Μαραθώνια η διαδικασία για την χορήγηση της πρώτης άδειας η οποία εν τέλει έκλεισε σήμερα σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ενώ νωρίς το μεσημέρι άρχισε η διαδικασία για τη δεύτερη άδεια. 

Όλα δείχνουν ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα τραβήξει ακόμα αρκετές ώρες με τις τελικές ανακοινώσεις του αποτελέσματος της δημοπρασίας να γίνονται πιθανότατα αύριο. 

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα εκδοθεί κυβερνητική ανακοίνωση, στην οποία θα αναφέρονται οι νικητές και το τελικό τίμημα κατακύρωσης της κάθε τηλεοπτικής άδειας, ή το σύνολο του τιμήματος και για τις τέσσερις άδειες συνολικά.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι κυβερνητικές πηγές μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναγκάστηκαν να διαψεύσουν τις «πληροφορίες» που κυκλοφορούν και να επισημάνουν πως ουδείς έξω από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας γνωρίζει το οτιδήποτε για την εξέλιξη της διαδικασίας μέχρι στιγμής.

Οπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, οι τέσσερις νέοι καναλάρχες θα γίνουν γνωστοί ταυτόχρονα, με μια κυβερνητική ανακοίνωση, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία. Γι' αυτό άλλωστε και κανείς από τους υποψηφίους δεν θα αποχωρήσει νωρίτερα -ακόμη κι αν έχει εξασφαλίσει την άδεια- ώστε να μην παραβιαστεί η μυστικότητα.

Τέσσερις υποψήφιοι εκπροσωπούνται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους (Θοδωρής Κυριακού για τον ΑΝΤΕΝΝΑ, Βαγγέλης Μαρινάκης για την ALTER EGO, Ιβάν Σαββίδης για την DIMERA και Βλαδίμηρος Καλογρίτσας για την ομώνυμη εταιρεία).

Τον Alpha εκπροσωπεί ο Δημήτρης Φουρλεμάδης, το Star Channel, ο Κάρολος Αλκαλάι, την κυπριακή εταιρεία ο Πάνος Κυριακόπουλος και τον ΣΚΑΪ ο Κώστας Κιμπουρόπουλος.

Σημειώνεται πως από το πρωί της Τετάρτης έπεσαν «βροχή» οι φάκελοι με τα ασφαλιστικά μέτρα έξω από το κτίριο της ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Συνολικά από το πρωί έχουν θυροκολληθεί πέντε φάκελοι από STAR, ALPHA, ANT1, MEGA και ΣΚΑΪ, με τη σειρά που έγινε η διαδικασία.

Όπως είπε ο δικαστικός επιμελητής η θυροκόλληση έγινε σήμερα γιατί αυτή ήταν η τελευταία ημέρα που μπορουσε να γίνει αυτή η επίδοση.

Η διαδικασία   

Οι διεκδικητές των τηλεοπτικών αδειών έχουν πέντε συνεργάτες του, ενώ στην είσοδο της ΓΓΕΕ άφησαν Η/Υ, κινητά, κάμερες και οτιδήποτε μπορεί να τους φέρει σε επαφή με τον έξω κόσμο.

Ο στόχος είναι ο διαγωνισμός να εξελιχθεί σε συνθήκες απόλυτης απομόνωσης. Για τον σκοπό αυτό ακόμη και το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης που θα συμβάλει στην ομαλή διεξαγωγή της δημοπρασίας, θα κλειδωθεί και θα παραμείνει στο κτήριο μέχρι να ακουστεί η κόρνα της λήξης.  Το υπόλοιπο προσωπικό της ΓΓΕΕ θα λάβει υποχρεωτική άδεια.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, οι υποψήφιοι καναλάρχες και οι συνεργάτες τους έχουν δικαίωμα να αποχωρήσουν μόνο όταν θα έχει δημοπρατηθεί και η τέταρτη τηλεοπτική άδεια.

Οι αντιπροσωπείες δεν θα έρχονται σε επαφή με τις υπόλοιπες αντιπροσωπείες, θα είναι δηλαδή πλήρως απομονωμένες. Για τον σκοπό αυτόν θα φιλοξενηθούν ανά δύο σε κάθε όροφο.

Κάθε αντιπροσωπεία κατά την προσέλευσή της παρέλαβε καρτελάκια με το ονοματεπώνυμο κάθε μέλους της που ήταν διαφορετικού χρώματος για κάθε υποψήφια ομάδα. Το αντίστοιχο χρώμα έχουν και οι φάκελοι κάθε ομάδας μέσα στους οποίους τα στελέχη των καναλιών θα κλείνουν τις έγγραφες προσφορές τους, οι οποίες σφραγισμένες θα καταλήγουν στην αρμόδια επιτροπή.

Τις σφραγισμένες προσφορές θα μεταφέρουν άνδρες ειδικής ομάδας της ΕΛ.ΑΣ., ενώ στον χώρο θα υπάρχουν και δύο δικαστικοί επιμελητές.

Τα δωμάτια εντός των οποίων θα διεξαχθεί η πλειοδοσία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες θα εποπτεύονται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, ενώ και στους κοινόχρηστους χώρους και στους διαδρόμους που συνδέουν τις εννέα αίθουσες που θα βρίσκονται τα «στρατηγεία» των υποψηφίων, θα υπάρχουν κάμερες.

Κρέτσος: Νέος διαγωνισμός για τα περιφερειακά κανάλια

Νέα αντίστοιχη διαδικασία για τις άδειες των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, δρομολογεί η κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος.

