Σωρεία αντιδράσεων στον δημοσιογραφικό κόσμο και πολιτικό κόσμο έχει προκαλέσει η απόφαση του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ να επιβάλει βαριές ποινές σε οπκτώ δημοσιογράφους, για την θέση που τήρησαν την περίοδο του δημοψηφίσματος

Σε δήλωσή του, ο διευθυντής Ειδήσεων του ΣΚΑΪ, Στανμάτης Μαλέλης χαρακτηρίζει την απόφαση «αντιδημοκρατική» και «επικίνδυνη», καθώς «ποινικοποιεί την αντίθετη άποψη», ανοίγει το δρόμο για «καθεστωτικές λογικές» και «χτυπά την ελευθεροτυπία», ενώ παράλληλα τονίζει ότι πρόκειται για μία «αυταρχική» κίνηση, η οποία ισοδυναμεί με επίδειξη δύναμης σε βάρος των δημοσιογράφων.

Ο κ. Μαλέλης κάνει λόγο για «μεροληπτική» απόφαση από την πλευρά της ΕΣΗΕΑ, αλλά και «εμπαθή» και «κατευθυνόμενη» απόφαση σε βάρος του, «αφού είναι γνωστές οι απόψεις μου που ενοχλούν την στρατευμένη πλειοψηφία του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού».

«Απαράδεκτη η απόφαση του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ. Όταν οι δημοσιογράφοι φιμώνονται τότε κινδυνεύει η Δημοκρατία», έγραψε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Όσοι νομίζουν ότι θα με φιμώσουν με μεθόδους άλλων εποχών πλανώνται πλάνην οικτράν», καταλήγει στη δήλωση του ο κ. Μαλέλης. «Προς καθεστωτικούς του Π.Σ της ΕΣΗΕΑ που με διέγραψαν για πολιτικούς λόγους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ», προσέθεσε στο Twitter ο διευθυντής ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

"Προάσπιση της ελευθερίας της γνώμης και όχι πειθαρχικές διώξεις" ζήτησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, ο οποίος κατήγγειλε την Ένωση Συντακτων ότι επιχειρεί να χειραγωγήσει μέλη της:

Η απόφαση του πειθαρχικού οργάνου της ΕΣΗΕΑ να επιβάλει ποινές, που κυμαίνονται από προσωρινή διαγραφή μέχρι επίπληξη, σε μέλη της είναι πρωτοφανής. Μια δημοσιογραφική ένωση, αντί να προασπίσει και να ενθαρρύνει την ελεύθερη διατύπωση γνώμης, επιχειρεί να χειραγωγήσει μέλη της και ασκεί πειθαρχικές διώξεις επειδή εξέφρασαν απόψεις αντίθετες με αυτές της σημερινής πλειοψηφίας της. Η γνώμη είναι απολύτως ελεύθερη. Κι αυτό ισχύει για όλους και όχι μόνο για όσους συμφωνούν μαζί μας. Όλοι κι όλα κρίνονται από τους πολίτες. Αυτό που περιμένει η κοινωνία από τις Δημοσιογραφικές Ενώσεις είναι η προάσπιση της ελευθερίας του λόγου και η αυστηρή τήρηση της δεοντολογίας (σε κάθε μορφή της). Όχι λογοκρισία και πειθαρχικές διώξεις «αντιφρονούντων».

Την απόφαση καταδίκασε και η ΔΗΜΑΡ. "Η απόφαση του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ να διαγράψει ή να επιπλήξει δημοσιογράφους για μεροληπτική συμπεριφορά τις παραμονές του Δημοψηφίσματος  αποτελεί σαφές πλήγμα για την ελευθεροτυπία. Είναι μια απόφαση διχαστική και αυταρχική καθώς ανοίγει το δρόμο σε επικίνδυνες και σκοτεινές ατραπούς ποινικοποιώντας την αντίθετη άποψη. Η Δημοκρατική Αριστερά καταδικάζει κάθε προσπάθεια φίμωσης και εκφοβισμού δημοσιογράφων καθώς η ελευθερία έκφρασης και λόγου είναι κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα" αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Την απόφαση σχολίασε και ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ, Άρης Πορτοσάλτε.

Οι ποινές της ΕΣΗΕΑ

Αθώος κρίθηκε από το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ ο Γιάννης Πρετεντέρης, ενώ οι πιο βαριές πειθαρχικές ποινές επιβλήθηκαν στους συναδέλφους δημοσιογράφους του ΣΚΑΪ. 

Συγκεκριμένα, στον Άρη Πορτοσάλτε επιβλήθηκε διαγραφή από την Ένωση για ένα χρόνο, στον διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης του ΣΚΑΪ, Σταμάτη Μαλέλη, διαγραφή 18 μηνών, στον Νίκο Κονιτόπουλο, αρχισυντάκτη της εκπομπής του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, διαγραφή 6 μηνών, ενώ η περίπτωση του Δημήτρη Οικονόμου κρίθηκε «μη ελεγκτέα λόγω αμφιβολιών».

Στους Όλγα τρέμη, Μαρία Σαράφογλου, Μαρία Χούκλη και Μανώλη Καψή επιβλήθηκε επίπληξη με ανάρτηση.