Διάφορα σενάρια - άλλα ήπια και άλλα... ανατριχιαστικά - για αναδιάρθρωση της ΕΡΤ κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή  τις αποκρατικοποιήσεις που ανακοίνωσε  ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ.  Πάγκαλος. στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής

Πρόγραμμα που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τον επαναπροσδιορισμό του ανταποδοτικού τέλους και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ. Και παρά τις χλιαρές διαψεύσεις «κυβερνητικών κύκλων» η ανησυχία παραμένει έντονη, αφού οι ίδιοι «κύκλοι» μιλώντας  σχετικά με το μέλλον του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, αναφέρουν ότι «βάσει των νέων δεδομένων το business plan επιταχύνεται, καθώς και η υιοθέτηση του οργανογράμματος της εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτό επισπεύδονται οι διαδικασίες για τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ ανά την Ελλάδα καθώς και για τα παλαιά ψηφιακά κανάλια. Στόχος η καλύτερη συνεργασία όλων των φορέων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης». Η αναφορά ωστόσο σε περικοπές, πυροδότησε τα ζοφερά σενάρια για «ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης το λουκέτο στην ΕΤ3 και την ΕΤ1 και τη συνέχιση λειτουργίας μόνο της ΝΕΤ και δύο ραδιοφώνων, ενός αθλητικού και ενός ενημερωτικού».

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός διευκρίνιζε  πως η ΕΡΤ δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού χρηματοδοτείται απευθείας από τους πολίτες, και επιπλέον το φημολογούμενο λουκέτο κανένα δημοσιονομικό όφελος δεν θα έχει για το κράτος, αλλά το αντίθετο, δηλαδή απολύσεις και αποζημιώσεις. Ταυτόχρονα, από την Αγία Παρασκευή υποστηρίζουν οτι τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2011 δείχνουν πλεόνασμα 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ακατάσχετη - και χλιαρά διαψευδόμενη - κινδυνολογία, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης και της Ένωσης Πελοποννήσου-Ηπείρου- Νήσων, αλλά όχι ακόμη της ΕΣΗΕΑ, της οποίας το νεοεκλεγέν Δ.Σ. συνεδριάζει επί μέρες «με μοναδικό θέμα τη συγκρότηση Προεδρείου». Τη στιγμή που απειλούνται θέσεις εργασίας στο «μεγαλύτερο δημοσιογραφικό μαγαζί», στο  οποίο οι εργαζόμενοι έχουν ήδη υποστεί τις βαρύτερες συνέπειες της κρίσης σε σχέση με άλλους εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είναι οι μόνοι για τους οποίους δεν έχει καταρτιστεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας από το 2008 και οι περικοπές των αμοιβών τους ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις το 30%.

 

Χαρακτηριστικό της αγωνίας που διακατέχει τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, είναι το ακόλουθο μήνυμα που έφτασε στο site μας όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές: « Γράψτε στη νέα διοίκηση ένα κείμενο προειδοποίησης. Να κινηθούν γρήγορα οι νέοι άρχοντες. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν οτι τώρα έχουν ευθύνες για το οτι η κυβέρνηση ανακοινώνει συρρίκνωση της ΕΡΤ και αυτοί λιάζονται στο κατάστρωμα. Εάν συμβούν αυτά που ακούγονται με αφορμή τις ανακοινώσεις Πάγκαλου τότε πολύ σύντομα θα ζήσουμε απίστευτες εικόνες στα ιδιωτικά μαγαζιά με εκατοντάδες άνεργους να κάνουν ουρά απέξω μπας και απολυθεί κανένας εργαζόμενος για να πάρουν τη θέση του με τα μισά λεφτά»

Πρόκειται για ανακοίνωση της Δημοσιογραφικής Ενότητας με την οποία δύσκολα θα μπορούσαμε να διαφωνήσουμε.
TAGS