current views are: 7

16 Απριλίου 2015
Δημοσίευση13:44

Το Ποτάμι για την νέα ΕΡΤ

Οι θέσεις και οι προτάσεις του κόμματος για την πλήρη επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης

Δημοσίευση 13:44’
αρθρο-newpost

Οι θέσεις και οι προτάσεις του κόμματος για την πλήρη επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης

Οι θέσεις και οι προτάσεις του κόμματος για την πλήρη επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόραση.

Ενδιαφέρουσες αν μη τι άλλο οι θέσεις του Ποταμιού για τη νέα ΕΡΤ, όπως έφτασαν στα χέρια μας σε ένα πολύ πλούσιο mail. Και σαφείς αναμφιβόλως, σε αντίθεση με τις γενικολογίες του εκπροσώπου του στην επιτροπή της Βουλής. Να τις παραθέσουμε εδώ είναι αδύνατον, θα χρειάζονταν πολυάριθμες σελίδες και θα λιώνατε από τη νύχτα. Έχει σημασία ωστόσο να ρίξουμε μια γενική ματιά, καθώς μάλλον πρόκειται για το πιο λεπτομερές, ευθύ και συγκεκριμένο κείμενο από καταβολής του κόμματος.
Πάμε λοιπόν με όσα προτείνει το Ποτάμι:

* Ορίζεται “Συμβούλιο Διασφάλισης Ανεξαρτησίας και Ποιότητας” (ΣΔΑΠ) στη θέση του Εποπτικού Συμβουλίου. Θα είναι  πενταμελές αντί για επταμελές, με ευθύνη, μεταξύ άλλων, για τη διαρκή αξιολόγηση προγραμμάτων και προσωπικού. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αποφασίζει για τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΣΔΑΠ με πλειοψηφία 3/5.
(Η ιδέα για ένα δευτεροβάθμιο όργανο ελέγχου δεν είναι κακή. Αλλά η «διαρκής αξιολόγηση του προσωπικού», θα ανάψει σίγουρα φωτιές. Και η επιλογή των μελών του ΣΔΑΠ  με 3/5 προάγει τη δημοκρατία αλλά δένει τα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης. )

* Προτείνεται να είναι ίδιο πρόσωπο ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος  και  πενταμελές το ΔΣ. Επιπλέον το Διοικητικό Συμβούλιο συστήνει Επιτροπή Διαβούλευσης, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του, από ένα μέλος του Δ.Σ. αρμόδιο για το θέμα, καθώς και από εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων σωματείων των εργαζομένων η οποία είναι επιφορτισμένη με το έργο της διαρκούς διαβούλευσης κι επικοινωνίας διοίκησης και εργαζομένων. Δυο (2) το πολύ μέλη του ΔΣ μπορούν να έχουν την ιδιότητα υπαλλήλου της ΕΡΤ Α.Ε.
(Μια μάλλον παράδοξη επιμονή για ταύτιση προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου και εξοστρακισμό των εργαζομένων από το ΔΣ. Η Επιτροπή Διαβούλευσης μάλλον προσθέτει παρά αφαιρεί γραφειοκρατία.)

* Κατάργηση του πλαφόν 25 % και αντικατάστασή του με την παράγραφο:
«Οι επιλογές γίνονται με όρους χρηστής διαχείρισης, απόλυτης διαφάνειας και αξιοκρατίας και αφορούν τομείς, όπου το αντίστοιχο έργο και  υπηρεσία δεν μπορεί να παραχθεί ή να παρασχεθεί αποκλειστικά από το προσωπικό της ΕΡΤ Α.Ε.. Οι επιλογές γίνονται, επίσης, με όρους και βασικό στόχο την ενίσχυση της ανεξάρτητης εγχώριας παραγωγής και των συντελεστών της». Η διατύπωση του άρθρου 15 για τον ορισμό πλαφόν για το «κόστος των έργων και των υπηρεσιών» που ανατίθεται σε εξωτερικά από την εταιρία «φυσικά ή νομικά πρόσωπα δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά ποσοστό της τάξεως του 25% του ετήσιου προϋπολογισμού των παρεχόμενων από την εταιρεία ραδιοτηλεοπτικών και διαδικτυακών προϊόντων …» αποτελεί ένα από τα πιο προβληματικά στοιχεία του νομοσχεδίου.
(Εδώ είναι όλα τα δίκια με το Ποτάμι, γιατί πλαφόν δεν στέκει στη συγκεκριμένη περίοδο της ΕΡΤ.)

*  Επαναφορά Διαμεσολαβητή και Επιτροπής Δεοντολογίας.
(Γιατί όχι;)

* Προστίθενται στους εργαζόμενους με συμβάσεις πεντάμηνης διάρκειας όσοι εργάζονταν στην ΕΡΤ με σύμβαση ορισμένου χρόνου την 11η Ιουνίου 2013. Προστίθενται επίσης στους εργαζόμενους, με συμβάσεις πεντάμηνης διάρκειας, όσοι απασχολούνταν στη ΔΤ χωρίς να ανήκουν στην ΕΡΤ την 11η Ιουνίου και δεν έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου με τη ΝΕΡΙΤ. Απαλείφονται οι έμμεσες αναφορές στην πιθανότητα καταβολής μισθών υπερημερίας. Προστίθεται ρητά η αναγκαιότητα επιστροφής αποζημιώσεων άνω κάποιων ποσών με σχετική Υπουργική Απόφαση εντός δεκαημέρου από τη δημοσίευση του Νόμου, ώστε έπειτα απ’ αυτή να κινηθούν οι λοιπές διαδικασίες. 
(Και φιλεργατικό το Ποτάμι, όσον αφορά στους συμβασιούχους. Με το στόρι πάντως των μισθών υπερημερίας δεν θα κερδίσει συμπάθειες.)

*  Ορίζεται προθεσμία πενταμήνου στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει έλεγχος πιστοποιητικών και παλαιών αποφάσεων καθώς και οριστικοποίηση του αναγκαίου αριθμού εργαζομένων της νέας εταιρίας, ώστε το υπερβάλλον προσωπικό να τεθεί σε κινητικότητα.
(Η αλήθεια είναι ότι και η κυβέρνηση την καθυστερεί όσο μπορεί την έναρξη της νέας ΕΡΤ. Ίσως το πεντάμηνο να είναι λύση.)

* Δεν επιτρέπεται να προσληφθεί από (ή να συνεχίσει να εργάζεται στην) ΕΡΤ A.E.: α. με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου ή, β. με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου σε θέση διευθυντή ή γενικού διευθυντή, πρόσωπο που, κατά την ημερομηνία πρόσληψης του από τη ΕΡΤ Α.Ε. είτε λαμβάνει πλήρη ή μειωμένη σύνταξη γήρατος είτε έχει καταθέσει αίτηση για τη χορήγηση πλήρους ή μειωμένης σύνταξης γήρατος  στον οικείο ασφαλιστικό οργανισμό.
(Έξυπνο για να μην αρχίσει η άνοδος των συνταξιούχων στο Ραδιομέγαρο.)