Ξεκινάει αύριο η επεξεργασία του στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

 Δεν είμαι τόσο δυνατός στα θρησκευτικά για να ξέρω αν είναι για καλή ή για κακό που ξεκινάει αύριο η επεξεργασία του περί την νέα ΕΡΤ νομοσχεδίου. Υποθέτω ότι κάποιοι θα ανακαλύψουν συμβολισμούς σε σχέση με την Σταύρωση και την Ανάσταση, αλλά πραγματικά δεν γνωρίζω  αν υπάρχουν αναλογίες ανάμεσα στα πάθη του Ιησού και στα ζόρια του Ραδιομέγαρου. Όπως και να ‘χει το πράγμα, το νερό μπαίνει στο αυλάκι κι η νέα εποχή για την δημόσια ραδιοτηλεόραση ξεκινάει. Και θα δούμε στη συνέχεια πόσο κακοτράχαλη θα είναι η διαδρομή.

Πριν γράψω δυο-τρία πραγματάκια επ’ αυτού, πρέπει να σημειώσω ότι η επεξεργασία θα γίνει στην Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.  Από την πλευρά της συμπολίτευσης εισηγήτρια θα είναι η δημοσιογράφος και πρώην ανκοργούμαν της ΕΡΤ Αγλαϊα Κυρίτση  και από την πλευρά της αντιπολίτευσης η δημοσιογράφος και  πρώην υπουργός, Σοφία Βούλτεψη. Αμφότερες γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα (η μία μάλιστα υπέστη και απόλυση…), οπότε θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς τα επιχειρήματα και τη φρασεολογία τους.

Πάμε όμως και στο δια ταύτα. Πρώτον έχουμε μια χειρονομία καλής θελήσεως από την ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση το περασμένο Σάββατο. Και λοιπόν τι έγινε, θα με ρωτήσετε, πρώτη φορά είναι; Δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά έχει σημασία ότι στην διαδικασία εκλήθησαν να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι της ΝΕΡΙΤ. Σαν να λέμε αναγνώρισε τόσο τους ιδίους όσο και τον οργανισμό τους η ομοσπονδία, ενώ έως τώρα κρατούσε στάση άτεγκτη. Θυμίζω τις οργισμένες ανακοινώσεις της για το νέο νόμο (βλέπε κατάργηση του παλιού κανονισμού προσωπικού) και αναρωτιέμαι αν βρέθηκε επιτέλους κάποιος δίαυλος επικοινωνίας με το Υπουργείο Επικρατείας και την ηγεσία του.

Από εκεί και πέρα, ενδιαφέρον θα έχει να δούμε πώς θα δικαιολογηθούν τα οικονομικά της νέας ΕΡΤ. Όπως σας έγραψα τις προάλλες, προκύπτουν γύρω στα 60 μύρια για μισθά και άλλα 30 μύρια για φως, νερό, τηλέφωνο, σύνολο 90 μύρια από τα 190 που «αναμένεται» να εισπραχθούν μέσω του ανταποδοτικού τέλους. Και το βάζω σε εισαγωγικά αυτό το «αναμένεται», διότι οι πληροφορίες από τη ΔΕΗ, μοιάζουν κάπως σκιαχτικές. Λένε, για παράδειγμα, οι διαρροές ότι πέρυσι η επιχείρηση είχε προϋπολογίσει να εισπράξει κάτι παραπάνω από 160 μύρια από το ανταποδοτικό τέλος και εν τέλει φτάσανε στα ταμεία της ούτε καν 140 μύρια. Διότι υπάρχουν και οι δοκιμαζόμενοι Ελληνες, διότι υπάρχουν και οι μπαταχτσήδες, διότι υπάρχουν και τα απρόβλεπτα που πολλαπλασιάζονται εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Αν λοιπόν φέτος προϋπολογίζονται 190 μύρια, εκ των οποίων 100 θα πάνε στον προϋπολογισμό και 90 στην νέα ΕΡΤ, πόσο σίγουροι είμαστε ότι τελικά θα εισπραχθούν; Υπάρχει άραγε plan B για μεσοπρόθεσμη αύξηση του ανταποδοτικού τέλους ή θα τρέχει πάλι ο Βαρουφάκης να πλακωθεί με τους «θεσμούς», μπας και μας κάνουν καμιά εκπτωσούλα τελευταία στιγμή;