Επίθεση στην κυβέρνηση και τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, εξαπέλυσε η Λίνα Αλεξίου, σε ενημέρωση δημοσιογράφων με αφορμή την τροπολογία που προβλέπει την άμεση λήξη της θητείας των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τα οποία έχουν συμπληρώσει τον προβλεπόμενο από το νόμο χρόνο παραμονής στο συμβούλιο.

«Η κυβέρνηση αχρηστεύει το ΕΣΡ», τόνισε η αντιπρόεδρος του ΕΣΡ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ενώ εξαπολύοντας «πυρά» στον Νίκο Παππά, είπε: 

Δεν ξεχνώ ότι στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ετέθη θέμα δικό μου, προσωπικό, από τον Νίκο Παππά. Δεν ήθελα να το πω, αλλά...

Όσον αφορά την τροπολογία για τη λήξη της θητείας των μελών του ΕΣΡ, δήλωσε:

Κάναμε εκκλήσεις για συμπλήρωση των μελών του ΕΣΡ. Δεν εισακουστήκαμε. Η διάταξη παραβιάζει τη δημοκρατική αρχή της νομιμότητας και διαφάνειας, που καταχράται η εκτελεστική εξουσία.

«Παραβιάζεται η αρχή θέσπισης και λειτουργίας του ΕΣΡ. Παραβιάζεται επίσης η αρχή της ασφάλειας δικαίου. Παραβιάζεται η αρχή της ανεξαρτησίας των θεσμών. Η τροπολογία παραβιάζει επίσης την αρχή της ενότητας και της συνέχειας στη λειτουργία των κρατικών - συνταγματικών οργάνων», σημείωσε η κυρία Αλεξίου. «Θα υπογραμμίσω ότι η εκπρόθεσμη τροπολογία είναι απολύτως αντισυνταγματική», είπε.

Σημειώνεται ότι βάσει της συγκεκριμένης τροπολογίας, αποχωρούν από το ΕΣΡ η Λίνα Αλεξίου και ο Γιώργος Στεφανάκης, δηλαδή τα δύο από τα τέσσερα σημερινά μέλη. Ωστόσο, σύντομα θα αποχωρήσει και ο Κωνσταντίνος Αποστολάς, ο οποίος συμπληρώνει οκταετία.

Σε άλλο σημείο αναφερόμενη στις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών, η αντιπρόεδρος του ΕΣΡ ανέφερε:

Θυμίζω ότι για το νομοσχέδιο περί συχνοτήτων υπέβαλε ο ΕΣΡ τρεις φορές έγγραφες παρατηρήσεις, χωρίς ποτέ να κληθεί σε δημόσια διαβούλευση. Έχουν αγνοηθεί από το νομοσχέδιο οι σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Φαίνεται ότι οι παρατηρήσεις μας θεωρήθηκαν εξόχως ενοχλητικές, διότι δεν συνεμορφούντο προς τις υποδείξεις.

«Υπάρχει μια τάση αλλοτρίωσης των ανεξάρτητων αρχών, για να συγκεντρωθεί η εξουσία στα χέρια της κυβέρνησης», υπογράμμισε, τονίζοντας πως:

Δεν μπορεί με εξυπνακισμούς ή με ό,τι παρεμφερές να καταλύεται η συνταγματική νομιμότητα.

«Όσα νόμιμα μέσα άμυνας έχω, θα τα ασκήσω, είναι υποχρέωσή μου. Σε όποια όργανα μπορώ θα απευθυνθώ», επεσήμανε η Λίνα Αλεξίου