Η απεργία των εργαζόμενων στα Μέσα Ενημέρωσης καθώς και η τροπολογία για αυτά αποτελούν το κύριο θέμα ρεπορτάζ της αυστριακής εφημερίδας Der Standard. Σύμφωνα με την εφημερίδα και όπως μεταδίδει η Deutsche Welle «το ελληνικό μιντιακό τοπίο βρίσκεται σε βαριά κρίση. Οικονομικές δυσκολίες και πολιτικά παιχνίδια εξουσίας το επιβαρύνουν εδώ και χρόνια. Μία αμφιλεγόμενη τροπολογία προκαλεί τώρα νέες αναταράξεις: Σε ένδειξη διαμαρτυρίας ορισμένες εφημερίδες δεν θα κυκλοφορήσουν την Τετάρτη, οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν μετέδωσαν ειδήσεις».

Όπως υπογραμμίζει η αυστριακή εφημερίδα, οι συνδικαλιστές «κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με τον νόμο θέλει να προστατεύσει τα συμφέροντα των μιντιαρχών. Καθώς οι δύο μεγαλύτεροι εκδοτικοί όμιλοι της χώρας -ο ΔΟΛ και ο Πήγασος- είναι αμφότεροι υπερχρεωμένοι». Όπως υπογραμμίζει η αυστριακή εφημερίδα υπάρχουν φόβοι ότι σε περίπτωση συγχώνευσης «ενδέχεται κάθε δεύτερος δημοσιογράφος να χάσει τη δουλειά του. Όπως διευκρινίζει ωστόσο, στην απεργία δεν εκπροσωπούνται όλα τα ΜΜΕ της χώρας: «Οι περιφερειακές εφημερίδες δεν συμμετέχουν στην απεργία. Θα δημοσιεύσουμε τις εφημερίδες μας και θα ασκήσουμε πίεση στην κυβέρνηση, ώστε να μην ψηφιστεί ο νόμος» δήλωσε ο αρχισυντάκτης των Χανιώτικων Νέων Παρασκευάς Περάκης στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (APA). Κατά τη γνώμη του «οι στενές σχέσεις μεταξύ ΜΜΕ και πολιτικής, καθώς και η έλλειψη διαφάνειας είναι τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού μιντιακού τοπίου».

Το δημοσίευμα παρατηρεί ότι «οι δεσμοί μεταξύ πολιτικής και ΜΜΕ δεν είναι κάτι καινούριο στην Ελλάδα: Έτσι ο πρώην τηλεοπτικός παρουσιαστής Σταύρος Θεοδωράκης απέσπασε, με την πρώτη συμμετοχή σε εκλογική διαδικασία του νεοϊδρυθέντος κόμματος Το Ποτάμι, το 6,6% των ψήφων στις ευρωεκλογές του 2014. Η πρώην δημοσιογράφος Μαρία Σπυράκη εισήλθε ως υποψήφια της ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο- προηγουμένως επιμελούνταν επί σειρά ετών στο Mega Channel το ρεπορτάζ του κόμματος».