Είπε, επίσης, ότι το ζήτημα των θεματικών αδειών στα κανάλια θα εξεταστεί όταν διαμορφωθούν τα δεδομένα στην αγορά.

«Δεν μπορεί να υπάρξει πολυφωνία εάν όλα τα κανάλια φυτοζωούν γιατί δεν μπορούν να πάρουν δάνεια. Είναι σημαντικότερο να μιλήσουμε για αδειοδότηση περιφερειακών σταθμών και όχι των θεματικών. Για τους θεματικούς θα το δούμε μόλις αλλάξουν τα δεδομένα στην αγορά», συνέχισε και τόνισε πως «μετά τη δημοπρασία για τις άδειες έρχεται νόμος για την τηλεοπτική διαφήμιση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Εάν δεν γίνει η αδειοδότηση, εάν δεν μπουν νέα κεφάλαια, δεν καθαρίσει ο χώρος, δεν θα μπορούν να υπάρχουν ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης» δήλωσε και πρόσθεσε πως «εάν υπάρξει πρόβλημα με τα πόθεν έσχες, οι υποψήφιοι δεν θα πάρουν άδεια».

ΕΣΗΕΑ: Η ενημέρωση είναι ζήτημα Δημοκρατίας, δεν δημοπρατείται

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε χθες η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, σχολιάζοντας τον τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η ΕΣΗΕΑ κάνει λόγο για ένα κακοστημένο ριάλιτι που παραδίδει το δικαίωμα της ενημέρωσης σε όποιον πληρώσει τα περισσότερα, αναφέρεται στην ανεργία που θα πλήξει ακόμη περισσότερο τον δημοσιογραφικό κλάδο όπως ομολογεί με non paper η ίδια η κυβέρνηση, ενώ καταλήγει λέγοντας πως η ενημέρωση είναι ζήτημα Δημοκρατίας και δεν μπαίνει σε δημοπρασία.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

«Με όρους ενός κακοστημένου ριάλιτι, η κυβέρνηση προσποιείται ότι αντιμετωπίζει τη διαπλοκή αλλά με τους εκπροσώπους των οικονομικών συμφερόντων, να προσχωρούν πρόθυμα στη διαδικασία –ανεξάρτητα αν την καταγγέλλουν– για την αδειοδότηση τεσσάρων τηλεοπτικών καναλιών.

Με άλλοθι την τακτοποίηση ενός τηλεοπτικού τοπίου 27ετούς ανομίας, βγάζει τώρα στο σφυρί το δικαίωμα ενημέρωσης της κοινής γνώμης, που το παραδίδει σε όποιον πληρώσει τα περισσότερα.

Με εκκωφαντικό τον παραμερισμό του ΕΣΡ από τη διαδικασία αδειοδότησης και με πρόσωπα της αγοράς, που δηλώνουν απλώς ότι διαθέτουν βαρύ χαρτοφυλάκιο, επιλέγει η κυβέρνηση τους 4 της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Η εξέλιξη αυτή –ή ενδεχομένως η όποια συμφωνία– οδηγεί σε τρίτο κύκλο ανεργίας για δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς, που είναι τα άμεσα θύματα της πολιτικής δημοπρασίας, όπως ομολογεί και η ίδια η κυβέρνηση με τον non paper, που διακίνησε και στο οποίο μιλάει για 1.000 ακόμη απολύσεις.

Η χειραγώγηση της ενημέρωσης με όρους καρτέλ είναι μια επίπτωση που μόνο την κοινωνία θα πλήξει. Δίνει, όμως, διέξοδο σε παλιούς καναλάρχες να βγουν από το κάδρο, δήθεν δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση, αλλά με χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν απέναντι στους εργαζόμενους, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες που πάνε να χαθούν μαζί με τα παλιά τεφτέρια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ από την πρώτη στιγμή της συζήτησης στη Βουλή για το νόμο (Οκτώβριος 2015), που οδήγησε σε αυτές τις εξελίξεις, αντέδρασε κηρύσσοντας απεργιακές κινητοποιήσεις επισημαίνοντας από τότε τη διαφωνία του, τονίζοντας ότι πλήττεται ευθέως η πολυφωνία ενώ κινδυνεύουν να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η ΕΣΗΕΑ οφείλει, επομένως, να επαναλάβει τις πάγιες θέσεις της:

  • Απαιτεί την κατοχύρωση της πολυφωνίας.
  • Επιμένει στη θεσμοθέτηση των κανόνων που απουσιάζουν και που πρέπει να διασφαλίζουν την απόλυτη διαφάνεια στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ, ύστερα μάλιστα από 27 χρόνια αυθαιρεσίας και διαπλοκής, που μονίμως καταγγέλλουν οι δημοσιογράφοι.
  • Είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε απόπειρα συγκέντρωσης των ΜΜΕ, είτε αυτή συνδέεται με την επιχειρηματικότητα, είτε επιδιώκεται από πολιτικές.
  • Απαιτεί την πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη νομοθετική κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, με ΣΣΕ και Κώδικα Δεοντολογίας, κάτι που απουσιάζει προκλητικά από το νόμο.
  • Καταγγέλλει ότι με τις διαδικασίες που προωθούνται απειλείται, αν δεν καταργείται, η αυτοτέλεια και η αυτονομία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Η ενημέρωση είναι ζήτημα Δημοκρατίας και δεν μπαίνει σε δημοπρασία».