current views are: 2

16 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση19:18

Άρθρο Καλούδη: «Αποκαλυπτική η συνέντευξη Δραγασάκη»

Εξαιρετικά αποκαλυπτική χαρακτηρίζει, με άρθρο του στο 7imeres.gr ο Θοδωρής Καλούδης, τη συνέντευξη του Γιάννη Δραγασάκη στο Europolitics.

Δημοσίευση 19:18’
αρθρο-newpost

Εξαιρετικά αποκαλυπτική χαρακτηρίζει, με άρθρο του στο 7imeres.gr ο Θοδωρής Καλούδης, τη συνέντευξη του Γιάννη Δραγασάκη στο Europolitics.

Εξαιρετικά αποκαλυπτική χαρακτηρίζει, με άρθρο του στο 7imeres.gr ο Θοδωρής Καλούδης, τη συνέντευξη του Γιάννη Δραγασάκη στο «Europolitics»

Ολόκληρο το άρθρο του Θοδωρή Καλούδη στο 7imeres.gr

Η συνέντευξη Δραγασάκη στο ευρωπαϊκό “Europolitics” είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικη. Το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενο στους ευρωπαίους αξιωματούχους, αποκαλύπτει τους φόβους και τις μύχιες σκέψεις των “ρεαλιστών” της Κουμουνδούρου.

Τι μας λέει, με δυο λόγια, ο κ. Δραγασάκης;

1. Αν δεν συμφωνήσουμε με τους δανειστές έως τον Ιούλιο, θα έχουμε πρόβλημα. Που σημαίνει ότι αν προχωρήσουμε σε μονομερείς ενέργεις,το πρόβλημα θα είναι άμεσο.

2. ´Εως τότε μόνο μπορούμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας στο ΔΝΤ και ΕΚΤ και αυτό με βραχυπρόθεσμο δανεισμο από ιδιώτες (δηλαδή από τις διεθνείς αγορες με υψηλό επιτόκιο και τις Ελληνικές τράπεζες με στέγνωμα της αγοράς). Εδώ είναι προφανής η “θεσμική” απάντησή του σε όσα ανόητα ακούγονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για ηρωικές μονομερείς ενέργειες.

3. Μπορούμε επίσης να ζητήσουμε από το ΔΝΤ να μας δώσει αβάτζο (“αναβολή”) για μερικούς μήνες στην εξυπηρέτηση του χρέους μας. Και εδώ το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε ένα διάλογο με το ΔΝΤ. Και ο διάλογος σημαίνει “δϊνω και παίρνω”. Συνεπώς μένει να μάθουμε τι θα δώσει ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  για να πάρει την αναγκαία ανάσα.

4. Οι πληρωμές του Ιουλίου και του Αυγούστου θα γίνουν με τις τελευταίες δόσεις του προγράμματος διάσωσης. Δηλαδή,για να φτάσουμε στην είσπραξη των τελευταίων δόσεων θα πρέπει να συμφωνήσουμε στα προαπαιτούμενα που έχουν θέσει οι δανειστές. Τα οποία τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ τα ρίχνει στο πυρ το εξώτερο.

5. Το Ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Θα πρέπει να βρούμε μια συνολική λύση ελάφρυνσης του χρέους των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατο, δεν συμφωνήσουν δηλαδή οι ισχυροί εταίροι, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια καθαρά “Ελληνική λύση”. Δηλαδή – το πιθανότερο στις σημερινές συγκυρίες- θα διαπραγματευτούμε με τους δανειστές μας το δικό μας χρέος. Και εδώ γυρίζουμε εκεί που ξεκινήσαμε. Αυτό σημαίνει διάλογο εντός του Ευρωπαϊκού πλαισίου και όχι μονομερείς ενέργεις. Και διάλογος σημαίνει πρωτίστως σεβασμός στις συμφωνίες.

Αυτά μας λέει ο κ. Δραγασάκης. Και νομίζω ότι απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως στους ευρωπαίους αξιωματούχους, τους οποίους ωστόσο επιχειρεί να καθησυχάσει. Και προσπαθεί να συμμαζέψει τα όσα ανόητα και εξωφρενικά ακούγονται τις τελευταίες ημέρες από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τον ίδιο τον κ.Αλέξη Τσίπρα.

Αλλά αυτό δεν δικαιώνει όσους θεωρούν ότι o ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύεται προεκλογικά με εφαλτήριο τον άκρατο λαϊκισμό για να προσγειωθεί στη συνέχεια, με μια θεαματική κωλοτούμπα, στη ζοφερή πραγματικότητα; ´Ομως αυτή την πραγματικότητα ποιοί -πέραν ενδεχομένως του κ. Δραγασάκη- θα τη διαχειριστούν; Ο κ.Μηλιός, ο κ. Τσακαλώτος,ο κ. Βαρουφάκης, ο κ. Λαπαβίτσας ή ο αγλαής κ Στρατούλης;