Μία εμβληματική φυσιογνωμία του ελληνικού Τύπου, τον παλαίμαχο δημοσιογράφο Κώστα Νίτσο, θα τιμήσει τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), με τη μεγαλύτερη τιμητική της διάκριση, το μετάλλιο «Ξενοφών».

Το «ιερόν τέρας του Τύπου» όπως έχει αποκαλέσει τον Κώστα Νίτσο, ο Γιώργος Ιωάννου, έχει συνδέσει το όνομά του με τα «Νέα» όπου εργάστηκε ως αρχισυντάκτης και διευθυντής. Έδωσε έμφαση στις καλλιτεχνικές σελίδες του φύλλου, οι οποίες συνέβαλαν στην κυκλοφοριακή επιτυχία της εφημερίδας.

Παράλληλα τον Δεκέμβριο του 1961 δημιούργησε το «Θέατρο», ένα από τα πιο προοδευτικά και έγκυρα πολιτιστικά περιοδικά σε όλο τον κόσμο. Εκδόθηκαν τριάντα τεύχη μέχρι τον Δεκέμβριο του 1966, καθώς το 31ο το πρόλαβε η απριλιανή δικτατορία η οποία πολτοποίησε τα εναπομείναντα αντίτυπα του 30ου τεύχους που είχε αφιέρωμα στον Λόρκα. Το περιοδικό επανακυκλοφόρησε το 1973 και σταμάτησε να εκδίδεται το 1981 όταν ο Κώστας Νίτσος ορίστηκε διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Εκ των υστέρων λέει:

Το μόνο -ελπίζω- λάθος της ζωής μου ήταν ότι δέχτηκα για πρώτη και τελευταία φορά και υπό μεγάλη πίεση να αναλάβω τη διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου. Ήταν ένα εθνικό γηροκομείο. Υπήρξε μεγάλη αντίδραση στις αλλαγές που ήθελα να κάνω. Ξεσηκώθηκε το θέατρο, ξεσηκώθηκε και το ίδιο το κόμμα που με τοποθέτησε εκεί. Εντέλει έπαθα ένα έμφραγμα και είπα "άντε γεια".

Ο Κώστας Νίτσος υπήρξε επίσης διευθυντής της- εμβληματικής για την Ιστορία του Τύπου- εφημερίδας «Αδέσμευτη Γνώμη» που εκδόθηκε ως απεργιακό φύλλο κατά τη μεγάλη απεργία των δημοσιογράφων τον Μάιο του 1975. Κυκλοφόρησε μονάχα ένα φύλλο, στις 13 Μαΐου 1975, που εξαντλήθηκε αμέσως. Οι εκδότες δέχθηκαν τα αιτήματα των δημοσιογράφων, υπό τον όρο να μη συνεχιστεί η έκδοση της Αδέσμευτης Γνώμης. «O Nίκος Καραντηνός έλεγε ότι η Αδέσμευτη Γνώμη μόνο με ένα φύλλο έσπασε τα δεσμά του Τύπου από μια φεουδαρχική εργοδοσία. Εγώ λέω ότι, αν είχε βγάλει και δεύτερο φύλλο, η Ελλάδα θα είχε αλλάξει ιστορία» δήλωσε σε συνέντευξή του ο Κώστας Νίτσος.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και στα χρόνια της Κατοχής ανέπτυξε αντιστασιακή δράση ως αντάρτης πόλεων ενώ εργαζόταν ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Εμπρός».

Έχει δημοσιεύσει αναρίθμητες μελέτες και άρθρα για κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και κυρίως για πολιτιστικά θέματα. Επίσης έχει εκδώσει, με δικό του σχολιασμό, τα «Θεατρικά Άπαντα» του Γιάννη Ρίτσου.

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί προς τιμήν του στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ, αίθουσα «Γεωργίου Καράντζα» θα μιλήσουν για την προσωπικότητα και την προσφορά του η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού της Ιδρύματος Μαρία Αντωνιάδου, ο καθηγητής Φάνης Κακριδής και οι Λευτέρης Παπαδόπουλος, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Κώστας Μητρόπουλος, Βασίλης Παπαβασιλείου, Θανάσης Παπαγεωργίου. Χαιρετισμό θα απευθύνουν η γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος Φανή Πετραλιά, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Κουμπιάς, ο Γιώργος Διαλεγμένος, η δημοσιογράφος Φώφη Κορίδη.