Εφιαλτικές ώρες περνάνε οι εργαζόμενοι στο Έθνος. Λίγο πριν από τις 11 το βράδυ, ο διευθυντής της εφημερίδας Θανάσης Τσεκούρας, κάλεσε τους συντάκτες ύλης και τους ανακοίνωσε ότι ο Φώτης Μπόμπολας προειδοποιεί πώς αν γίνει απεργία, θα κλείσει την εφημερίδα! Ταυτοχρόνως κάλεσε την επιτελική ομάδα του Έθνους της Κυριακής προκειμένου να μεταφέρει τη δυσαρέσκεια και την «απογοήτευση» του εκδότη γιατί αρνήθηκαν να υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις.
Αντιθέτως, λέγεται ότι ορισμένοι από την διευθυντική ομάδα του ημερήσιου φύλλου και από το πολιτικό ρεπορτάζ έχουν δεχθεί να υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις.
Ο Φ. Μπόμπολας δεν δέχθηκε να συζητήσει με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που έσπευσε νωρίτερα το απόγευμα στην εφημερίδα. Και διαμήνυσε ότι ενδεχομένως θα συζητήσει με το νέο ΔΣ αν αυτό είναι σε θέση να «κατανοήσει» την… πραγματική-  κατά τη γνώμη του εκδότη κατάσταση στον τύπο. Ταυτοχρόνως, ο Φώτης πιέζει, πιέζει όλο το σύστημα να λυγίσει και να υπογράψει τις ατομικές συμβάσεις.
Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι αντιστέκονται. Αρνούνται στην συντριπτική τους πλειοψηφία να υπογράψουν και δηλώνουν ότι προτιμούν να απολυθούν και αποζημιωθούν. Δεν θεωρούν εαυτόν ήρωα. Για λόγους αυτοπροστασίας- λένε, το κάνουν. Για να μην φάνε τους μειωμένους μισθούς τους σε φάρμακα από την αφόρητη πίεση που δέχονται.
Η χθεσινή Γενική Συνέλευση επιβεβαίωσε τα όσα αποφασίστηκαν προχθές. Να αρνηθούν τους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα.
Από σήμερα Πέμπτη, μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ θα βρίσκονται συνεχώς στα γραφεία του Έθνους και θα συνοδεύουν στο λογιστήριο όποιον από τους εργαζόμενους καλείται να υπογράψει, προκειμένου να θωρακίζουν την άρνησή του.
Πρόκειται για μια «καταγγελία σύμβασης» στην οποία τονίζεται ότι τα όσα συμφωνούνται σε εμπίπτουν στις εργασιακές σχέσεις.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι μέχρι στιγμής, ουδείς έχει καταθέσει υποψηφιότητα για εκπρόσωπος των εργαζομένων στο μεικτό της ΕΣΗΕΑ.

ΥΓ:  Το μεσημέρι, το Mega παιάνιζε τη νέα σύβαση μεταξύ της Κυβέρνησης της Αγίας Πετρούπολης και της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ - ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ - ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ για τη Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή Yanino της επαρχίας Λένιγκραντ της Αγίας Πετρούπολης. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ. Σχετικές δηλώσει έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Λεωνίδας Μπόμπολας

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ του ΠΗΓΑΣΟΥ

Εμείς, οι συντάκτες των εφημερίδων ΕΘΝΟΣ και ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΗΜΕΡΗΣΙΑ, GOAL NEWS και του ραδιοφώνου SENTRA FM στην έκτακτη συνέλευσή μας, μετά την συνάντηση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με τον εκδότη σήμερα και με δεδομένη την αδιάλλακτη στάση του στο θέμα της υπογραφής ατομικών συμβάσεων εργασίας, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι:

1. Δεν υπογράφουμε σε καμία περίπτωση ατομικές συμβάσεις εργασίας.

2. Διαπραγμάτευση για όλα τα εργασιακά μας ζητήματα γίνεται μόνο μέσω του κλαδικού μας σωματείου, της ΕΣΗΕΑ και αυτήν και μόνο εξουσιοδοτούμε να διαπραγματεύεται για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με την ΕΙΗΕΑ.

3. Ζητάμε από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να επανεκτιμήσει στην αυριανή του συνεδρίαση την κατάσταση και να επαναλάβει την απόφαση του ακόμα και για την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι ο εκδότης του ΠΗΓΑΣΟΥ να πάρει πίσω την απόφασή του για την υπογραφή εκβιαστικών ατομικών συμβάσεων.

4. Δεν απεμπολούμε κανένα από τα δικαιώματά μας που απορρέουν από την ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

5. Επιθυμούμε από αύριο το πρωί και σε καθημερινή βάση μέχρι την συγκρότηση νέου Διοικητικού Συμβουλίου να βρίσκονται μέλη του παρόντος στον ΠΗΓΑΣΟ για να στηρίξουν τους συναδέλφους που αρνούνται να υπογράψουν.

6. Στέλνουμε μήνυμα συμπαράστασης σε όλους τους συναδέλφους που δοκιμάζονται από την επίθεση των εργοδοτών, σε ΜΜΕ όπως στα: Alter, Απογευματινή, ΔΟΛ, Αττικές Εκδόσεις, Αγγελιοφόρος.

Τετάρτη 18/5/2011