current views are: 4

24 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση21:17

Κόντρα Λαϊκής Ενότητας – ΕΡΤ για τους εκπροσώπους του κόμματος

Κόντρα ξέσπασε μεταξύ της Λαϊκής Ενότητας και της ΕΡΤ, έπειτα από καταγγελία του Παναγιώτη Λαφαζάνη για αποκλεισμό των εκπροσώπων του κόμματος από τις εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης. 

Δημοσίευση 21:17’
αρθρο-newpost

Κόντρα ξέσπασε μεταξύ της Λαϊκής Ενότητας και της ΕΡΤ, έπειτα από καταγγελία του Παναγιώτη Λαφαζάνη για αποκλεισμό των εκπροσώπων του κόμματος από τις εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης. 

Κόντρα ξέσπασε μεταξύ της Λαϊκής Ενότητας και της ΕΡΤ, έπειτα από καταγγελία του Παναγιώτη Λαφαζάνη για αποκλεισμό των εκπροσώπων του κόμματος από τις εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης. 

Εν αρχή απεστάλη στα ΜΜΕ η ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας με τίτλο: «Δεύτερος αποκλεισμός της “Λαϊκής Ενότητας” από πολιτική εκπομπή της ΕΡΤ», όπου τονίζεται: 

«Για 2η φορά μέσα σε 3 μέρες σε τηλεοπτικό πάνελ της Δημόσιας ΕΡΤ δεν εκπροσωπείται η “Λαϊκή Ενότητα”. Η μεθοδολογία των τηλεφωνικών συνδέσεων απομονώνει τον εκπρόσωπο της “Λαϊκής Ενότητας” από τον αναγκαίο δημοκρατικό διάλογο.

Δυστυχώς η αιτιολόγηση ότι δεν υπάρχει λίστα με τους εκπροσώπους της “Λαϊκής ενότητας” σε όλους τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους της ΕΡΤ δεν ισχύει.

Από την πρώτη στιγμή το γραφείο τύπου έχει στείλει σε όλα τα μέσα ενημέρωσης σχετική λίστα εκπροσώπων της “Λαϊκής Ενότητας”.

Το δικαίωμα της “Λαϊκής Ενότητας” ως 3η Κοινοβουλευτική Δύναμη να εκπροσωπείται σε όλες τις πολιτικές εκπομπές είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο.

Αγωνιστήκαμε για μία ΕΡΤ δημόσια, δημοκρατική, πλουραλιστική και όχι για ένα ραδιοτηλεοπτικό κυβερνητικά καθοδηγούμενο μέσο».

Η απάντηση του γραφείου Τύπου της ΕΡΤ

Ακολούθως η ΕΡΤ απάντησε στις ΄καταγγελίες για αποκλεισμό: «

Με αφορμή σημερινή ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της “Λαϊκής Ενότητας” περί δήθεν μεροληπτικής της μεταχείρισης από την ΕΡΤ1, το Γραφείο Τύπου της ΕΡΤ ΑΕ επισημαίνει:

Στην ΕΡΤ εργάζονται επαγγελματίες δημοσιογράφοι που υπηρετούν με συνείδηση και συνέπεια την αντικειμενική και με ίσους όρους ενημέρωση. Ωστόσο φαίνεται ότι πολλοί, παρότι δηλώνουν ότι επιθυμούν μία ισχυρή και ανεξάρτητη ΕΡΤ, στην ουσία απλώς διεκδικούν για τον εαυτό τους πιεστικά τη μερίδα του λέοντος στην προβολή.

Πληροφορούμε λοιπόν τα κόμματα και τους εκπροσώπους τους ότι η ΕΡΤ, ως ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, τηρεί απαρέγκλιτα τη δημοσιογραφική δεοντολογία και τους ισχύοντες κανόνες περί ισότιμης και αναλογικής προβολής των θέσεων των κομμάτων και των εκπροσώπων τους, με βάση την κοινοβουλευτική τους δύναμη.

