Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Θα το δούμε άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την νέα ΕΡΤ ή μήπως θα γίνει αντικείμενο αριστερού και δεξιού μπρα ντε φερ; Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ θα συναντηθεί με το κοινοβούλιο εντός των προσεχών ημερών. Και λέω «καλώς εχόντων των πραγμάτων» και «εντός των προσεχών ημερών», διότι άλλαι αι βουλαί του νομοθέτου και άλλη η πολιτική αναγκαιότητα. Βάλτε μέσα και τις διάφορες γκρίνιες που έχουν σκάσει μύτη τόσο από δεξιά όσο και από αριστερά και αρχίζει το τοπίο να μοιάζει ολοένα και πιο νεφελώδες. Ιδίως από τη στιγμή που εμφανίσθηκαν οι πρώτες διαρροές (σταγόνα-σταγόνα για την ώρα…) από το γενικό λογιστήριο του κράτους. 

Να τα δούμε τα πράγματα από την αρχή. Πρώτον το νομοσχέδιο είναι ακόμη ζωντανό και έχει πάρει σειρά για ψήφιση. Το είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην σημερινή συνέντευξή του στο «Εθνος», διαλύοντας μια σειρά από φόβους που ανέκυψαν μετά από την κατάθεση της περίφημης τροπολογίας για τη ΝΕΡΙΤ. Αν θυμάστε η τροπολογία καταργούσε το Εποπτικό Συμβούλιο και ανέθετε το διορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου στον εκάστοτε Υπουργό Επικρατείας. Λογικό ήταν λοιπόν να ανακύψουν ερωτήματα για το ήταν κίνηση του τύπου «φύλαγε τα ρούχα σου» ή προανήγγειλε μετάθεση του νομοσχεδίου για το απώτατο μέλλον. Αυτά τα ερωτήματα, δείχνει να τα απάντησε ο πρωθυπουργός. 

Και για να δούμε ποιος θα απαντήσει τώρα στους ψιθύρους ότι το γενικό λογιστήριο του κράτους γκρινιάζει ήδη εμπρός στην προοπτική πρόσληψης 2.500 εργαζομένων από τη μία μέρα στην άλλη. Εντάξει, δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, το ξέρουμε όλοι αυτό. Από την άλλη ωστόσο, εκείνο το περίφημο το «μεσοπρόθεσμο» πρόγραμμα προέβλεπε πλεονασματικά δημόσια media. Κι ως την ώρα που θα οδεύσει οριστικά προς τον χρονοντούλαπο, οι προβλέψεις του είναι νόμος. Αρα ο «ισοσκελισμένος» προϋπολογισμός του νέου νομοσχεδίου περί ΕΡΤ, έχει κάποια θεματάκια στην καμπούρα του.  

Μην λησμονούμε ότι όπου να ‘ναι μπαίνουν στο παιχνίδι και οι «θεσμοί», που θα λάβουν την κατάλληλη πληροφόρηση από τους κατάλληλους ανθρώπους. Κι αυτοί εννοείται ότι θα ακούσουν την ίδια δικαιολογία περί «μη επιβάρυνσης» του προϋπολογισμού, αλλά στο κάτω κάτω της γραφής το θέμα δεν είναι τα λεφτά είναι η ψυχολογία. Διότι άμα ακούσει ο Γερμανός ότι μπαίνουν μισθολόγιο 2.500 άτομα από τη μια μέρα στην άλλη, κάπως θα δυσκολευτεί να το καταπιεί.  Και πάλι να μην ξεχνάμε, ότι η ΕΡΤ έκλεισε «τυφλά» απλά και μόνο γιατί η τρόϊκα ζήταγε 12.000 «κεφάλια» εκεί και τότε… 

Με δυο λόγια ή το περνάει άμεσα το νομοσχέδιο η κυβέρνηση ή πάμε για καινούριο μπρα ντε φερ. Κι αν υπολογίσει κανείς ότι σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι της ΔΤ (και νυν «δανεικοί» στη ΝΕΡΙΤ) είναι και πρώην της ΕΡΤ, μην απορήσετε αν ελληνικά και ξένα «κέντρα» ζητήσουν επιτακτικά μια όχι και τόσο μικρή αναβολή. Να πάει, ας πούμε, η ψήφιση για Ιούνιο οπότε και λήγουν οι συμβάσεις των ΔουΤούδων. Στην περίπτωση αυτή, η τροπολογία για διορισμό ΔΣ στη ΝΕΡΙΤ έρχεται μάλλον ταμάμ στην κυβέρνηση. 

Υ.Γ.: Μετά από την ΠΟΣΠΕΡΤ ήρθε και η γενική συνέλευση εργαζομένων της ΕΡΤ3 να ασκήσει έντονη κριτική στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ. Έχει τα δίκια της σε κάποια σημεία, αλλά όταν κάνει λόγο για «ανακλητούς συντονιστές» χάνεται κάπως η μπάλα.