Από την Αλεξάνδρα Τσόλκα

Το κανάλι είχε από την αρχή του καταστήσει σαφέστατη τη θέση του στο τοπίο της ιδιωτικής τηλεόρασης. Ο ΣΚΑΪ ήταν εκείνος ο σταθμός που με συνεχή ροή ειδήσεων, εγκρίτους δημοσιογράφους, διακεκριμένους ρεπόρτερ, καταρτισμένους και έμπειρους αναλυτές υπηρετούσε την ενημέρωση σε όλη τη διάρκεια του προγράμματός του. Η αξιοπιστία του και η δυναμική του, η δεδομένη βεβαιότητα για την εγκυρότητά του στη συνείδηση του κοινού μεγεθύνθηκε, στειροποιήθηκε και συνεχίζει έτσι το τελευταίο διάστημα χάρη σε μια στρατηγική και μεθοδολογία που δεν πισωγύρισε αλλά εφαρμόστηκε με σταθερότητα.

Η Σία Κοσιώνη και το δελτίο ειδήσεων που υπηρετεί, σε μια ώρα απαιτήσεων, όπου όλα τα ρεπορτάζ έχουν διασταυρωθεί, ολοκληρωθεί και οι υπόλοιποι σταθμοί σταματούν ακόμα και τις βάρδιες τους, κέρδισε ένα στοίχημα για ενημέρωση χωρίς show, φωνές, εντυπωσιασμούς, προβλέψιμες διαμάχες. Με διαφάνεια, καθαρότητα, αντικειμενικότητα, αξιόπιστο και συνεχές ρεπορτάζ παρέμεινε σταθερό το δελτίο ειδήσεων στις προτιμήσεις του απαιτητικού κοινού των 9 το βράδυ, ενώ η ανοδική του πορεία δείχνει πως η ψυχραιμία, η κατάρτιση, η δεξιοτεχνία και κυρίως η ανθρωπιά της κα. Κοσιώνη την αναδεικνύουν σε κορυφαία στη διεύθυνση ορχήστρας των νέων. Η αφρόκρεμα των ρεπόρτερ που πάντα ο ΣΚΑΪ είχε στο δυναμικό του βρίσκουν στο δελτίο αυτό, πλήρη ελευθερία έκφρασης αλλά και οι αναλυτές χωρίς να μασάνε τα λόγια τους ή να πιπιλούν καραμέλες, φωτίζουν διαστάσεις αθέατες με το πρώτο βλέμμα, στην επικαιρότητα.

Ο Αλέξης Παπαχέλας, επικεφαλής της ιστορικής εφημερίδας «Καθημερινή», που υπερβαίνει πάντα την υψηλή τέχνη της δημοσιογραφίας και όχι μοντερνισμούς και λαϊκισμούς υστερόβουλων προθέσεων, κομίζει στο δελτίο άποψη και ανάλυση που βρίθει οικονομικών, πολιτικών, γεωπολιτικών γνώσεων, πληροφοριών και θέσεων. Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου και ο Άρης Πορτοσάλτε έχουν την δική τους οπτική και τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία. Ο Τάκης Χατζής έχοντας συναίσθηση της πραγματικότητας, της αληθινής ζωής αλλά και του τρόπου σκέψης της εξουσίας, διαχειρίζεται και αναλύει την επικαιρότητα, ισορροπώντας μεταξύ συμπόνιας, ειλικρίνειας και προβλέψεων που πατούν πάντα σε γεγονότα και δικό του ρεπορτάζ και που αργά ή γρήγορα, επιβεβαιώνονται.

Ο πανταχού παρών, συγκεκριμένος, ακλόνητος στις αρχές του για αξιοπιστία, ποιότητα, αλήθεια που αφορούν στον ΣΚΑΪ, Γιάννης Αλαφούζος, με την συνδρομή του έμπειρου και μέγας γνώστης της ενημέρωσης στην τηλεόραση, Σταμάτη Μαλέλη, καθιστούν ολοφάνερη την αφοσίωση στην ειδησεογραφία με κοινωνικά ερείσματα πάντα και δημιουργούν ένα πρόγραμμα που έχει κερδίσει ήδη, τις εντυπώσεις.