Ειδικότερα, επί της ανωτέρω ανακοίνωσης της “Λαϊκής Ενότητας” επισημαίνουμε ότι, ήδη από την Παρασκευή, 21 Αυγούστου, στις ενημερωτικές – ειδησεογραφικές εκπομπές της ΕΡΤ σε όλες τις ζώνες συμμετείχαν εκπρόσωποι της “Λαϊκής ενότητας”, είτε δια της φυσικής τους παρουσίας στο στούντιο είτε καλούμενοι να παρέμβουν μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης, προκειμένου να προβάλουν τις θέσεις του κόμματος. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σήμερα, Δευτέρα 24.8.2015, συμμετείχαν στην πρωινή ενημερωτική ζώνη της ΕΡΤ1 οι κυρίες Μαρίζα Θεοτοκάτου (06.00-08.00) και Σόφη Παπαδόγιαννη (08.00-10.00). Επίσης, κλήθηκε να παρέμβει, εν όψει της συνάντησης του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε ζωντανή σύνδεση με το περιστύλιο της Βουλής, ο κ. Κώστας Ήσυχος ο οποίος όμως αρνήθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες να παρέμβει τηλεφωνικά. Λίγο αργότερα, στην ενημερωτική ζώνη 13.00-15.00 παρενέβη τηλεφωνικά ο κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης, ενώ εκπρόσωπος της “Λαϊκής Ενότητας” συμμετείχε στην ενημερωτική εκπομπή στις 16:00-18:00. Να σημειωθεί ότι έχει ήδη κληθεί να λάβει μέρος στη βραδινή πολιτική εκπομπή της ΕΡΤ1 ως εκπρόσωπος της “Λαϊκής Ενότητας” ο κ. Στάθης Κουβελάκης.

Τέλος, σημειώνουμε ότι τόσο η συχνότητα συμμετοχής όσο και εν γένει ο χρόνος προβολής των κομμάτων και των εκπροσώπων τους αποτελούν μετρήσιμα στοιχεία, μη δεκτικά ερμηνειών και υποκειμενικής προσέγγισης. Για το λόγο αυτό και για τη διαφύλαξη της αξιοπιστίας της, η ΕΡΤ προτίθεται από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου να δημοσιοποιεί καθημερινά τα στοιχεία αυτά για την προηγούμενη ημέρα».

Αργά το βράδυ, η Λαϊκή Ενότητα επανήλθε και με ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει: 

Η απάντηση με δελτίο τύπου της ΕΡΤ προς την Λαϊκή Ενότητα  δεν απαντά επί της ουσίας στο Δελτίο Τύπου της Λαϊκής Ενότητας, ούτε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με την Διεύθυνση Ενημέρωσης της ΕΡΤ. 

Δεν ζητήσαμε λεπτομερή κατάλογο των εκπομπών όπου υπήρχε πράγματι – και ήδη το γνωρίζουμε- φυσική παρουσία με εκπροσώπους της Λαϊκής Ενότητας. Εξάλλου η ίδια η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα αποφασίζει την εκπροσώπηση μας.  Το θέμα που θέσαμε ήταν για ποιο λόγο δεν υπήρξε φυσική παρουσία εκπροσώπων μας σε εκπομπές που υπήρξε για τα υπόλοιπα κόμματα. 

Είναι έτσι αυτονόητο πως  εκπρόσωποι  μας παραβρέθηκαν ως έπρεπε σε κάποιες εκπομπές αλλά περιμέναμε μία απάντηση για την επιλογή να αντικατασταθεί η φυσική μας παρουσία από τηλεφωνική παρέμβαση που μας αποκόπτει από τον διάλογο. Διάλογο  που επιβάλλει η δημοκρατική και πλουραλιστική ενημέρωση και η προεκλογική διαδικασία. Παράλληλα, σημειώνουμε ότι στο σημερινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ αποσιωπήθηκαν οι δηλώσεις του Παν. Λαφαζάνη που προηγήθηκαν του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως προέβλεπε η φυσική ροή της ενημέρωσης. Δηλώσεις οι οποίες είχαν ουσιαστικό περιεχόμενο σχετικά με την εξπρές διαδικασία των εκλογών.

Δεν ταιριάζει στη νέα ΕΡΤ να ακολουθεί λογικές και πεπατημένες του παρελθόντος. Το ζήτημα αυτό δεν αφορά βέβαια τους σκληρά εργαζόμενους δημοσιογράφους και τεχνικούς αλλά όσους λαμβάνουν τις πολιτικές αποφάσεις. 

Ευελπιστούμε όμως ότι έστω  και με αυτή την απάντηση αναγνωρίζεται ευθέως ότι η απουσία εκπροσώπων της Λαϊκής Ενότητας από τα πολιτικά πάνελ είναι το ζητούμενο, το οποίο ελπίζουμε ότι θα διευθετηθεί άμεσα.