Ο Υπουργός Επικρατείας πήρε θέση σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου

Όλα τα λεφτά ήταν η συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας το περασμένο Σάββατο στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Πρώτον διότι άδειασε, πρώτη φορά τόσο καθαρά, την ΠΟΣΠΕΡΤ, Δεύτερον, διότι έθεσε ζήτημα, πρώτη φορά τόσο ανοιχτά, περιορισμού των τηλεοπτικών αδειών. Και τρίτον, διότι τράβηξε αυτιά κομματικών στελεχών που βιάστηκαν να τοποθετηθούν επί της επιλογής Ταγματάρχη. Με δυο λόγια, απάντησε ευθέως και σαφώς στις αντιδράσεις και στις αντιρρήσεις για όλα όσα πρόκειται να συμβούν στο Ραδιομέγαρο. Και η αλήθεια είναι ότι οι απαντήσεις του είχαν πάτημα.

Πάμε πρώτα στην νέα ΕΡΤ. Η φράση κλειδί από τη συνέντευξη του Νίκου Παππά, είναι η εξής: «Κοιτάξτε, κάποιοι μας λένε ότι κάναμε κομματικές επιλογές, άλλοι μας κατηγορούν ότι δεν κάναμε επαρκώς κομματικές επιλογές.» Εδώ έχει απόλυτο δίκιο και για τις γκρίνιες της εσωτερικής αντιπολίτευσης και για τις διαμαρτυρίες των εκτός κυβερνήσεως κομμάτων. Άλλο τώρα αν διαφωνεί κανείς με το πρόσωπο του Λάμπη Ταγματάρχη για λόγους που έχουν να κάνουν με το ένοχο παρελθόν της Αγίας Παρασκευής. Για κομματικές δουλείες δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κάποιος. Ούτε αυτόν ούτε τον Τσακνή (που τα έσουρνε στον ΣΥΡΙΖΑ προ εβδομάδων), ούτε τα υπόλοιπα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Από εκεί και πέρα έχει σημασία η επισήμανση περί «αποκατάστασης ενός κλίματος αρμονίας ανάμεσα στους εργαζόμενους». Κι αυτό γιατί παρατηρείται έντονη δυσαρμονία ανάμεσα στους «πρώην» και στους «νυν», η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε επεισόδια στο Ραδιομέγαρο. Εδώ παίζει το ρόλο της και η ΠΟΣΠΕΡΤ, στην οποία φρόντισε ο Υπουργός να βάλει πάγο λέγοντας: «Είναι λυπηρό, την ώρα που η διαδικασία επιστροφής των εργαζομένων ξεκινά, ένα τμήμα της ΠΟΣΠΕΡΤ να μιλά για ταφόπλακα.» Και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Η ΠΟΣΠΕΡΤ διατύπωσε διαφωνίες. Καταλαβαίνω ότι δεν αρέσει σε πολλούς το γεγονός ότι δεν μπορεί να είσαι στο διοικητικό συμβούλιο και του συνδικαλιστικού οργάνου και της εταιρείας. Όμως όπως είπα ξανά, παθογένειες του παρελθόντος δεν μπορούμε να επαναλάβουμε

Στο δια ταύτα; Δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουμε στην συνδιαχείριση της ΕΡΤ, όσο κι αν χτυπιούνται κάποιοι. Πράγμα που αποτελεί μάλλον τη θετικότερη πρωτοβουλία της κυβέρνησης όσον αφορά στα τεκταινόμενα του Ραδιομεγάρου. Διότι όλοι μίλαγαν για παθογένειες του παρελθόντος και για προβλήματα ένα σωρό και κανείς δεν προσπαθούσε να κάνει ούτε ένα βήμα. Ε λοιπόν, το βήμα το έκανε ο Παππάς. Και όχι μόνο το έκανε αλλά το στηρίζει κιόλας και δεν κάνει πίσω. Δεν είναι σίγουρο ότι θα του βγει το φύλλο, αλλά θα δούμε αν έχει νόημα να ποντάρει κάποιος εναντίον του.

Μη λησμονούμε τέλος όλα όσα είπε ο υπουργός για τους ιδιωτικούς διαύλους. Εκτός από τα γνωστά για το άναρχο τηλεοπτικό τοπίο και τη ρύθμισή του, μίλησε και για «πάρα πολλά κανάλια στη χώρα». Κάτι δηλαδή που λέγανε οι πάντες από την αρχή της ιδιωτικής τηλεόρασης, όταν όλο βλέπαμε τους ξένους να έρχονται να επενδύσουν και όλο οι ξένοι κόβανε λάσπη. Τότε οι κάθε είδους ειδικοί έκαναν λόγο για τρία κανάλια και την ΕΡΤ, ένα μοντέλο που ξεχείλωσε τόσο πολύ στη συνέχεια ώστε φτάσαμε σε φαινόμενα τύπου Alter. Τώρα επιστρέφουμε στην αρχή του παιχνιδιού, με ουκ ολίγους παίκτες έτοιμους να διεκδικήσουν τις υπό προκήρυξη άδειες. Ποιοι θα τις κερδίσουν; Νομίζω ότι η απάντηση κρύβεται στην εξής φράση του Υπουργού: «Ο νέος νόμος θα ρυθμίσει τις τεχνικές, νομικές και οικονομικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται, καθώς και τα εχέγγυα νομιμότητας και διαφάνειας που θα θωρακίζουν τη νόμιμη λειτουργία τους.» Τη σημειώνω και προσθέτω δυο λεξούλες, που καλόν είναι να τις κρατήσετε στο καρνέ: «Πόθεν έσχες»!