Κατατέθηκε, τελικά, σε  διαβούλευση το πολύαναμενόμενο νομοσχέδιο των Υπουργείων Υποδομών και Επικρατείας, που αφορά στις τηλεοπτικές άδειες και τη λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Θα ξεκινήσει, όμως, η διαβούλευση χωρίς τον ξενοδόχο; Ότι και να γίνει σε αυτή τη διαδικασία τον κυρίαρχο λόγο τον έχει το ΕΣΡ. Το ανυπέρβλητο εμπόδιο συνταγματικά κατοχυρωμένο δεν είναι άλλο από τη σύνθεση του ΕΣΡ. Η νόμιμη σύνθεση του είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διενέργεια του πλειοδοτικού διαγωνισμού που προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται η συνεννόηση και συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς αυτή τη στιγμή το ΕΣΡ δεν έχει νόμιμη σύνθεση, αφού η θητεία της πλειοψηφίας των μελών του έχει λήξει και  η αναγκαία από το Σύνταγμα πλειοψηφία των 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων φαίνεται να είναι αρκετά δύσκολη στην επίτευξή της.

Και μπορεί από την κυβέρνηση να αποκρούουν τους χαρακτηρισμούς «εκδικητικό» τονίζοντας ότι είναι ένα νομοσχέδιο που επιχειρεί να αποκαταστήσει τη νομιμότητα στο χώρο της ιδιωτικής τηλεόρασης μετά από 25 χρόνια. Το ζητούμενο είναι η νομιμότητα και η αποκατάσταση ενός άναρχου τοπίου ώστε να σταματήσουν να παίζονται πολιτικά παιχνίδια με τις συχνότητες αλλά και ούτε οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο να βρίσκονται σε ομηρία από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση προτάσσοντας  το στοίχημα της καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαπλοκής ανοίγει αυτό το θέμα ειδικά την περίοδο αυτή που έχει να περάσει δύσκολα μέτρα και το τρίτο μνημόνιο από τη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο, η διαδικασία αδειοδότησης που αφορά τη νέα ψηφιακή τεχνολογία ξεκινά από μηδενική βάση και όπως υποστηρίζουν από την κυβέρνηση, «θεσπίζει ισότιμους και αντικειμενικούς όρους για την απόκτηση αδειών, χωρίς προνόμια ή διακριτική μεταχείριση υπέρ κάποιας κατηγορίας επιχειρήσεων, αλλά ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία υγειών και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων».

Θετική εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο προβλέπεται η υποχρέωση απασχόλησης ελάχιστου αριθμού εργαζομένων πλήρους απασχόλησης (στο μέσο όρο του σημερινού αριθμού), προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις απολύσεων από τα ήδη υπάρχοντα κανάλια, αλλά και να προβλεφθούν θέσεις εργασίας για τους νέους ενδιαφερόμενους. 

Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη ελαχίστων προϋποθέσεων περιεχομένου ανά κατηγορία χορηγούμενης άδεια, με σκοπό να διασφαλισθούν τα κριτήρια ποιότητας στις υπηρεσίας, η πολυφωνία, η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση  των ειδήσεων, στο πλαίσιο των προβλέψεων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αλλά και της προϋπάρχουσας νομοθεσίας. Αυτής που δεν εφαρμόστηκε για οχτώ χρόνια μέσω διάφορων νυχτερινών τροπολογιών.

Ενώ παράλληλα μπαίνει η δεκαετής παραχώρηση χρήσης των συχνοτήτων επαναφέροντας την έννοια της δημόσιας περιουσίας. Αν και δεν προβλέπεται μοριοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών που λειτουργούν σήμερα κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει σε προσφυγές στα ευρωδικαστήρια ωστόσο οι προβλέψεις για υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό τους δίνει πλεονέκτημα.          

Κύκλοι του Υπουργού Επικρατείας κάνουν λόγο «για μια πρωτοβουλία νομιμότητας που ενισχύει την υγιή επιχειρηματικότητα και δίνει τέλος στα φαινόμενα της διαπλοκής. Ελάχιστο κεφάλαιο, πόθεν έσχες, φορολογική, τραπεζική και ασφαλιστική ενημερότητα, διαφάνεια στη λειτουργία, προστασία των εργαζομένων και ταυτόχρονα δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, βρίσκονται στον κεντρικό πυρήνα του σχεδίου νόμου. Η ασυλία και ταυτόχρονη ομηρία των τελευταίων ετών τελειώνουν εδώ. Κι ας μη διαφεύγει της προσοχής κανενός, ούτε η πρόβλεψη για τη θυγατρική της ΕΡΤ που γίνεται πάροχος ψηφιακού σήματος, ούτε οι ρυθμίσεις για την ΕΕΤΤ…».

Βέβαια υπάρχει ο «γόρδιος δεσμός» του ΕΣΡ που δεν «κόβεται» καθώς υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη, που λύνεται, όμως, με συνεννόηση και θέληση να μπει τάξη στον τηλεοπτικό χώρο από όλους του εμπλεκόμενους. Άλλωστε μόλις ξεκίνησε η διαβούλευση…