current views are: 1

17 Απριλίου 2015
Δημοσίευση12:03

Ψηφιακός πάροχος και η ΕΡΤ

Μια νέα αγορά θα έχει τη δυνατότητα να εξερευνήσει η νέα ΕΡΤ με προσθήκη της τελευταίας στιγμής στο σχετικό νομοσχέδιο

Δημοσίευση 12:03’
αρθρο-newpost

Μια νέα αγορά θα έχει τη δυνατότητα να εξερευνήσει η νέα ΕΡΤ με προσθήκη της τελευταίας στιγμής στο σχετικό νομοσχέδιο

Μια νέα αγορά θα έχει τη δυνατότητα να εξερευνήσει η νέα ΕΡΤ με προσθήκη της τελευταίας στιγμής στο σχετικό νομοσχέδιo

Η αρχική φράση στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ ήταν σχετικώς αθώα: «η ΕΡΤ Α.Ε. είναι πάροχος περιεχομένου και πάροχος δικτύου κατά την έννοια του ν. 3592/2007 (Α161) για τη μετάδοση των προγραμμάτων της και απαλλάσσεται από την υποχρέωση λήψης κάθε σχετικής άδειας».
Ό,τι προέβλεπε δηλαδή και το προηγούμενο νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ, αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο στο μονοπώλιο της Digea. Προφανώς κάποιο εξυπνοπούλι σφύριξε στην κυβέρνηση ότι θα μπορούσε να στριμώξει τους καναλάρχες και δια της ψηφιακής οδού, οπότε στην ανωτέρω φράση προστέθηκε ένα «και τρίτων» και διαμορφώθηκε ως εξής:

«Η ΕΡΤ Α.Ε. είναι πάροχος περιεχομένου και πάροχος δικτύου κατά την έννοια του ν. 3592/2007 (Α161) για τη μετάδοση των προγραμμάτων της και τρίτων και απαλλάσσεται από την υποχρέωση λήψης κάθε σχετικής άδειας».

Τι μας λέει αυτό; Μας λέει ότι η νέα ΕΡΤ μπορεί να αποκτήσει εξτρά έσοδα από μια σειρά περιφερειακών και τοπικών καναλιών που (δικαίως ή αδίκως) θεωρούν υπερβολικά τα ενοίκια της Digea και δεν θέλουν να ενταχθούν στα μπουκέτα της. Πράγμα το οποίο μπορεί να γίνει με έναν μίνι εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της, που καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας και μπορούν να εξυπηρετήσουν και την παραμικρή στάνη.

Κι αυτά τα έσοδα που θα μπούν στο ταμείο της ΕΡΤ, θα βγουν από το ταμείο της Digea. Από τα ταμεία δηλαδή των καναλαρχών, που θα χάσουν επίσης και ένα όπλο πίεσης προς διάφορες κατευθύνσεις. Καθότι ο πάροχος είναι το άπαν στη νέα εποχή και από τους δικούς του διαύλους περνάνε όλα. Και απλές αλλά και διαδραστικές πληροφορίες που αύριο μπορούν να φέρουν ακόμη περισσότερα κέρδη σε κάθε ενδιαφερόμενο. Αρκεί να απελευθερωθούν κάποιες αγορές, που για την ώρα παραμένουν παγωμένες. Κι εκεί η διελκυστίνδα κυβέρνησης-καναλαρχών μπορεί να γίνει ακόμη πιο ζόρικη.