Περνάει από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας

Καλώς εχόντων των πραγμάτων αύριο θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και θα εγκρίνει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ. Αναμένονται γκρίνιες, αλλά δεν προβλέπονται αρνήσεις ή απορρίψεις. Ακολούθως, κι αν δεν έχει τραβήξει εις μάκρος η διαδικασία, θα συνεδριάσει το ΔΣ και θα προχωρήσει στις, ας πούμε, προγραμματικές δηλώσεις του. Θα ξεκινήσει επίσης η τυπική επιστροφή των εργαζομένων στην ΕΡΤ για την οποία απαιτείται ένα φουλ εικοσαήμερο. Άρα από τις είκοσι μία Μαϊου θα πάμε στις 11 Ιουνίου, που είναι και η επέτειος των δύο ετών από το «μαύρο». Στο τσακ δηλαδή, για να συμπέσει ο γυρισμός με την γιορτή και την παρουσία του πρωθυπουργού στο Ραδιομέγαρο. Ο οποίος πρωθυπουργός λέγεται ότι το έστειλε χθες το μηνυματάκι του στους βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Ότι δηλαδή, πείτε αυτά που θέλετε να πείτε, αλλά μην δω καμιά αρνητική ψήφο και χαλάσουμε τις καρδιές μας.

Και δεν νομίζω ότι θα την δει. Άλλωστε και από την πλευρά των εργαζομένων της ΕΡΤ, εκφράζονται πλέον μόνο επιφυλάξεις και όχι οργή για την επιστροφή Ταγματάρχη στην Αγία Παρασκευή. Το γράφει πολύ έξυπνα και το ομόφωνο ψήφισμα που προέκυψε από την χθεσινή συνέλευσή τους: «. Εκφράζουμε τις  επιφυλάξεις μας για την τοποθέτηση στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, ενός προσώπου που υπηρέτησε ιδέες και σχέδια συρρίκνωσης που απορρίπτουμε, τον Λάμπη Ταγματάρχη, και τον καλούμε να μην επιχειρήσει να συνεργαστεί εκ νέου με το ίδιο αυτό σύστημα. Οι εργαζόμενοι το εννοούν ότι θέλουν νέα ΕΡΤ. Δεν πάλεψαν 23 ολόκληρους μήνες για να δουν την ΕΡΤ να ξαναπέφτει στα χέρια των ίδιων επιτήδειων.» Σε απλά ελληνικά αυτό μας κάνει ΟΚ τον δεχόμαστε τον Ταγματάρχη, αλλά να μας κάνει τη χάρη να αποφύγει τους κάθε λογής αρουραίους.

Στην ίδια ανακοίνωση τέθηκαν και μερικά ακόμη ζητήματα. Βλέπε, για παράδειγμα, εκείνο της συρρίκνωσης δραστηριοτήτων για τη νέα ΕΡΤ (ο φόβος είναι υπαρκτός…), για το οποίο το ψήφισμα σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να διασφαλιστεί η άμεση επιστροφή ΟΛΩΝ των συναδέλφων σε ΟΛΕΣ τις δομές της ΕΡΤ, ταυτόχρονα.» Επίσης έγινε αναφορά στην «πλουραλιστική και ανεξάρτητη ενημέρωση» που θα πρέπει να έχει η νέα ΕΡΤ, αλλά, όπως σας έγραφα χθες, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη δώσει σχετική ντιρεκτίβα σε Ταγματάρχη και Τσακνή. Τέλος διευκρινίστηκε ότι οι εργαζόμενοι δεν διεκδικούν συνδικαλιστική συνδιοίκηση, αλλά πολύ θα ήθελαν να μην εφαρμοστεί εκ νέου το σύστημα των αποκλεισμών όπου ο κάθε ανεπιθύμητος από το «σύστημα» έμπαινε στο «ψυγείο». Σωστά και τα δύο καθώς και εφικτά, αρκεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο να έχει ανοιχτά τα μάτια του και τα αυτιά του.

Κι επειδή είναι ανάγκη να οικοδομηθούν άμεσα σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στην νέα διοίκηση και στους εργαζόμενους, προγραμματίστηκε εντός των προσεχών ημερών ο πρόεδρος Τσακνής να συναντηθεί με ομάδα εκπροσώπων. Αν δεν συμβεί τίποτε περίεργο στη διαδρομή, μάλλον δεν θα δυσκολευτούν να συνεννοηθούν.