current views are: 8

4 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση10:39

Οι έντεκα υποψήφιοι για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες

Έντεκα είναι τελικά οι υποψήφιοι που υπέβαλαν αίτηση για τηλεοπτική άδεια καναλιού πανελλαδικής εμβέλειας, την ώρα που σύμφωνα με τα όσα έχουν ειπωθεί μέχρι τώρα από την κυβέρνηση, οι άδειες που θα δοθούν θα είναι τέσσερις. 

Δημοσίευση 10:39’

Έντεκα είναι τελικά οι υποψήφιοι που υπέβαλαν αίτηση για τηλεοπτική άδεια καναλιού πανελλαδικής εμβέλειας, την ώρα που σύμφωνα με τα όσα έχουν ειπωθεί μέχρι τώρα από την κυβέρνηση, οι άδειες που θα δοθούν θα είναι τέσσερις. 

Έντεκα είναι τελικά οι υποψήφιοι που υπέβαλαν αίτηση για τηλεοπτική άδεια καναλιού πανελλαδικής εμβέλειας, την ώρα που σύμφωνα με τα όσα έχουν ειπωθεί μέχρι τώρα από την κυβέρνηση, οι άδειες που θα δοθούν θα είναι τέσσερις. 

Μετά τους σταθμούς ΣΚΑΙ, ANT1, STAR, οι οποίοι είχαν υποβάλει αιτήσεις τις προηγούμενες ημέρες, σήμερα Δευτέρα κατέθεσαν αιτήσεις για κατοχή τηλεοπτικής άδειας ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης με την εταιρεία ALTER EGO, ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, ο επιχειρηματίας Ιωάννης Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσας, ο ALPHA., το ”Ε”,  το Art (ΆΣΤΥ Ραδιοτηλεόραση) και μια ακόμα εταιρεία Παροχής Τηλεοπτικού Περιεχομένου, η οποία προέρχεται από την Κύπρο. 

Αίτηση για τηλεοπτική άδεια κατέθεσε και το Mega (Τηλέτυπος), ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του newpost,  μέσα στον ογκωδη φάκελο δεν υπήρχε η απαραίτητη φορολογικη ενημεροτητα, αλλά ένα έγγραφο που ενημερώνει οτι θα κατατεθεί εν ευθέτω χρόνω, καθώς δεν τακτοποιήθηκαν απαραίτητες προϋποθέσεις.

Πιο αναλυτικά οι αιτήσεις προέρχονται από τις εξής εταιρείες:

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ – ΣΚΑΙ ΑΕ,
  • ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – STAR CHANNEL
  • ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΕ
  •  DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED (Ιβάν Σαββίδης)
  • ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ
  • ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
  •  ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (Βαγγέλης Μαρινάκης)
  •  ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. – “EPSILON TV”.
  • ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
  • ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ – MEGA CHANNEL
  • CITY NEWS -ΑRΤ TV

Σημειώνεται ότι  από την ώρα που θα ανοιχθούν οι φάκελοι, οι αιτούντες θα λάβουν τρεις ημέρες προθεσμίας προκειμένου στους φακέλους να συμπληρωθούν τυχόν χαρτιά που εκκρεμούν.

Δήλωση- βόμβα του προέδρου του ΣτΕ: Οι δικαστές δεν καθοδηγούνται και δεν επηρεάζονται

Νωρίτερα, σημαντική δήλωση έκανε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου πριν από την έναρξη της συζήτησης των αιτήσεων των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών που στρέφονται κατά του νομοθετικού πλαισίου για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών.

Ο πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, “δεν καθοδηγούνται, δεν επηρεάζονται, ούτε υποκύπτουν σε πιέσεις” ενώ πρόσθεσε “ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν για το αντίθετο”. 

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας πρόσθεσε: 

“Η δικαιοσύνη απαντά στις ακρότητες μόνον δια των αποφάσεών της. Οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν καθοδηγούνται,  δεν επηρεάζονται, δεν υποκύπτουν. Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν για το αντίθετο. Επισημαίνεται ότι οποιεσδήποτε  προσπάθειες χειραγώγησης σε εκκρεμή δίκη ανεξαρτήτως από πού προέρχονται,αλλα κυρίως αν προέρχονται από διαδίκους που διαθέτουν έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης ,συνιστά ευθεία παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης”.

