current views are: 1

19 Μαΐου 2015
Δημοσίευση12:17

Ανοίγει η ΕΡΤ την Δευτέρα

Στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους Τακνή και Ταγματάρχη ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία της εταιρείας

Δημοσίευση 12:17’
αρθρο-newpost

Στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους Τακνή και Ταγματάρχη ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία της εταιρείας

Στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους Τακνή και Ταγματάρχη ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία της εταιρείας

Αμήν Παναγία μου, φθάσαμε επιτέλους στην τελική ευθεία για την νέα ΕΡΤ. Χθες είδε ο πρωθυπουργός τον Διονύση Τσακνή (νέος πρόεδρος της εταιρείας) και τον Λάμπη Ταγματάρχη (νέος διευθύνων σύμβουλος) και τα είπανε για πρώτη φορά επισήμως εν όψη της ημερομηνίας της σημαδιακής. Διότι στις 11 Ιουνίου κλείνουν δύο χρόνια από το καταραμένο «μαύρο» και πρέπει να εορτασθεί καταλλήλως η επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Ως τότε όμως πρέπει να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά κι αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο. Διότι αν είναι να ανοίξει η ΕΡΤ την προσεχή  Δευτέρα, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, πρέπει να θυμηθούν όλοι ότι δεν είναι μόνο τα μηχανήματα και τα κτίρια στην εξίσωση. Είναι και οι εργαζόμενοι.

Πράγμα που το ξέρει βεβαίως ο πρωθυπουργός και, σύμφωνα με το non paper του Μαξίμου, το επεσήμανε στους χθεσινούς συνδαιτυμόνες του. Η φράση του προς τους Τσακνή και Ταγματάρχη ήταν χαρακτηριστική: «Πρώτο σας μέλημα είναι η ομαλή επιστροφή των εργαζομένων», τους είπε. Και είχε δίκιο, γιατί δεν γίνεται κι αλλιώς. Είναι η διχόνοια «παλιών» και «νέων» στη μέση, είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δημοσιογράφους και στην ΠΟΣΠΕΡΤ, είναι οι φόβοι για συρρίκνωση και μετακινήσεις, το καζάνι βράζει.

Η δεύτερη παρατήρηση Τσίπρα, ήταν επίσης καίρια: «Σας ζητώ η κυβέρνηση να βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής κριτικής από τα ενημερωτικά προγράμματα της ΕΡΤ. Όραμά μας είναι μια ΕΡΤ αντικειμενική και όχι φερέφωνο της εκάστοτε κυβέρνησης. Αναμένω άμεσα να ετοιμάσετε τη Συμφωνία Αρχών που προβλέπει ο νέος νόμος, συμφωνία που θα σας θωρακίζει από οποιαδήποτε απόπειρα “εργαλειοποίησης”.» Σαν να λέμε, εντάξει θα ελέγχεται η εταιρεία από τον Υπουργό Επικρατείας, αλλά μην γίνετε βασιλικότεροι του βασιλέως. Ή αλλιώς, με τρείς λέξεις: Μη δώσετε δικαιώματα!

Δύσκολη αποστολή αναμφιβόλως, καθώς δεν έχουν κοπάσει ακόμη οι εσωκομματικές αντιδράσεις για τη στελέχωση της νέας ΕΡΤ. Κάποιοι πάντως από τους πρωτοστατήσαντες  δηλώνουν τώρα ότι «έχουν κι άλλες δουλειές να κάνουν», οπότε η ένταση βαίνει προς μια σχετική εκτόνωση. Δεν ξέρει όμως ποτέ κανείς πότε και αν θα χρησιμοποιηθεί η ΕΡΤ ως μοχλός πίεσης, στο στόρι με τους δανειστές και την υπογραφή συμφωνίας. Βλέποντας και κάνοντας, όπως συμβαίνει με σχεδόν όλα τα πράγματα αυτές τις μέρες.

Παρεμπιπτόντως, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ πραγματοποιούν συνέλευση με ανοιχτή συμμετοχή σήμερα το απόγευμα. Από την ανακοίνωση που θα εκδοθεί κάποια στιγμή προς το βράδυ, θα ξέρουμε προς τα πού φυσάει ο άνεμος των αντιδράσεων. Καθότι όπως λένε οι ίδιοι: «Καλά, να ανοίξει η ΕΡΤ τη Δευτέρα. Εμάς θα μπει κανένας στον κόπο να μας ενημερώσει;»