Έφυγε από τη ζωή, ανήμερα των Χριστουγέννων, ο σπουδαίος δάσκαλος της δημοσιογραφίας και ιστορικός διευθυντής της «Ελευθεροτυπίας», Σεραφείμ Φυντανίδης.

Τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, νοσηλευόταν στην καρδιοχειρουργική κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου της Αθήνας λόγω σοβαρών καρδιολογικών προβλημάτων.

Ο Σεραφείμ Φυντανίδης υποβλήθηκε σε λεπτή χειρουργική επέμβαση μεγάλης διάρκειας, επανέκαμψε, ωστόσο σήμερα το βράδυ παρουσίασε επιπλοκή και υπέστη ανακοπή καρδιάς, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του. 

Το σπουδαίο έργο του

Ο Σεραφείμ Φυντανίδης γεννήθηκε στην Αθήνα στο Περιστέρι τον Μάρτιο του 1937. 

Το 1960 έλαβε πτυχίο της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ). Αρχικά εργάστηκε στην εφημερίδα «Έθνος» ως συντάκτης την περίοδο 1957 - 1968. Κατά την περίοδο της Χούντας από το 1968 μέχρι το 1974 εργάστηκε στην «Απογευματινή», αρχικά ως υπεύθυνος ύλης και αργότερα ως αρχισυντάκτης. 

Από το 1974 μέχρι τον Ιούνιο του 1976 υπήρξε διευθυντής σύνταξης στην εφημερίδα «Ακρόπολη». Από τον Ιούνιο του 1976 μέχρι τις 27 Απριλίου 2007, ήταν διευθυντής της απογευματινής «Ελευθεροτυπίας».

Υπήρξε συνεργάτης της κρατικής τηλεόρασης και παρουσιαστής εκπομπής, ενώ από το 2013 ήταν πρόεδρος του τηλεοπτικού καναλιού «Ε».Ήταν μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

31 χρόνια στην Ελευθεροτυπία

Στο βιβλίο του 31 χρόνια, αξέχαστα, στο τιμόνι, το ξύλινο τιμόνι της «Ελευθεροτυπίας», ο Σεραφείμ Φυντανίδης σε 329 σελίδες αφηγείται την ιστορία του και μαζί την ιστορία μιας κραταιάς εφημερίδας, την ιστορία του πολιτικού, οικονομικού, πολιτιστικού χάρτη και κυρίως της ανθρωπογεωγραφίας του όλα αυτά τα χρόνια. Τα καθοριστικά χρόνια που διαμόρφωσαν μια νέα εικόνα της Ελλάδας, μια ταυτότητα με ανωδομές και προεκτάσεις, για να φτάσει μέχρι λίγο πριν τη σαρωτική καταιγίδα της κρίσης.