current views are: 7

17 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση16:10

«Η κυβέρνηση συνελήφθη ψευδόμενη» τονίζει η ΕΙΤΗΣΕΕ

«Σε σημερινή άτυπη ενημέρωση η κυβέρνηση συνελήφθη ψευδόμενη για μία ακόμα φορά» αναφέρει η Ένωση ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών, σε νέα ενημέρωσή της για το θέμα των τηλεοπτικών αδεικών.

Δημοσίευση 16:10’

«Σε σημερινή άτυπη ενημέρωση η κυβέρνηση συνελήφθη ψευδόμενη για μία ακόμα φορά» αναφέρει η Ένωση ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών, σε νέα ενημέρωσή της για το θέμα των τηλεοπτικών αδεικών.

«Σε σημερινή άτυπη ενημέρωση η κυβέρνηση συνελήφθη ψευδόμενη για μία ακόμα φορά» αναφέρει η Ένωση ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών, σε νέα ενημέρωσή της για το θέμα των τηλεοπτικών αδεικών.

Συγκεκριμένα τονίζει ότι η κυβέρνηση «ισχυρίστηκε ότι, «δεν λένε αλήθεια όσοι ισχυρίζονται ότι κινδυνεύει η δουλειά 15.000 ανθρώπων», απαντώντας δήθεν στην επιχειρηματολογία των Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας για τον αριθμό των εργαζομένων που κινδυνεύουν με απώλεια της εργασίας τους, σύμφωνα με άτυπο σημείωμα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η ΕΙΤΗΣΕΕ ποτέ δεν είπε ότι οι εργαζόμενοι στους τηλεοπτικούς σταθμούς είναι 15.000!»

Ωστόσο, συμπληρώνει, «με βάση και τα στοιχεία της κυβέρνησης τα οποία η ίδια δίνει στο άτυπο σημείωμα της, στους τηλεοπτικούς σταθμούς εργάζονται 2.639 άτομα. Αν υπολογίσει κάποιος ότι με βάση τη νέα νομοθεσία πρέπει κάθε σταθμός να έχει 400 εργαζόμενους για τις 4 τηλεοπτικές άδειες που ισχυρίζονται ότι μπορεί να έχει μόνο η χώρα μας, ο πολλαπλασιασμός βγάζει αποτέλεσμα 1.600 άτομα. Επομένως και μαθηματικά, 1.000 άνθρωποι θα αισθανθούν αναπόφευκτα ανασφαλείς ότι θα χάσουν τη δουλειά τους».
Και συνεχίζει λέγοντας:

Και φυσικά, η κυβέρνηση δεν αναφέρει καν τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν από τους κλάδους που εξαρτώνται από τον κλάδο της παραγωγής περιεχομένου.
Η κυβέρνηση και οι «πηγές» της για μία ακόμα φορά χρησιμοποιούν τη θεωρία της μισής αλήθειας που είναι χειρότερη από το ψέμα, διαστρεβλώνοντας ακόμα περισσότερο την αλήθεια. 

Γι αυτό, υπογραμμίζονται τα εξής: 

  • Οι τηλεοπτικοί σταθμοί μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ τηρούν τους νόμους και την εργατική νομοθεσία και είναι ψευδές ότι διαπιστώνονται, συστηματικά, η μη καταβολή δεδουλευμένων, υπερωριών και επιδομάτων, εξαντλητικά ωράρια εργασίας, περιπτώσεις απασχόλησης ανασφάλιστων εργαζομένων, ενώ κυριαρχούν οι “ευέλικτες” μορφές εργασίας (συμβάσεις μερικής απασχόλησης, συμβάσεις δανεισμού, εργολαβίας και μπλοκάκια)».
  • Η ελληνική νομοθεσία δεν απαγορεύει τις ευέλικτες μορφές εργασίας και οι τηλεοπτικοί σταθμοί, όπως και όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις τις εφαρμόζουν εκεί που χρειάζεται. Ευέλικτες μορφές εργασίας εφαρμόζονται ευρέως και στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ειδικά στους τηλεοπτικούς σταθμούς, οι μορφές αυτές είναι ελάχιστες και σε κάθε περίπτωση κάτω από το 5% του απασχολούμενου προσωπικού. 
  • Το προσωπικό που απασχολείται στην τηλεοπτική βιομηχανία προφανώς δεν είναι μόνο το μόνιμο προσωπικό των τηλεοπτικών σταθμών, στο οποίο αναφέρεται η ανακοίνωση της κυβέρνησης. Προσωπικό απασχολείται στις εταιρίες παραγωγής που παράγουν τηλεοπτικό περιεχόμενο, είναι οι μουσικοί, οι τεχνικοί, οι ηθοποιοί κλπ.
  • Σήμερα παράγεται περιεχόμενο για 8 τηλεοπτικούς σταθμούς Εθνικής Εμβέλειας. Εάν ο αριθμός των σταθμών μειωθεί κατά 50%, είναι προφανές ότι θα μειωθεί ανάλογα και το παραγόμενο περιεχόμενο. Η παραγωγή του περιεχομένου απαιτεί προσωπικό. Άρα το συμπέρασμα είναι απλό.
  • Το επιχείρημα ότι αυξάνει το υποχρεωτικό προσωπικό ανά σταθμό σε 400 άτομα είναι άνευ πρακτικής σημασίας. Εάν αυξηθεί το προσωπικό σε έναν σταθμό, μειώνεται από μία εταιρεία παραγωγής. Το συνολικό προσωπικό, για να παραχθεί το περιεχόμενο, είναι πάντα σταθερό!
  • Αλήθεια, τι προσπαθεί να μας πει η κυβέρνηση με τις ανακοινώσεις της; Ότι θα μειωθεί ο αριθμός των σταθμών και δεν θα μειωθεί η απασχόληση; Μήπως θα αυξηθεί κιόλας;

Στην άτυπη ενημέρωσή της η ΕΙΤΗΣΕΕ καταλήγει, λέγοντας ότι:

Η κυβέρνηση δεν απευθύνεται ούτε σε ιθαγενείς, ούτε σε αδαείς. Γι αυτό θα πρέπει να σταματήσει την προπαγάνδα που επιχειρεί, προσπαθώντας να θολώσει τα νερά και να αποκρύψει την πραγματική διάσταση των σχεδιασμών της: πέρα από την απώλεια θέσεων εργασίας, απειλεί την ίδια τη δημοκρατία και καταργεί την πολυφωνία, τον πλουραλισμό των απόψεων και τους κανόνες λειτουργίας μιας ελεύθερης αγοράς.