Το αυστριακό περιοδικό “Vangardist” προχώρησε σε μια δραματική χειρονομία για να πολεμήσει το στίγμα

Κι ενώ εμείς πλακωνόμαστε εντός συνόρων για το αν είναι ή δεν είναι κατάλληλος ο Λάμπης Ταγματάρχης για διευθύνων σύμβουλος της νέας ΕΡΤ, στον πλανήτη Γη συμβαίνουν πράγματα καταπληκτικά.  Όπως, για παράδειγμα, η έκδοση ενός εντύπου στα μελάνια του οποίου έχει αναμιχθεί αίμα ατόμων που είναι φορείς του HIV! Μάλιστα, καλά το διαβάσατε, πρόκειται για το ηλεκτρονικό περιοδικό “Vangardist” από την Αυστρία, το οποίο αποφάσισε να κυκλοφορήσει και μια έντυπη εκδοχή υπό τον τίτλο “Heroes of HIV”. Ο λόγος; «Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα κόντρα στο στίγμα της μόλυνσης, κόντρα στον ιό που δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς», δήλωσε ο συνεκδότης του περιοδικού Τζούλιαν Βίελ.

Και συμπλήρωσε: «Όταν βλέπεις το τεύχος του “Vangardist”, το πρώτο πράγμα που σκέπτεσαι είναι: Θα το αγγίξω; Θα το πιάσω στα χέρια μου; Και αμέσως μετά αναρωτιέσαι: Γιατί να το αγγίξω ή γιατί να μην το αγγίξω;» Το περιοδικό μάλιστα είναι τυλιγμένο σε σελοφάν (σε «σακούλα» όπως λέμε στα μέρη μας), οπότε η χειρονομία του υποψηφίου αναγνώστη γίνεται ακόμη πιο δραματική. Πρέπει να σκίσει το περιτύλιγμα, πρέπει να υπερβεί το στίγμα.

 


Το “Vangardist”, είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό νεανικής κουλτούρας που αριθμεί πέντε έτη ζωής και συναντάται με το ίντερνετ δέκα φορές το χρόνο. Όπως υπογραμμίζει ο συνεκδότης του, στέκει μακριά από gay  ή straight στερεότυπα και συνήθως καλύπτει θέματα υγείας, μόδας και σεξ. Την ιδέα για την έκδοση "Ηeroes of HIV” την έλαβε από την επικείμενη “Life Ball”, μία από τις σημαντικότερες παγκοσμίως εκδηλώσεις κόντρα στο AIDS, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 του μηνός στη Βιέννη.

 


Το αίμα για την ειδική έκδοση του “Vangardist”, προήλθε από τρεις φορείς του ιού. Μια 47χρονη μητέρα, έναν 27χρονο gay αρσενικό και έναν 32χρονο straight αρσενικό. Η επιλογή ήταν συνειδητή εκ μέρους του περιοδικού, που θέλησε να υπονομεύσει τα στερεότυπα και με αυτόν τρόπο. Απαιτήθηκαν 2,5 κιλά αίμα, τα οποία ακολούθως ανακατεύθηκαν με τη μελάνη σε αναλογία 1 προς 28. Λόγω περιορισμών στη διακίνηση αίματος και προϊόντων αίματος με τον ιό του HIV, το περιοδικό θα πωλείται μόνο online. Μπορεί να το παραγγείλει κανείς από σήμερα, έχοντας κατά νου την χαρακτηριστική δήλωση του Τζούλιαν Βίελ: «Όταν πολεμάμε το στίγμα, πολεμάμε και την ασθένεια την ίδια!»