«Έσβησε» σήμερα το πρωί, έπειτα από 72 χρόνια συνεχούς λειτουργίας η ελληνική υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής.

Η υπηρεσία έκλεισε για οικονομικούς λόγους, ενώ το τελευταίο δελτίο που μεταδόθηκε στις 6:33 σήμερα το πρωί μεταδόθηκε από τον ΣΚΑΪ.

Η Ελληνική Υπηρεσία είναι μια από τις ιδρυτικές υπηρεσίες της ΦτΑ. Ιδρύθηκε στα μέσα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την εποχή εκείνη παρείχε ζωτικής σημασίας πληροφορίες στον ελληνικό λαό, που βρισκόταν υπό ναζιστική κατοχή. Μεταξύ άλλων, μετέδιδε τότε πληροφορίες για τη δράση της εν εξορία ελληνικής κυβέρνησης και για τις συμμαχικές προσπάθειες για την απελευθέρωση της Ευρώπης από τις δυνάμεις του Άξονα.

Η Ελληνική Υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής» συνέχισε αδιάκοπα τον ενημερωτικό ρόλο της και σε άλλες κρίσιμες φάσεις της Ιστορίας της Ελλάδας, από τον εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας 1940 μέχρι την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα λίγες μέρες αργότερα και την μετέπειτα ένταξη τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τη μεταπολίτευση του 1974 μέχρι σήμερα, τα προγράμματα της Ελληνικής Υπηρεσίας προσέφεραν μια ακριβή και εξισορροπημένη εικόνα των αμερικανικών και των διεθνών εξελίξεων που ενδιαφέρουν άμεσα τους λαούς της Ελλάδας και της Κύπρου.

Πρόκειται για την τρίτη ελληνική υπηρεσία ξένου μέσου ενημέρωσης που κλείνει κατά τα τελευταία 12 χρόνια. Είχαν προηγηθεί τα ελληνικά προγράμματα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας αλλά και του BBC.

TAGS