Κανένας διάλογος στο κοινοβούλιο για την δημόσια ραδιοτηλεόραση. Μονόλογοι μόνο και τσακωμός.

Είχε ένα χάζι αναμφιβόλως η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Ένας διάλογος κατ’ όνομα και μόνο, καθώς κάθε πλευρά κατέθεσε απλώς τα επιχειρήματά της επιδεικνύοντας μηδενική διάθεση συνεννόησης.  Μπορούσε πάντως ο προσεκτικός παρατηρητής να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα, τόσο από την ποιότητα των επιχειρημάτων όσο και από τις ακροβασίες στις οποίες επιδιδόταν ο κάθε ομιλητής για να τα υπερασπισθεί. Άλλη μια μέρα στο μαγκανοπήγαδο, μόνο που εδώ κρινόταν η ενημέρωση των πολιτών και η τύχη 2.500 ανθρώπων.

Να μην τα πολυλογώ, η Αγλαϊα Κυρίτση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίσθηκε το νομοσχέδιο και τις διατάξεις του, μιλώντας για αποκατάσταση αδικιών και για μια «δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, ανεξάρτητη από το κράτος, τα κόμματα ή άλλα κέντρα δημόσιας ή οικονομικής εξουσίας». Δεν είπε κάτι βεβαίως για τον έλεγχο της νέας ΕΡΤ από τον Υπουργό Επικρατείας, αλλά δεν περίμενε και κανείς να το πει. Όσο για τις παρατηρήσεις της περί Εποπτικού Συμβουλίου («καταργείται το κατ' όνομα Εποπτικό Συμβούλιο που ”ανακάλυψαν” οι εμπνευστές του μαύρου»), κάποιος έπρεπε να την ενημερώσει ότι ανάλογοι θεσμοί υπάρχουν σε πλείστες όσες χώρες του κόσμου και την κάνουν τη δουλειά τους μια χαρά.

Όπως ήταν φυσικά η εισήγηση της Αγλαϊας Κυρίτσι προκάλεσε την οργή της Σοφίας Βούλτεψη, αλλά εδώ που τα λέμε και τα κάλαντα να τραγούδαγε η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ πάλι θα τα έπαιρνε στο κρανίο η πρώην υπουργός. Είναι γνωστό το ηφαιστειακό της ταμπεραμέντο που ενίοτε την οδηγεί σε παρατηρήσεις του τύπου «δεν μπορεί να μην υπάρχει η αίσθηση του ανταγωνισμού στο κέρδος και στα έσοδα». Σωστή ήταν πάντως η επισήμανση για «δημιουργικές ασάφειες» στο νομοσχέδιο, όπως και η πρόβλεψη για μελλοντική αύξηση του τέλους. Εκείνος που έμοιαζε εντελώς παράλογος ήταν ο καημός για τους συμβασιούχους που μένουν έξω από τη νέα ΕΡΤ. Από τη μία ζητάμε «αίσθηση ανταγωνισμού» και από την άλλη σπεύδουμε να ζητήσουμε κι άλλες προσλήψεις;

Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης επιδόθηκε στη συνήθη αοριστολογία που χαρακτηρίζει τη ρητορική του κόμματός του, κάνοντας λόγο αφενός για αποκατάσταση των αδικημένων από το «μαρτυρικό μαύρο» και αφετέρου για «ανορθολογισμό προσλήψεων» χωρίς να υπολογίζονται οι ανάγκες. Προανήγγειλε τέλος την κατάθεση τροπολογίας για τη δημιουργία μιας θεσμικής ασφαλιστικής δικλείδας, υπό την επωνυμία Συμβούλιο Διασφάλισης Ανεξαρτησίας και Ποιότητας, υπογραμμίζοντας πως η αποδοχή της ή μη θα καθορίσει και τη στάση του κόμματός του.
Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες ήταν, όπως αναμενόταν, θετικοί στο νομοσχέδιο και το ΚΚΕ ήταν, όπως αναμενόταν, ταυτισμένο με τις ανακοινώσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Τα πιο ωραία όμως της συνεδρίασης προήλθαν από τον Γιώργο Αρβανιτίδη του ΠΑΣΟΚ, που μίλησε για «αιφνίδιο κλείσιμο της Δημόσιας τηλεόρασης με έναν βίαιο, απαράδεκτα αντιδημοκρατικό τρόπο»,  για «έντονες διαμαρτυρίες» του κόμματός του, για «απαράδεκτο και αψυχολόγητο μαύρο τον Ιούνιο του 2013» και για «αυταρχική πράξη της κυβέρνησης Σαμαρά». Λες και αποχώρησε το ΠΑΣΟΚ από την τρικομματική και όχι η ΔΗΜΑΡ. Από άλλο ανέκδοτο επίσης ήταν η ερώτησή του για τα κριτήρια επαναπρόσληψης των πρώην εργαζομένων της ΕΡΤ. Προφανώς αγνοεί τα κριτήρια εκείνα των χρυσών εποχών που οδήγησαν μια φορά κι έναν καιρό την ΕΡΤ να έχει 5.000 εργαζόμενους από λιγότερες των χιλίων οικογένειες. Τότε κυβερνούσαν οι εξωγήινοι και όχι οι πρασινοφρουροί…