Η αντίστροφη μέτρηση για τη διαμόρφωση ενός νέου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου αρχίζει από σήμερα μετά και την κατάθεση των φακέλων απ’ όσους διεκδικούν τηλεοπτική άδεια ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δύο εκ των υποψηφίων καναλιών φαίνεται να μένουν εκτός!

Συνολικά κατατέθηκαν 11 υποψηφιότητες για τέσσερις άδειες, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τους καναλάρχες που έφτασαν στο Συμβούλιο Επικρατείας ζητώντας να μην περιοριστούν οι άδειες σε τέσσερις και ενώ μια επιστολή από την Κομισιόν έγινε αφορμή αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση να σηκώνει τους τόνους πολύ ψηλά.

Αν και η Κομισιόν διευκρίνισε σήμερα ότι η επιστολή του επιτρόπου Έτινγκερ δεν αφορά στη διαδικασία αδειοδότησης τόσο οι καναλάρχες όσο και κόμματα της αντιπολίτευσης συνέχισαν την επίθεση στην κυβέρνηση με τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να απαντά ότι έπειτα από 25 χρόνια ανομίας το τηλεοπτικό τοπίο θα λειτουργήσει με όρους νομιμότητας και να δίνει «ραντεβού» για αρχές Αυγούστου.

Όπως είπε ο Ν. Παππάς τότε θα γίνει η δημοπράτηση των αδειών από τις οποίες και θα προκύψουν τα τέσσερα ιδιωτικά κανάλια που θα απαρτίζουν το νέο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας, από τη νέα σεζόν.

Το μεσημέρι ξεκίνησε η διαδικασία αποσφράγισης των υποβληθέντων φακέλων συμμετοχής στο διαγωνισμό για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες και καταγραφής των προσκομιζομένων δικαιολογητικών και διεκόπη γύρω στις 22:30 το βράδυ, σύμφωνα με ενημέρωση από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, για να συνεχιστεί αύριο το πρωί, στις 9:00.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η διαδικασία γίνεται «παρουσία και των νόμιμων εκπροσώπων των υποψηφίων ή των ειδικά εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων τους».

Από τους 11 φακέλους πάντως σύμφωνα με πληροφορίες ο φακέλος με τα δικαιολογητικά που κατέθεσε ο Γ. Καρατζαφέρης για τη συμμετοχή του City News ART TV στο διαγωνισμό κρίνεται  από ελλιπής έως ελλιπέστατος ενώ να σημειωθεί ότι χωρίς την απαραίτητη φορολογικη ενημεροτητα, αλλά ένα έγγραφο που ενημερώνει οτι θα κατατεθεί εν ευθέτω χρόνω, καθώς δεν τακτοποιήθηκαν απαραίτητες προϋποθέσεις, κατατέθηκε ο φάκελος της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ (Mega)

Οι 11 «μνηστήρες»

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Επικρατείας οι 11 που θα διεκδικήσουν τις τέσσερις άδειες είναι οι εξής:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - ΣΚΑΙ ΑΕ
2.  ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - STAR CHANNEL
3.  ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΕ
4.  DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED
5.  ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ
6.  ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
7.  ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ
8.  ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. - “EPSILON TV”
9.  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
10. ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ – MEGA CHANNEL 
11.  City News ΑRΤ TV
Ήδη, έχει ξεκινήσει η αποσφράγιση των φακέλων από την Πενταμελή Ειδική Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού, ώστε να ελεγχθεί η προσκόμιση των απαραιτήτων, σύμφωνα με την Προκήρυξη, δικαιολογητικών.

Τι συζητήθηκε στο ΣτΕ - Εν αναμονή της απόφασης για τις προσφυγές των καναλαρχών

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις 23 αιτήσεις ακυρώσεως κατά των πράξεων για το διαγωνισμό για τη χορήγηση αδειών υψηλής ευκρίνειας (high definition).

