώστε να δώσουμε δυνατότητες και το κυριότερο σημείο να φτάσουμε στο επίπεδο να δώσουμε την ισοδυναμία της συμμετοχής, γιατί αυτό το οποίο είναι το πιο χαρακτηριστικό, το πιο ουσιαστικό είναι το ότι οφείλουμε, ως άνθρωποι να σεβόμαστε την ουσία της ανθρωπότητας». Προσθέτοντας δε ότι , «κάθε άνθρωπος όσο κι αν μπορεί, όσο κι αν καταλαβαίνει, όσο κι αν το επιτρέπουν οι συνθήκες, είναι μια προσωπικότητα με απόλυτο σεβασμό, με απόλυτα συναισθήματα, με απόλυτες ανάγκες, τις οποίες οφείλουμε όλοι να στηρίζουμε κι οφείλουμε ως κοινωνία να δίνουμε ο ένας το χέρι στον άλλο».

Υπογράμμισε πως αυτό που έχουμε τεράστια διαφορά, ως πολιτισμό το δείχνουμε στο χορό μας, όπου δίνουμε ο ένας το χέρι στον άλλο και συμπλήρωσε: «Σήμερα ξεκίνησε κάτι μικρό,το επόμενο διάστημα να κάνουμε κάτι ακόμα πιο μεγάλο και η Ελληνική πολιτεία είναι εδώ στο μέτρο των δυνατοτήτων της, μικρές δυνατότητες αυτό τον καιρό, πιστεύω πολύ σύντομα ακόμα μεγαλύτερες, να συμβάλλουμε και να δώσουμε την αισιοδοξία, την δύναμη, την ελπίδα, για να κάνουμε πράγματα όλοι μαζί και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε σε όλα τα επίπεδα. Κι αυτή την ελπίδα νομίζω ότι μπορούμε να την έχουμε ως βεβαιότητα».

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελοποννήσου Νίκος Καραλής σημείωσε στην ομιλία του ότι τα άτομα με αναπηρία διεκδικούν ίση μεταχείριση σε κάθε φάση της κοινωνικής ζωής και κάλεσε τους πολιτικούς και διοικητικούς παράγοντες να στηρίξουν την προσπάθεια των συλλόγων ΑΜΕΑ και πως τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στην προσπάθεια που κάνουν προβάλλοντας το έργο τους, ώστε να αποφύγουμε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού.