«Δεν κληθήκαμε ποτέ επισήμως σε διαβούλευση», σημείωσε η αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, σχετικά με το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να τεθεί περιορισμός στον αριθμό των αδειών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, η Λίνα Αλεξίου επεσήμανε:

Επειδή ειπώθηκε ότι περιμένουν παρατηρήσεις, στείλαμε δύο βασικές. Η μία αφορούσε το ότι δεν είχε γίνει μελέτη για τη σύσταση του νομοσχεδίου σε σχέση με το τηλεοπτικό φάσμα, αλλά ούτε και για τη βιωσιμότητα των σταθμών και των καναλιών. Η δεύτερη παρατήρηση ήταν ότι δεν υπήρχε στο νομοσχέδιο εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Χθες μάθαμε για το νομοσχέδιο, αφού είχαμε στείλει στη Βουλή στις 16 Σεπτεμβρίου τις βασικές παρατηρήσεις μας. Μάλιστα, τους λέγαμε ότι είχαμε πλήρεις παρατηρήσεις επ' αυτού. Το σχέδιο και την εισηγητική έκθεση τα λάβαμε σήμερα. Στείλαμε λοιπόν σήμερα κείμενο με τις πλήρεις παρατηρήσεις μας για το νομοσχέδιο», ανέφερε η κυρία Αλεξίου και πρόσθεσε:

Το νομοσχέδιο δεν βλέπει προς τα εμπρός, ιδίως σε τεχνολογικό επίπεδο. Ο αριθμός των καναλιών δεν πρέπει να είναι περιοριστικός.

Επιπλέον, η κυρία Αλεξίου είπε πως σύμφωνα με τη μελέτη, «ο λεπτομερής προσδιορισμός των αδειών ανά είδος προγράμματος δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό και περιορίζει την ελευθερία των παρόχων να προσαρμόζονται στις ανάγκες της αγοράς».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι «το νομοσχέδιο δεν περιέχει διατάξεις που να ρυθμίζουν τη λειτουργία των εταιριών ΜΜΕ μετά την αδειοδότηση, καθώς και τις ελεγκτικές αρμοδιότητες του ΕΣΡ σε σχέση με αυτή». Και συνέχισε η κ. Αλεξίου:

Θεωρούμε μη αναγκαίο τον προσδιορισμό των αδειών που θα χορηγηθούν κατά είδος προγράμματος, πέραν ενδεχομένως των δύο βασικών κατηγοριών (ενημερωτικό - μη ενημερωτικό) δεδομένου ότι ο προσδιορισμός αυτός δημιουργεί αδυναμία προσαρμογής στις ανάγκες της αγοράς.  Τέτοια διάκριση δεν φαίνεται να υπάρχει σε κανένα άλλο κράτος της ΕΕ.

Τέλος, τόνισε ότι στο ΕΣΡ δεν υπάρχει ικανοποιητική στελέχωση «για το φάσμα του έργου που έχουμε να επιτελέσουμε» και σημείωσε ότι το Συμβούλιο πρέπει να συμπλωρηθεί. «Δυσκολευόμαστε πολύ να λειτουργήσουμε με μόνο τέσσερα μέλη» ανέφερε.