Πρόστιμο 10.000 ευρώ επιβλήθηκε στο ακροδεξιό γαλλικό περιοδικό Minute για το εξώφυλλό του, τον Νοέμβριο του 2013, στο οποίο παρομοίαζε με μαϊμού την υπουργό Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά, η οποία κατάγεται από τη Γουιάνα.

Στο εξώφυλλο του τεύχους της 13ης Νοεμβρίου 2013 το περιοδικό είχε δημοσιεύσει μια φωτογραφία της υπουργού, με τη λεζάντα: "Πανούργα σαν μαϊμού, η Τομπιρά ξαναβρήκε την μπανάνα", κάνοντας λογοπαίγνιο με μια έκφραση που στα γαλλικά σημαίνει και "βρήκε την ευτυχία".

Στο διάστημα που προηγήθηκε αυτού του δημοσιεύματος η Τομπιρά είχε γίνει στόχος ρατσιστικών δηλώσεων, αρχικά από ένα κορίτσι σε μια διαδήλωση εναντίον του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου —μια μεταρρύθμιση που είχε προωθήσει το υπουργείο της— και κατόπιν από μια πρώην υποψήφια του Εθνικού Μετώπου στις δημοτικές εκλογές. Η τελευταία καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα μηνών από δικαστήριο της Καγιέν, στη Γουιάνα.

Με αφορμή το εξώφυλλο του περιοδικού η υπουργός είχε καταγγείλει τις "εξαιρετικά βίαιες" δηλώσεις σε βάρος της που υπονοούσαν ότι "δεν ανήκει στο ανθρώπινο είδος". Τη στήριξή τους στην Τομπιρά είχαν εκφράσει πολιτικοί απ' όλα τα κόμματα, ακτιβιστές και πολλοί ανώνυμοι πολίτες.