current views are: 8

29 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση04:38

Εκπνέει η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων για τις τηλεοπτικές άδειες

Εντός της ημέρας αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάθεσης ενστάσεων για τις τηλεοπτικές άδειες, στην αρμόδια επιτροπή, ενώ τον τελευταίο λόγο έχει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Δημοσίευση 04:38’

Εντός της ημέρας αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάθεσης ενστάσεων για τις τηλεοπτικές άδειες, στην αρμόδια επιτροπή, ενώ τον τελευταίο λόγο έχει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Εντός της ημέρας αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάθεσης ενστάσεων για τις τηλεοπτικές άδειες, στην αρμόδια επιτροπή, ενώ τον τελευταίο λόγο έχει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Μέχρι στιγμής έχουν αποκλειστεί, το Mega , η Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος και η Dimera Media Ltd, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη.

Συνεχίζουν ο ΣΚΑΪ, το Star, ο ΑΝΤ1, ο Alpha, το E-TV, η εταιρεία του Χ. Καλογρίτσα και η Άλτερ Έγκο του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ενώ το ΑΡΤ TV, συμφερόντων Γιώργου Καρατζαφέρη, είχε απορριφθεί πριν ολοκληρωθεί η προηγούμενη φάση εξαιτίας της μη κατάθεσης του παραβόλου των 30.000 ευρώ

Τέσσερις οι άδειες

Σχετικά με τον αριθμό των αδειών, ο Νίκος Παππάς, τόνισε πως θα δοθούν τέσσερις γιατί «το φάσμα δεν είναι απεριόριστο. Θα δώσουμε ένα κομμάτι στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, θα πάμε σε αδειοδότηση για υψηλής ευκρίνειας δίκτυο, άρα θα είναι πιο βαρύ το φάσμα. Κυρίως είναι το ζήτημα της βιωσιμότητας. Μη βιωσιμότητα σημαίνει, ζημίες, δάνεια και διαπλοκή. Πρέπει να σπάσει η σχέση που μοιραία αναπτύσσονταν μεταξύ καναλιών, πολιτικών και τραπεζών» ανέφερε.

Ερωτηθείς για το Mega τόνισε ότι «οι μέτοχοι αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε αύξηση ΜΚ, αυτό υποδηλώνει πράγματα για τη βιωσιμότητα. Με προβληματίζει το γεγονός ότι ορισμένοι αντιστρέφουν την πραγματικότητα. Κάποιοι προκρίνουν το θέμα των θέσεων εργασίας. Όταν συζητούσαμε το νομοσχέδιο υποστήκαμε επίθεση στο ζήτημα του αριθμού των εργαζομένων. Να μην χύνουν κροκοδείλια δάκρυα» σημείωσε.

Χαρακτήρισε επιχειρηματική επιλογή των μετόχων του Mega να μην συνεχίσει την πορεία του.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε πριν το στάδιο της προεπιλογής. Εκεί ελέγχονται σειρά από ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως διαφάνεια οικονομικών, προέλευση χρημάτων. Αν κάποιος δεν έχει τη διάθεση να βάλει το χέρι στην τσέπη για να πάει με αξιώσεις στη δημοπρασία να μην βρίσκει άλλες δικαιολογίες» πρόσθεσε.

Συμπληρωματικά στοιχεία από το Mega

Κατέθεσε η εταιρεία «ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.» η οποία είναι μέτοχος στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, το σύνολο των δανειακών συμβάσεών της καθώς και βεβαιωμένες τραπεζικές ενημερότητες προς την «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε.», ώστε να συμπεριληφθούν στον φάκελο συμμετοχής του τηλεοπτικού σταθμού MEGA στον διαγωνισμό για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Παρόλα αυτά όπως ανέφεραν πηγές της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στο ΑΠΕ ο  τηλεοπτικός σταθμός MEGA δεν έχει καταθέσει φορολογική ενημερότητα στον φάκελο υποψηφιότητάς του για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Σημειώνεται ότι το MEGA έχει απορριφθεί στη φάση της προεπιλογής στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Επίσης, η «ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.», σε ενημέρωσή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σημειώνει, ότι κατατέθηκε προς τις αρμόδιες Αρχές και το πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας της εταιρείας.

Πως θα γίνει η διαδικασία δημοπράτησης

Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, θα πραγματοποιηθεί, αν όλα είναι έτοιμα το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Αυγούστου. Το εν λόγω Σαββατοκύριακο προκρίνεται για διάφορους λόγους. Ο κυριότερος; Ότι θα έχει μόλις παρέλθει η περίοδος ενστάσεων των «παικτών» αλλά και η εκδίκαση των ενστάσεων αυτών. Η όλη διαδικασία, δηλαδή και οι 4 γύροι για τις ισάριθμες άδειες, θα διαρκέσει είκοσι ώρες χωρίς διακοπή (!), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γενικής γραμματείας ενημέρωσης. Η διαδικασία θα θυμίζει κάτι από …Πανελλήνιες Εξετάσεις, αφού και οι δυο δοκιμασίες χαρακτηρίζονται (ή, πιο σωστά, πρέπει να χαρακτηρίζονται από το αδιάβλητο της δοκιμασίας).

Με πιθανότερο χώρο να φιλοξενήσει το διαγωνισμό, το κτίριο της γ.γ., πίσω από το Πάντειο πανεπιστήμιο, εκεί όπου γίνεται διαχρονικά τα τελευταία έτη το μπρίφινγκ του εκάστοτε κυβερνητικού εκπροσώπου. (Το ότι θα γίνει Σαββατοκύριακο, διευκολύνει τη διαδικασία, αφού τα γραφεία θα είναι άδεια από τους υπαλλήλους της γ.γ.).

Είκοσι ώρες συνεχόμενες, χωρίς διακοπή και άρα, και ύπνο, ενώ κάθε ομάδα υποψήφιου αγοραστή – καναλάρχη θα μπει σε ένα γραφείο, χωρίς την παραμικρή δυνατότητα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο: χωρίς κινητά και ίντερνετ με άλλα λόγια. Οι μόνοι «επισκέπτες» που θα μπαίνουν στα γραφεία, θα είναι οι υπάλληλοι της γ.γ. που θα έρχονται να παραλαμβάνουν την προσφορά μιας εκάστου ομάδας σε κάθε έναν από τους 4 γύρους, αλλά και οι… ντελιβεράδες.

Με άλλα λόγια, όταν ξεκινήσει το «χτύπημα» για την 1η άδεια, κάθε ομάδα θα υποβάλει την προσφορά της χωρίς να είναι σε θέση να πληροφορηθεί τις προσφορές των υπολοίπων. Ενώ και όταν τελειώσει ο πρώτος γύρος, ο μόνος που θα πληροφορηθεί το αποτέλεσμα, θα είναι εκείνος που έδωσε την υψηλότερη προσφορά. Οι υπόλοιποι θα συνεχίζουν για τις υπόλοιπες άδειες, με τη μεγαλύτερη προσφορά κάθε επενδυτικής ομάδας να αποτελεί τη βάση στην εξέλιξη του διαγωνισμού (δεν θα μπορούν να προσφέρουν λιγότερα δηλαδή στον επόμενο γύρο).