Οι Λυριτζής και Οικονόμου κάθε μέρα το πρωί, με χιούμορ, απλότητα, αμεσότητα, κανονικότητα, χωρίς αγκυλώσεις έχουν τον κοινό συμμέτοχο τους στην πρώτη ενημέρωση της μέρας, που δεν κρύβει σκοπιμότητα, δεν σε αγχώνει, δεν σε κάνει να πλήττεις από ανουσιότητες και ξύλινο λόγο. Στη συνέχεια η Άννα Μπουσδούκου ρίχνει στην ενημέρωση μια νεανική ματιά, όπου η φρεσκάδα και η καινοτομία δεν συναντούν τη ρηχότητα και την απλούστευση αλλά το αντίθετο, κερδίζουν καθημερινά το κοινό, χωρίς να την συγκρίνουν με άλλες δημοσιογραφίες εκείνης της ώρας. Το μεσημέρι οι δυο «Αταίριαστοι» Γιάννης Ντσούνος και Χρήστος Κούτρας, ρεπόρτερ με εργατοώρες αμέτρητες εμπειρίας, χωρίς σοβαροφάνεια, με πολύ χιούμορ και αλληλοπειράγματα βάζουν κάτω τις ειδήσεις και συνομιλούν με ανταποκριτές από όλη την Ελλάδα, καλεσμένους και απολαυστικότατα μεταξύ τους! Συνεχίζει ο Μάρκος Δεϊμέζης, ο οποίος αποτελεί νέα είσοδο στο καθημερινό πρόγραμμα με μια εκπομπή αυξημένου ενδιαφέροντος για τις πολιτικές εξελίξεις που μπαίνουν σε μικροσκόπιο σε κάθε τους πτυχή και που παραδίδει την σκυτάλη της ενημέρωσης στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

Η ενημέρωση το Σαββατοκύριακο αφήνεται πρώτα στον Γιώργο Αυτιά, με το φανατικό κοινό, την απλή και σταράτη γλώσσα, την μεγάλη ικανότητα επικοινωνίας με τους ανθρώπους που δεν είναι μεγαλόσχημοι, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα καθημερινότητας και τους δίνεται λόγος. Ο Γιώργος Αυτιάς κρατεί, ούτως ή άλλως τον πήχη της τηλεθέασης ψηλά, αλλά το ίδιο κάνει τις Κυριακές και ο Τάκης Χατζής, ο οποίος με την εκπομπή του «ΑΚΡΑΙΩΣ» άλλαξε το παγιωμένο τοπίο συνολικά των Σαββατοκύριακων.

Με τις συνεντεύξεις που ο κ. Χατζής πραγματώνει σε κάθε εκπομπή του, πρόσωπα που δύσκολα μιλούν, εξετάζονται ανελέητα αλλά και άλλα που έχουν συχνότητα εμφανίσεων «ανακρίνονται» σε άγνωστα ευρέως τοπία τους. Το διαδίκτυο εδώ πρωταγωνιστεί, οι νέοι δημοσιογράφοι που πλαισιώνουν τον Τάκη Χατζή, έχουν την δικιά τους έκφραση και ελευθερία, ενώ η πολιτική είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αναλύεις σοβαροφανώς. Με αυτά τα μοναδικά στοιχεία η εκπομπή «ΑΚΡΑΙΩΣ» άλλαξε λοιπόν, τη συνήθεια των τηλεθεατών και αντί για την ψυχαγωγία που παραδοσιακά τις Κυριακές μονοπωλούσε το ενδιαφέρον της τηλεθέασης, η αυστηρά πολιτική εκπομπή παίρνει σε νούμερα τη ζώνη της!

Και είναι και αυτή, άλλη μια πρόκληση που κερδήθηκε από τον ΣΚΑΪ, σε εποχές που το πολιτικό ενδιαφέρον του κοινού είναι αυξημένο και η ενημέρωση μονοπωλεί συζητήσεις, ενασχόληση και τηλεοπτική παρακολούθηση. Είναι, πλέον, ζήτημα ζωής...