Στην ιδιωτικοποίηση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Tanjug αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση της Σερβίας, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Καθώς το πρακτορείο είναι ιδιοκτησία του κράτους, η αξία των περιουσιακών στοιχείων του είναι ασαφής, ενώ δεν έχει τεθεί κάποιο ελάχιστον ποσό για την πώληση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2015.

Το Tanjug, (ακρωνύμιο του Telegraphic Agency of New Yugoslavia) δημιουργήθηκε από αντάρτες του Τίτο το 1943, όταν η Γιουγκοσλαβία βρισκόταν ακόμη υπό γερμανική κατοχή.

Την εποχή της ακμής του στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ήταν ένα από τα κορυφαία πρακτορεία μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, αλλά η θέση του επιδεινώθηκε υπό το καθεστώς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Η πρόσφατη οικονομική ύφεση της Σερβίας υποχρέωσε το πρακτορείο να μειώσει το παγκόσμιο δίκτυο των ανταποκριτών του σε μόλις μια χούφτα ανθρώπους. Αξιωματούχοι είχαν εξετάσει για λίγο το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε ένα κυβερνητικό γραφείο Τύπου.

Άλλα μέσα ενημέρωσης υπό κρατική ιδιοκτησία, περιλαμβανομένων τοπικών ραδιοσταθμών, γραφείων ενημέρωσης και κέντρων Τύπου, διατίθενται επίσης προς πώληση.