Καθώς οι εφημερίδες σε όλο τον πλανήτη βλέπουν εδώ και χρόνια τις κυκλοφορίες τους να πέφτουν, και μαζί τους και τα διαφημιστικά έσοδα, οι διοικήσεις τους ψάχνουν τρόπους ώστε να βρεθεί μία λύση στο αδιέξοδο.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι το συνεργατικό μοντέλο που προωθούν τα μεγάλα ευρωπαϊκά έντυπα: Την περασμένη Τρίτη, 7 εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας—η Le Figaro (Γαλλία), η Die Welt (Γερμανία), η El País (Ισπανία), η La Repubblica (Ιταλία), η La Tribune de Genève (Ελβετία) και η Tages-Anzeiger (Ελβετία)—επισημοποίησαν μία συμφωνία εταιρικής συνεργασίας.

Ο πρώτος στόχος της συμμαχίας: Να μοιράζονται περιεχόμενο με στόχο τη δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας. Η Le Figaro θα διανέμει καθημερινά «2 ή 3 άρθρα» σε αυτήν την «κοινή δεξαμενή», τα οποία κατόπιν μπορούν να μεταφραστούν από τους εταίρους της.

«Σκοπεύουμε επίσης να διεξαγάγουμε κοινές έρευνες, που θα δημοσιεύονται ταυτόχρονα και στις 7 εφημερίδες» υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαβιέ Μορένο, που τέθηκε επικεφαλής της συμμαχίας η οποία βαπτίστηκε «Leading European Newspaper Alliance».

Πρώην διευθυντής σύνταξης της El Pais (μεταξύ του 2006 και του 2014), ο Μορένο υπενθύμισε ότι είχε στο παρελθόν συμμετάσχει μαζί με τη Le Monde (Γαλλία), το Der Spiegel (Γερμανία), τη Guardian (Βρετανία) και τους New York Times (ΗΠΑ) στις αποκαλύψεις του WikiLeaks.

Πέραν των ερευνών ή του κοινού περιεχομένου, η συνεργασία εφημερίδων από διαφορετικές χώρες συνιστά διαδεδομένη πρακτική. Η Le Figaro για παράδειγμα από το 2009 έως το 2014 δημοσίευε κάθε Τρίτη μια σειρά άρθρων επιλεγμένων από τους New York Times σε ένα ειδικό ένθετο.

Από το 2012, η Le Monde δημοσιεύει, πολλές φορές κατά τη διάρκεια του έτους, ένα ένθετο, το Europa, το οποίο εκδίδει σε συνεργασία με 5 ευρωπαϊκές εφημερίδες—τη Guardian, την El País, τη Suddeutsche Zeitung (Γερμανία), τη La Stampa (Ιταλία) και τη Gazeta Wybrorcza (Πολωνία).

Προσφάτως, η εφημερίδα είχε ηγηθεί της ευρείας κλίμακας έρευνας σχετικά το σκάνδαλο SwissLeaks, στην οποία είχαν συμμετάσχει επίσης 55 μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Στην περίπτωσή μας είναι κάτι περισσότερο από μια «εξειδικευμένη συνεργασία» υπογραμμίζει εντούτοις ο Πατρίκ Εβενό, ιστορικός των μέσων ενημέρωσης, για τον οποίο αυτό το σύστημα της κοινής δεξαμενής που δημιουργούν αυτά τα 7 μέσα ενημέρωσης είναι κάτι πρωτοποριακό.

Παρ' όλ' αυτά, ο ίδιος εκφράζει αμφιβολίες για τη δυνατότητα των 7 εφημερίδων να προχωρήσουν σε κοινές έρευνες καθώς ανήκουν σε διαφορετικά ιδεολογικά στρατόπεδα. Επιπλέον τα πλεονεκτήματα της έκδοσης κοινών φύλων στο πλαίσιο αυτού του είδους της συμμαχίας είναι περιορισμένα σε οικονομικό επίπεδο.

«Πρόκειται για μία υπόθεση κυρίως εντυπωσιασμού. Πρόκειται για έναν τρόπο προκειμένου ο καθημερινός τύπος να επιδεικνύει τις δυνάμεις πυρός του, την ποιότητά του, η οποία θα προορίζεται στην "αφρόκρεμα"» των αναγνωστών, έκρινε ο Πατρίκ Εβενό.