Επιστολή του αναπληρωτή Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων

Ο Χένρυ Τζέϊμς είχε βρει τον κατάλληλο τίτλο, βαφτίζοντας το βιβλίο του «Το στρίψιμο της βίδας». Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να ονοματίσουμε κι εμείς την καθημερινή διελκυστίνδα της κυβέρνησης με τους μιντιάρχες (τους μεγάλους μιντιάρχες, για να είμαστε ακριβείς), που όσο πάει και τσιτώνει. Και αν δεν σηκωθούν λίαν συντόμως κάποια τηλέφωνα, μπορεί να φτάσουμε κάποια στιγμή και σε καταστάσεις θεαματικές.

Στο πλαίσιο λοιπόν των αψιμαχιών ήρθε να προστεθεί η επιστολή του αναπληρωτή Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη προς την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών. Ένα έγγραφο με δεκατρία ερωτήματα για το διαγωνισμό παραχώρησης των ψηφιακών συχνοτήτων στη Digea (την Digea που ελέγχουν οι καναλάρχες, για να συνεννοούμαστε), τα οποία καλείται να απαντήσει εντός πενθημέρου η ΕΕΤΤ. Πράγμα όχι και τόσο εύκολο, ιδίως από τη στιγμή που παραμένει ακέφαλη μετά από την παραίτηση του προέδρου της Κωνσταντίνου Λουρόπουλου.

Τα ερωτήματα είναι τεχνικής φύσεως και αφορούν στις λεπτομέρειες και την υφή του διαγωνισμού. Ο αναπληρωτής Υπουργός ακολούθησε την συγκεκριμένη «υπηρεσιακή» οδό, για να έχει πλήρη γνώση και ενημέρωση επί του ζητήματος. «Ακούστηκαν πολλά και θέλουμε να ξέρουμε τι συμβαίνει», λένε οι πηγές του Υπουργείου, προσθέτοντας ότι δεν θέλει κανείς να κατεδαφίζει συμβάσεις αλλά προκύψουν κενά δεν μπορεί τίποτε να αποκλειστεί.

Μην λησμονούμε ότι υπάρχει και θέμα για την ίδια την ΕΕΤΤ, καθώς σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο Χρήστος Σπίρτζης πρώτον τόνισε το ακέφαλον της ιστορίας και δεύτερον υπογράμμισε ότι η Επιτροπή έχει επιφορτιστεί με «αυθαίρετες αρμοδιότητες» ενώ είναι ταυτόχρονα ελεγχόμενη και ελέγχουσα. Θα διερευνηθεί λοιπόν και ο δικός της ρόλος, μιας και λαμβάνει αποφάσεις πολιτικές που «ενδέχεται να μην συνάδουν με τη φυσιογνωμία της».