Κομισιόν: Η επιστολή Έτινγκερ δεν αφορά στις τηλεοπτικές άδειες 

Εν τω μεταξύ, μετά την δημοσιοποίηση της επιστολής του επίτροπου Έτινγκερ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου, ότι όσα αναφέρονται στην επιστολή, δεν θέτουν εν αμφιβόλω τις διαδικασίες αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλαδα.

Επίσης, ανέφερε ότι αυτή η επιστολή, επί της ουσίας, αφορά τις ανησυχίες που έχει η Επιτροπή για θέματα ανταγωνισμού στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Ελλαδα, σημειώνοντας ότι οι διαβουλεύσεις με τις ελληνικές Αρχές συνεχίζονται.

«Αυτή η διαδικασία επί παραβάσει δεν έχει καμία σχέση με την παροχή αδειών στους παρόχους περιεχομένου. Οι διαδικασίες για την παροχή αδειών περιεχομένου σε τηλεοπτικά κανάλια δεν έχουν εναρμονιστεί σε επίπεδο ΕΕ», ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδια για τα ζητήματα τηλεπικοινωνιών Ναταλί Βαντιστάντ κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Κατέληξε δε λέγοντας πως τα κράτη-μέλη είναι «ελεύθερα» να επιλέξουν τη διαδικασία αδειδότησης των καναλιών που θα ακολουθήσουν, «σύμφωνα με τις εγχώριες προδιαγραφές και σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών και εγκατάστασης που ορίζονται στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η εκπρόσωπος διευκρίνισε τα εξής: «Στις 16 Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε επιστολή επίσημης προειδοποίησης στην Ελλάδα εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές στον τομέα των τηλεπικοινωνιών». Εξήγησε δε πως «η Επιτροπή φοβάται πως αυτές οι αλλαγές δεν είναι ευθυγραμμισμένες με τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και συγκεκριμένα με αυτές που διασφαλίζουν την ανεξαρτησία της εθνικής ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών». Σύμφωνα με την ίδια, οι διαβουλεύσεις για το ζήτημα που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή μεταξύ των εθνικών αρχών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται μόλις στο πρώτο στάδιο.

Το euractiv επικοινώνησε και με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποίος επιβεβαίωσε μεν ότι υπάρχει η επιστολή Έτινγκερ προς την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, αυτή δεν έχει ουδεμία σχέση με τη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών.

«Οι διαδικασίες για την έκδοση αδειών περιεχομένου για τηλεοπτικά κανάλια δεν είναι εναρμονισμένες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, τα κράτη-μέλη είναι ελεύθερα να έχουν καθεστώς αδειοδότησης ανάλογα με τις εγχώριες ανάγκες εφόσον αυτό συμμορφώνεται με τους νόμους της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας παροχής υπηρεσιών και εγκατάστασης όπως ορίζονται από τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Κουμουτσάκος: Απόπειρα να ελεχθεί η ενημέρωση 

Την ίδια στιγμή, «σχέδιο να χειραγωγήσει τις ανεξάρτητες αρχές να συγκεντρώσει στα χέρια της υπερεξουσίες και να ελέγξει την ενημέρωση των Ελλήνων», έκανε λόγο ο Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες.

Μάλιστα ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως πρόκειται για ”αυταρχική απόπειρα της κυβέρνησης να ελέγξει την ενημέρωση”.

Ο κ. Κουμουτσάκος εξήγησε ότι η ΝΔ σε ανακοίνωση της χθες χαρακτήρισε τον Νίκο Παππά υπουργό προπαγάνδας, επειδή, μέχρι να γίνει γνωστή η επιστολή του Επιτρόπου διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι ο νόμος Παππά – Σπίρτζη δεν έχει πρόβλημα με το κοινοτικό δίκαιο, ενώ ο κ. Παππάς γνώριζε τι έλεγε η επιστολή.

Ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, υπογράμμισε ότι ο νόμος για τις άδειες, θα δώσει συνέχεια στο διασυρμό της χώρας.