current views are: 6

24 Αυγούστου 2016
Δημοσίευση08:05

Βήμα – βήμα ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες

Στην τελική ευθεία για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας που θα διεξαχθεί στις 30 Αυγούστου. 

Δημοσίευση 08:05’

Στην τελική ευθεία για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας που θα διεξαχθεί στις 30 Αυγούστου. 

Στην τελική ευθεία για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας που θα διεξαχθεί στις 30 Αυγούστου και που όπως επισημαίνουν κύκλοι της κυβέρνησης αφορούν οριστικώς τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. 

Σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης η διαδικασία θα γίνει ως εξής: 

Πρώτα μιλά η Επιτροπή, μετά μιλούν οι υποψήφιοι.

Η δημοπράτηση της κάθε μίας άδειας ξεχωριστά διεξάγεται σε δύο φάσεις.

  • Στην πρώτη φάση, η 5μελής Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού (που απαρτίζεται από καθηγητές πανεπιστημίου, διδάκτορες και ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης), αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ, αυξάνει το τίμημα κατά 500.000 ευρώ. Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα είτε να αποδεχθούν τη νέα τιμή, είτε να παραμείνουν αδρανείς (αποσυρόμενοι από τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης άδειας και διατηρώντας την ευχέρεια να διεκδικήσουν την επόμενη).
  • Στη συνέχεια, η επιτροπή αυξάνει το τίμημα κατά «βήματα» (κατά την κρίση της και με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ) και η διαδικασία αποδοχής/αδράνειας επαναλαμβάνεται.
  • Όταν έχουν αποχωρήσει οι υπόλοιποι συμμετέχοντες και έχουν απομείνει μόνο δύο, η δημοπράτηση της άδειας περνά στη δεύτερη φάση. Τώρα, πλέον, μιλούν οι δύο υποψήφιοι, που καλούνται να καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο. Σε περίπτωση ισόποσων προσφορών, επαναλαμβάνεται η διαδικασία των κλειστών φακέλων. Η άδεια απονέμεται στον πλειοδότη.

Δεσμευτικές οι πρόσφορές

Σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας, το οποίο, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι,  επίσης λειτουργεί υπέρ της μεγιστοποίησης του τιμήματος που θα εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο, είναι το γεγονός ότι οι προσφορές είναι δεσμευτικές. Αυτό σημαίνει ότι ένας υποψήφιος που θα προσφέρει «Χ» ποσό διεκδικώντας άδεια στην οποία δεν θα ανακηρυχθεί πλειοδότης, δεν μπορεί να ανακηρυχθεί πλειοδότης άλλης άδεια με προσφορά μικρότερη από «Χ». Θα υποχρεωθεί να καταβάλει ως τίμημα την υψηλότερη προσφορά που κατέθεσε σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας. 

Καμία δυνατότητα διαρροής πληροφοριών

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ) έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες προβλέψεις ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών, κακόβουλης χρήσης του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής προσφορών ή τυχόν επικοινωνίας μεταξύ των συμμετεχόντων, με στόχο το συντονισμό των προσφορών (δημιουργία καρτέλ) και τη νόθευση του ανταγωνισμού. 

Πέραν του απολύτως ασφαλούς ηλεκτρονικού συστήματος, το έντυπο υλικό που θα επιβεβαιώνει τις προσφορές θα μεταφέρεται μεταξύ Επιτροπής (η οποία θα είναι εγκαταστημένη στη μεγάλη κεντρική αίθουσα) και υποψηφίων (τα 5μελή επιτελεία των οποίων θα βρίσκονται σε ξεχωριστά δωμάτια και δεν θα επικοινωνούν μεταξύ τους) με καθορισμένους κλητήρες. 

Κατά την ημέρα της δημοπρασίας απαγορεύεται η χρήση οποιασδήποτε ενσύρματης ή ασύρματης συσκευής επικοινωνίας από τους εκπροσώπους των συμμετεχόντων. 

Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε από τους συμμετέχοντες συλληφθεί να επιχειρεί παραβίαση των όρων του διαγωνισμού αποκλείεται και η εγγυητική επιστολή των 3 εκατ. ευρώ που θα έχει καταθέσει καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου. [Οι υποψήφιοι υποχρεούνται να καταθέσουν την εγγυητική επιστολή μέχρι τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, ώστε να τους επιτραπεί η συμμετοχή στη δημοπρασία που αρχίζει την Τρίτη 30 Αυγούστου].

Την Πέμπτη 25 Αυγούστου, οι εκπρόσωποι των υποψηφίων έχουν κληθεί να συμμετάσχουν σε προσομοίωση της διαδικασίας στα γραφεία της ΓΓΕΕ, ώστε να «εκπαιδευτούν» πλήρως και να μην αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα κατά τη διεξαγωγή της δημοπρασίας.

Πώς θα γίνει η μετάβαση στο νέο τοπίο

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και την ανάδειξη των κατόχων των τεσσάρων αδειών, θα ακολουθήσει επανέλεγχος των πόθεν έσχες και χρόνος για έκδοση αποφάσεων επί τυχόν προσφυγών με μορφή ασφαλιστικών μέτρων. Η πρώτη από τις τρεις ισόποσες δόσεις του τιμήματος θα καταβληθεί εντός 15 ημερών από την ανακήρυξη (οι άλλες δύο εντός 12 και 24 μηνών). Οι άδειες χορηγούνται εντός 90 ημερών από την ανακήρυξη. Από τη στιγμή που θα υπάρξουν νόμιμα αδειοδοτημένα ιδιωτικά κανάλια, η DIGEA είναι εκ του νόμου υποχρεωμένη να μεταφέρει το σήμα αυτών και κανενός άλλου.

Τα επόμενα βήματα

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τέσσερις άδειες ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας, θα ακολουθήσει με ταχύτατο ρυθμό ανάλογη διαδικασία για την αδειοδότηση και των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών.