Το ντοκιμαντέρ της «Οδοιπορικό στη Λέσβο των προσφύγων» παρουσίασε, χθες το βράδυ, η ΕΡΤ3 στο πλαίσιο της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που με το θεματικό αφιέρωμά της «Πρόσφυγες, τότε και σήμερα» αναδεικνύει τη σύγχρονη πραγματικότητα του προβλήματος αλλά και την ιστορική του διάσταση.

Η κάμερα της ΕΡΤ3 βρέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στο νησί που δέχεται το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, τη Λέσβο και κατέγραψε ιστορίες προσφύγων που άφησαν πίσω τις πατρίδες τους σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής στη βόρεια Ευρώπη, την αλλαγή στη ζωή των κατοίκων, αλλά και τις μαρτυρίες εθελοντών που δίνουν καθημερινά μάχη για να σώσουν όσους επιχειρούν το επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα από τα τουρκικά παράλια στις ελληνικές ακτές.

Έχουν δίκιο όσοι έλεγαν πως δεν μπορείς να καταλάβεις το μέγεθος του δράματος, αν δεν το ζήσεις, έλεγε, στη χθεσινοβραδινή παρουσίαση, ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Γιώργος Μπότσος, ενώ την εμπειρία της από την κάλυψη του προσφυγικού τόσο στη Λέσβο όσο και στην Ειδομένη μετέφερε -μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματός της- η δημοσιογράφος 'Αννα Ομηρίδου, που είχε τη δημοσιογραφική επιμέλεια του ντοκιμαντέρ. Το μοντάζ έκανε ο Παναγιώτης Σκούρτης, την ευθύνη για τη διεύθυνση φωτογραφίας είχε ο Κώστας Σταματίου και για την επιμέλεια ήχου ο Πρόδρομος Παναγιωτίδης.

Στην έμφαση που δίνει η ΕΡΤ3 στην κάλυψη του μείζονος προσφυγικού ζητήματος αλλά και στις δράσεις της για τους πρόσφυγες αναφέρθηκαν -μεταξύ άλλων- η πρόεδρός της Θεοφανώ Παπαζήση και ο γενικός διευθυντής Αλέξανδρος Κάντερ Μπαξ.