Το πρωτοσέλιδο της «Αυγής» δίνει τον τόνο των ημερών

Είχε δίκιο ο Λευτέρης Παπαδόπουλος! Είχε δίκιο όταν έγραφε «Έχε το νου σου στο παιδί» και συμπλήρωνε «γιατί αν γλυτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα». Στο τραγούδι «κάποτε θα ‘ρθουν» αυτοί οι στίχοι, που τους μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης και τους τραγούδησαν ο Παύλος Σιδηρόπουλος, η Μαρία Φαραντούρη, οι Πυξ Λαξ. Στίχοι του 1979, στίχοι παντοτινά επίκαιροι. Λόγια που καίνε, ιδίως σήμερα, με το Αιγαίο να γίνεται υγρός τάφος τόσων και τόσων παιδιών…

Μια τραγωδία που δεν αντέχεται. ‘Ένα δράμα που δεν υποφέρεται, απ’ όποια σκοπιά κι αν το δει κανείς. Γιατί πρέπει να το δει, πρέπει να το αισθανθεί, να το νοιώσει. Να καταλάβει ότι είμαστε όλοι και όλες πλάσματα του Θεού και όχι σκουπίδια για πέταμα. Κι ακόμη περισσότερο απ’ όλους και όλες τα παιδιά, γιατί δεν μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους. Ούτε απέναντι στις σφαίρες, ούτε εν μέσω των στοιχείων της φύσης. Τα παιδιά έχουν την ανάγκη μας, την απαιτούν εδώ και τώρα.

Να τους την προσφέρουμε και να δώσουμε επίσης ένα μπράβο στην «Αυγή». Να τη χειροκροτήσουμε, γιατί με το σημερινό της πρωτοσέλιδο έβαλε στην άκρη τα καθημερινά, τα κομματικά και τα τετριμμένα. Και μπήκε στην ουσία της ζωής. Στο μοναδικό μήνυμα αυτής της ανθρωπιστικής καταιγίδας που έχει πλήξει την Μέση Ανατολή και την Ευρώπη: Να γλυτώσει το παιδί, για να υπάρχει ελπίδα!