Χωρίς κάμερες αλλά με καινούργια φώτα στις αίθουσες από την χθεσινή τελευταία νέα φωτογραφία που εξασφάλισε το newpost, ξεκινά σήμερα το πρωί στις 11 πμ η πρόβα τζενεράλε αυτής της τραγελαφικής ιστορίας που ονομάζεται πλειοδοτικός διαγωνισμός για 4 τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.  

Στις αίθουσες της γενικής γραμματείας που όταν ολοκληρωθεί η πρόβα θα σφραγιστούν για να ανοίξουν την Τρίτη το πρωί στις 9 πμ, θα έχουν πρόσβαση περίπου 100 άτομα. Κάθε υποψήφιος καναλάρχης από τους 9 που έχουν δηλώσει συμμετοχή, θα μπορούν να έχουν από μια πενταμελή επιτροπή. Νομικοί σύμβουλοι, οικονομικοί , συνεργάτες που θα μπορούν να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία ζητηθεί. Στην αίθουσα που θα βρίσκονται οι εννέα ΝΥΝ και νέοι πιθανοί ιδιοκτήτες των 4 αδειών, όλα έχουν αλλάξει.

Τα φώτα όπως βλέπετε αλλά και άλλα μηχανήματα ξηλώθηκαν (φωτο newpost), και αντικαταστάθηκαν από ολοκαίνουργια γραφεία, ένα μεγάλο τραπέζι σύσκεψης, μικρά δωμάτια σαν "σεπαρε" όπου υπάρχουν κρεβάτια , καναπέδες, catering, ποτά και ότι χρειαστεί ο εκπρόσωπος του καναλιού που θέλει να κάνει οπωσδήποτε δική του μια από τις 4 άδειες.

Η αλήθεια είναι ότι ο διαγωνισμός μπάζει από παντού. Καταρχήν έχει εξαιρεθεί ο βασικότερος αρμόδιος παράγων που είναι το Ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο και η όλη διαδικασία έχει περάσει στα χέρια του υπουργού τύπου κατά το έθιμο "Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει". Ακόμα ο διαγωνισμός είναι καθαρά πλειοδοτικός. Βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στα χρήματα χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν πόσα χρόνια έχουν τα κανάλια, εκπομπές, τι χρήματα έχουν ήδη δαπανηθεί και το τι θα γίνουν οι άνθρωποι των οποίων η άδεια των καναλιών που εργάζονται θα πάψει να ισχύει. 

Ας δούμε όμως λίγο τα πρακτικά σημεία που σήμερα θα εξεταστούν και που κυρίως η δοκιμή γίνεται για να δουλέψουν τα ηλεκτρονικά συστήματα των εταιρειών που έχουν αναλάβει , άλλα και να εξοικειωθούν οι παρευρισκόμενοι της Τρίτης με την πρωτόγνωρη διαδικασία.

Τιμή εκκίνησης της κάθε άδειας ορκίστηκε το ποσό το 3.500.000 ευρώ ένα ποσό που είναι βέβαιο ότι από τους κλειστούς φακέλους που θα μεταφέρουν οι αστυνομικοί στην επιτροπή θα πληρωθεί από όλους. Στη συνέχεια το τίμημα θα ανεβεί μέχρι 500.000 ευρώ τη φορά έως ότου κάποια στιγμή που μπορεί να είναι και μετά από.... δυο μέρες, μείνουν δυο διεκδικητές, για την πρώτη από τις 4 άδειες. Οι διεκδικητές έχουν δικαίωμα να ντιλάρουν 2 φορές με το υψηλότερο ποσό που πιστεύουν, ώστε να κατοχυρωθεί η πρώτη από τις 4 άδειες.

Η διαδικασία αυτή θα επαναληφθεί και για άλλες άδειες στις οποίες θα μετέχουν όλοι οι διεκδικητές ανεξάρτητα αν όσο προχωράει η διαδικασία κάποιοι έχουν εξασφαλίσει την άδεια. Αυτό γίνεται όπως μας εξήγησαν για να μην γνωρίζει κανείς ποιος είναι μέσα στο παιχνίδι και ποιος έχει αποχωρήσει..... Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 100 περίπου άτομα δεν έχουν κινητά, μικρόφωνα ή οτιδήποτε άλλο και δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους παρά μόνο μέσω αστυνομικών που μεταφέρουν αιτήματα του κάθε καναλάρχη στην ομάδα του.

Τα μέλη της Επιτροπής

1.    Δουληγέρης Χρήστος, Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πρόεδρος, με αναπληρωτή τον Αναγνωστόπουλο Θεοφάνη, Προϊστάμενο του Τμήματος Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής της Διεύθυνσης Ψηφιακής Στρατηγικής Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
2.    Μαρεντάκης Χαράλαμπος, Διδάκτορας της Επιστήμης της Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας, Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Προγραμματισμού και Αναφορών των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛ.ΤΑ.), μέλος, με αναπληρωτή τον Χατζηλοΐζο Σπυρίδωνα, μόνιμο υπάλληλο της Διεύθυνσης Ραδιοφάσματος και Δορυφορικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
3.    Κολυβάς Γεώργιος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Προϊστάμενος του Τμήματος Ρύθμισης Τηλεπικοινωνιακών Θεμάτων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.), μέλος, με αναπληρωτή τον Τασιόπουλο Δημήτριο, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
4.    Αγγελής Νικόλαος, Νομικός, Ειδικός Επιστήμονας στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.), μέλος, με αναπληρώτρια την Λιώση Κωνσταντίνα, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Νομικής Υποστήριξης της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Συμβάσεων και Προμηθειών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
5.    Πάγγος Ιωάννης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, μέλος, με αναπληρώτρια την Πλαντζουνάκη Ιωάννα, Προϊσταμένη του Τμήματος Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Συμβάσεων και Προμηθειών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
Γραμματέας της Επιτροπής ορίζεται ο Ευγένιος Μονεμβασίτης μόνιμος υπάλληλος με βαθμό Ε' του κλάδου ΠΕ Διοικητικός-Οικονομικός της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, με αναπληρωτή τον Ιωάννη-Αίαντα Γιαννάκη, μόνιμο υπάλληλο με βαθμό Ε' του κλάδου ΠΕ Διοικητικός-Οικονομικός της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.