Στον Άγγελο Αθανασόπουλο, δημοσιογράφο της εφημερίδας «Το Βήμα», απονέμεται το βραβείο «Ελένη Βλάχου». To βραβείο θέσπισε η γερμανική πρεσβεία, με στόχο να ενθαρρύνει την ειδησεογραφική κάλυψη ευρωπαϊκών και διεθνών θεμάτων και απονέμεται ανά διετία σε Έλληνα δημοσιογράφο με τη συνεργασία του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ, του κόμματος της εκάστοτε αξιωματικής αντιπολίτευσης, των επαγγελματικών ενώσεων του κλάδου και του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το βραβείο φέρει το όνομα της δημοσιογράφου, η οποία κατά κοινή ομολογία προσέφερε εξαιρετικό έργο στην ελληνική δημοσιογραφία.

Την κριτική επιτροπή αποτελούν ο εκάστοτε πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, ο εκάστοτε γγ του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ της Ελλάδας, ο εκάστοτε εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εκάστοτε πρόεδρος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Αθήνα, ο εκάστοτε πρόεδρος του τμήματος επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο εκάστοτε Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ένα μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ -υπο την ατομική ιδιότητά του και όχι ως εκπρόσωπος του ΔΣ- και ένα μέλος της οικογένειας Βλάχου.