Κομβική για την κυβερνητική πολιτική στα media η διαμόρφωση μιας νέας πλειοψηφίας στο Ραδιοτηλεοπτικό.


Διαβάζεις τα πρακτικά του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και πέφτει το μάτι σου σε μια παράγραφο που έχει τον ατελείωτο: «Ο ισχυρισμός του εκπροσώπου του τηλεοπτικού σταθμού περί κακής συγκροτήσεως του ΕΣΡ λόγω λήξεως της θητείας του Προέδρου και των δύο πρώτων μελών είναι αβάσιμος, διότι η θητεία αυτών, η οποία είχε υπερβεί την οκταετία, παρατάθηκε διά του άρθρου 110 παρ. 12 του Νόμου 4055/2012 και μετά ταύτα διά του άρθρου 12 παρ. 3 του Νόμου 4081/2012, του άρθρου 166 παρ. 3 του Ν. 4099/2012, του άρθρου 2 του Νόμου 4126/2013, του άρθρου 26 του Ν. 4151/2013, του άρθρου 18 παρ. 2 του Νόμου 4172/2013, του άρθρου 13 του Νόμου 4237/2014, του άρθρου 13 παρ. 1 του Νόμου 4237/2014 και του άρθρου 109 του Νόμου 4316/2014 έως τις 16.4.2015.»

Τόσες παρατάσεις, ούτε αγώνας μπάσκετ να ήταν. Αλλά τελειώνει πια το έργο, στις 16 Απριλίου, καθώς άλλαξαν δραματικά οι κυβερνητικές πλειοψηφίες. Και τα καινούρια αφεντικά έχουν ψηλά στην ατζέντα τα media και τον ρόλο τους. Τόσο για να μπορέσουν να κυβερνήσουν όσο και για να φορτώσουν πέντε φραγκάκια τον προϋπολογισμό. Βλέπε εμπλοκή του ΕΣΡ στη νέα ΕΡΤ αντικαθιστώντας κατ’ ουσίαν το Εποπτικό Συμβούλιο, βλέπε ανάμιξη του ΕΣΡ στην υπόθεση χορήγησης (οριστικών και αμετάκλητων) τηλεοπτικών αδειών, βλέπε συμβολή του ΕΣΡ στη διαμόρφωση ενός νέου τηλεοπτικού ήθους.

Αυτό το τελευταίο μπορεί να μοιάζει σχετικά ασήμαντο μπροστά στα άλλα δύο αλλά έχει μεγάλη σημασία. Διότι ενώ η ελληνική κοινωνία έχει προχωρήσει αλματωδώς τα τελευταία έτη, το Ραδιοτηλεοπτικό δείχνει να έχει μείνει στο δόγμα Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια. Και μόνο τις αντιδράσεις του στα φιλιά μεταξύ ομοφυλοφίλων να σκεφτεί κανείς, μια αλλαγή είναι μάλλον επιβεβλημένη. Για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα σε όσα συμβαίνουν στον κόσμο και σε όσα σκέπτονται στην οδό Αμερικής. Αρκεί να μη διαφωνήσουν οι ΑΝΕΛ, μην το ξεχνάμε!

Από εκεί και πέρα, λογικό είναι να θέλει η κυβέρνηση δική της πλειοψηφία στο ΕΣΡ. Πώς αλλιώς δηλαδή θα έχει ήσυχο το κεφάλι της με την ΕΡΤ και πως θα ελέγξει την διαδικασία χορήγησης αδειών (αν, λέω αν, προχωρήσει με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις) σε κανάλια και καναλάκια ανά την επικράτεια; Αλλάζει λοιπόν τους συσχετισμούς στο όργανο και προχωράει σε τομές και μεταρρυθμίσεις κατά το δοκούν. Κι ως την ώρα που θα ολοκληρώσει το θέμα των αδειών, μπορεί να ρίξει και μια ματιά στο ζήτημα των προστίμων. Χρόνια τώρα βοά η πιάτσα ότι μερικά κανάλια την βγάζουν καθαρή με μάλλον light ποινές, ενώ κάποια άλλα ρουφάνε το αυγουλάκι τους. Αλήθεια; Ψέματα; Σημασία έχει ότι μαζί με τα γένια, πάνε και τα χτένια. Κι άμα τα κρατάς, κάνεις και τα ανάλογα κουμάντα…