Ο Mr Selfridge και η Μοδίστρα βγάζουν ασπροπρόσωπη τη δημόσια τηλεόραση

Καλά έκανε και ξανάνοιξε η ΕΡΤ, το έγραψα, το ξανάγραψα και δεν θα σταματήσω να το γράφω. Άθλιος ήταν ο τρόπος που έκλεισε, ασυγχώρητο το «μαύρο» και καρνάβαλος η συνέχεια με ΔΤ και ΝΕΡΙΤ. Τελεία. Έπρεπε να ξανανοίξει, η κυβέρνηση το είπε ότι θα το κάνει, το έκανε, μπράβο της. Άλλο αυτό όμως κι άλλο το σχετικώς μουχλιασμένο πρόσωπο της δημόσιας τηλεόρασης που βλέπουμε μήνες τώρα. Μάλλον αγκυλωμένο, ιδιαιτέρως αμήχανο και σαφώς δυσκίνητο. Λίγο σαν τον Ριπ Βαν Ουίνκλ μοιάζει η κατάσταση στο Ραδιομέγαρο, σαν να ξύπνησε από ύπνο βαθύ τριάντα χρόνων και να μην ξέρει κατά που να στρίψει…

Εξαιρέσεις στον κανόνα; Φωτεινές εξαιρέσεις δύο ξένες σειρές που ξεκίνησαν χωρίς πολλές φανφάρες κι έφτασαν εντός μερικών εβδομάδων να γίνουν talk of the town: Ο Mr Selfridge και η Μοδίστρα! Ο Mr Selfridge συναντήθηκε με το γυαλί στις 30 Νοεμβρίου με 48.000 τηλεθεατές να παρακολουθούν τις περιπέτειές του και έκλεισε τη διαδρομή του στις 15 Ιανουαρίου με 122.000 τηλεθεατές. Η Μοδίστρα είδε το φως του καθοδικού σωλήνα στα μέσα Δεκεμβρίου με 88.000 τηλεθεατές για αρχή και είπε «αντίο» στις 24 Φεβρουαρίου με 293.000 τηλεθεατές.

Καλά νούμερα αναμφιβόλως, ιδίως για τη δημόσια τηλεόραση που δεν είναι πια και στις πρώτες θέσεις της τηλεθέασης. Αλλά περισσότερα κι απ’ τα νούμερα ήταν ο «θόρυβος», το “buzz” που λένε και οι Αμερικάνοι. Ξαφνικά η δημόσια τηλεόραση από εκεί που έμοιαζε με μπαϊλντισμένο δεινόσαυρο βρέθηκε να είναι ό,τι πιο μοδάτο στο ελληνικό τηλεοπτικό χωριό. Πρώτον διότι ο Mr Selfridge και η Μοδίστρα ήταν αξιόλογες σειρές και δεύτερον (αλήθειες να λέμε…) γιατί ο ανταγωνισμός δεν είχε σχεδόν τίποτα να προσφέρει στον συγκεκριμένο τομέα. Εξ ου και ο υποψιασμένος τηλεθεατής δέχτηκε ως μάνα εξ ουρανού αυτές τις δύο προσφορές. Και έπεται συνέχεια, καθώς από σήμερα στις 8 το βράδυ στην ΕΡΤ 2 ξεκινάει το The Paradise!

Επί τη ευκαιρία λοιπόν, σήκωσα το τηλέφωνο και απηύθυνα δυο-τρεις ερωτήσεις στην Ιζαμπέλα Σασλόγλου, Σύμβουλο προγράμματος της ΕΡΤ, από τα χεράκια της οποίας περνάει το μίνι θαύμα της δημόσια τηλεόρασης:
- Πώς μας προέκυψαν οι ξένες σειρές;
- Την τελευταία δεκαετία διανύουμε τον Χρυσό Αιώνα της Μυθοπλασίας διεθνώς. Οι τηλεοπτικές σειρές είναι παραγωγές υψηλής αξίας, κάθε επεισόδιο είναι μια μικρή ταινία και στοιχίζει όσο μια μικρή ταινία. Δεν υπήρχε δυνατότητα να κάνουμε ελληνική σειρά μυθοπλασίας τη φετινή σεζόν, δεν είχαμε το χρόνο που απαιτείται για διάβασμα κι επιμέλεια σεναρίων, ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε ενώ έτρεχε η σεζόν, οπότε μας επιτρέπεται μόνο ανάθεση για παραγωγές εκπομπών και ντοκιμαντέρ. Κι επειδή, θέλαμε να προσφέρουμε ωραίο πρόγραμμα στους τηλεθεατές, αποφασίσαμε να επενδύσουμε στις ξένες σειρές. Φυσικά έχουμε και εξαιρετικά ντοκιμαντέρ, ενώ τώρα έχουμε και την πρεμιέρα prime time κινηματογραφικής ζώνης με ταινίες που σίγουρα θα ενθουσιάσουν.

- Καλά ως εδώ. Γιατί επιλέξατε όμως τις συγκεκριμένες σειρές;
- Γιατί είναι αριστουργήματα, γιατί είναι παγκόσμιες επιτυχίες, γιατί μας αρέσουν. Αντιπροσωπεύουν μία μεγάλη τάση στη διεθνή μυθοπλασία οι σειρές εποχής και ταυτόχρονα ταιριάζουν γάντι με το DNA της ΕΡΤ, αυτό είχε φανεί από τη μεγάλη επιτυχία που είχε κάνει το Downton Abbey. Πήραμε την έγκριση από τον Διευθύνοντα, μας εμπιστεύθηκε και ο Πρόεδρος, τις προγραμματίσαμε στις 8 το βράδυ ως εναλλακτική πρόταση σε όσους δεν θέλουν να δουν ειδήσεις, αλλά, παράλληλα, τις ανεβάζουμε και στον ιστότοπο της ΕΡΤ να τις δουν όσοι δεν προλαβαίνουν να τις δουν στην τηλεόραση. Κάνουμε και επανάληψη του βραδινού επεισοδίου την επομένη το απόγευμα στις 4.

- Για ποιο λόγο επιμείνατε στη καθημερινή μετάδοση;
- Γιατί η σχέση μας πια με τις ξένες σειρές είναι σχεδόν βουλιμική. Δεν αντέχουμε να περιμένουμε μια βδομάδα για να δούμε το επόμενο επεισόδιο. Το κακό, βέβαια, είναι ότι έτσι ολοκληρώνονται γρήγορα οι κύκλοι, και τελειώνουν ιστορίες που δεν θες με τίποτα να τελειώσουν!
Υ.Γ. 1: Τέλος Μαρτίου, αρχές Απριλίου, έρχεται στη δημόσια τηλεόραση ο τέταρτος κύκλος του Mr Selfridge.
Υ.Γ. 2: Μετά από απαίτηση πολλών τηλεθεατών επαναλαμβάνεται η Μοδίστρα. Αρχή από την Κυριακή 6 Μαρτίου στην ΕΡΤ 2, με διπλό επεισόδιο.

 


 


 

TAGS