Κατά τη συζήτηση οι δικηγόροι των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, Antenna, Αlpha, ΣΚΑΪ, Star Channel και Epsilon TV (E-TV) και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας εξέθεσαν τις αντιρρήσεις τους  για το διαγωνισμό και ζήτησαν για τις τηλεοπτικές άδειες, να κριθούν αντισυνταγματικές οι υπουργικές αποφάσεις.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου έδωσε προθεσμία στις δύο πλευρές να αποστείλουν μέχρι τις 20 Ιουλίου τα υπομνήματά τους. Επιφύλαξε όμως και μια σκληρή δήλωση προς πάσα κατεύθυνση κα ειδικά προς όσους διεκδικούν μια άδεια, διαμηνύνοντας πριν από την έναρξη της συζήτησης ότι οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, "δεν καθοδηγούνται, δεν επηρεάζονται, ούτε υποκύπτουν σε πιέσεις" ενώ πρόσθεσε "ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν για το αντίθετο". 

Η δικαιοσύνη απαντά στις ακρότητες μόνον δια των αποφάσεών της. Οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν καθοδηγούνται,  δεν επηρεάζονται, δεν υποκύπτουν. Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν για το αντίθετο. Επισημαίνεται ότι οποιεσδήποτε  προσπάθειες χειραγώγησης σε εκκρεμή δίκη ανεξαρτήτως από πού προέρχονται,αλλα κυρίως αν προέρχονται από διαδίκους που διαθέτουν έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης ,συνιστά ευθεία παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης, επισήμανε.

Μαίνεται η κόντρα παρά τις διευκρινίσεις της Κομισιόν

Παρότι η Κομισιόν προέβη σήμερα σε διευκρινίσεις σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής του επιτρόπου Έτινγκερ οι αντιδράσεις τόσο της αντιπολίτευσης όσο και των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών δεν κάμφθηκαν.

Συγκεκριμένα η αρμόδια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ζητήματα τηλεπικοινωνιών Ναταλί Βαντιστάντ ξεκαθάρισε ότι όσα αναφέρονται στην επιστολή, δεν θέτουν εν αμφιβόλω τις διαδικασίες αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλαδα. Επίσης, ανέφερε ότι αυτή η επιστολή, επί της ουσίας, αφορά τις ανησυχίες που έχει η Επιτροπή για θέματα ανταγωνισμού στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Ελλαδα, σημειώνοντας ότι οι διαβουλεύσεις με τις ελληνικές Αρχές συνεχίζονται.

«Αυτή η διαδικασία επί παραβάσει δεν έχει καμία σχέση με την παροχή αδειών στους παρόχους περιεχομένου. Οι διαδικασίες για την παροχή αδειών περιεχομένου σε τηλεοπτικά κανάλια δεν έχουν εναρμονιστεί σε επίπεδο ΕΕ», ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδια για τα ζητήματα τηλεπικοινωνιών Ναταλί Βαντιστάντ κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Κατέληξε, δε, λέγοντας πως τα κράτη-μέλη είναι «ελεύθερα» να επιλέξουν τη διαδικασία αδειδότησης των καναλιών που θα ακολουθήσουν, «σύμφωνα με τις εγχώριες προδιαγραφές και σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών και εγκατάστασης που ορίζονται στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η επιστολή του κοινοτικού επιτρόπου Γκ. Έτινγκερ αφορά και στη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών, υποστηρίζει η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, με νέα της ανακοίνωση μετά και τις διευκρινίσεις της Κομισιόν.

Στο μεταξύ η ΝΔ, με ερώτηση που κατέθεσα 50 βουλευτές της, ζητά από  την κυβέρνηση την κατάθεση της αλληλογραφίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συνάμα κάνουν λόγο για «συνεχιζόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τις ανεξάρτητες αρχές όπως το ΕΣΡ και την ΕΕΤΤ».

Επίκαιρη ερώτηση σχετικά με το νόμο για την αδειοδότηση των ΜΜΕ κατέθεσε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος χθες αποκάλεσε τον Νίκο Παππά υπουργό Προπαγάνδας.  Μεταξύ άλλων ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υποστηρίζει ότι από την απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο νόμος για την αδειοδότηση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα αντίθεσής του με το Ενωσιακό Δίκαιο, τόσο ως προς τη χωρητικότητα του φάσματος, όσο και ως προς τις ρυθμίσεις που αφορούν τη Digea.