Περισσότερες από 36 ώρες συμπληρώθηκαν απόψε από την έναρξη της κρίσιμης διαδικασίας για τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών. Στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας βρίσκονται κλεισμένοι οι οκτώ υποψήφιοι και το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να αλλάξει άρδην το τηλεοπτικό τοπίο.

Το μόνο που μπορεί μετά βεβαιότητας να ειπωθεί είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν έγκυρες πληροφορίες για την πορεία της διαδικασίας δημοπράτησης. Και αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια ώστε να μην υπάρξουν διαρροές πληροφοριών: Από τους εκπροσώπους έχουν αφαιρεθεί τα κινητά τηλέφωνα και οι προσωπικοί υπολογιστές κατά την έναρξη της διαδικασίας, χθες στις 9 το πρωί.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν η κρίσιμη δημοπρασία αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις η διαδικασία για την τρίτη άδεια άρχισε αργά το απόγευμα και αναμένεται να είναι χρονοβόρα.

Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, οι τέσσερις νέοι καναλάρχες θα γίνουν γνωστοί ταυτόχρονα, με μια κυβερνητική ανακοίνωση, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία. Γι' αυτό άλλωστε και κανείς από τους υποψηφίους δεν θα αποχωρήσει νωρίτερα -ακόμη κι αν έχει εξασφαλίσει την άδεια- ώστε να μην παραβιαστεί η μυστικότητα.

Την ώρα που οι 8 υποψήφιοι καναλάρχες βρίσκονται κλεισμένοι εντός του κτιρίου και δίνουν τη μάχη εκατομμυρίων, έξω από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας βρίσκεται σε εξέλιξη μία… νομική κόντρα. Από σήμερα το πρωί,  έπεσαν «βροχή» οι φάκελοι με τα ασφαλιστικά μέτρα. Συνολικά από το πρωί έχουν θυροκολληθεί πέντε φάκελοι από STAR, ALPHA, ANT1, MEGA και ΣΚΑΪ, με τη σειρά που έγινε η διαδικασία.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, οι υποψήφιοι καναλάρχες και οι συνεργάτες τους έχουν δικαίωμα να αποχωρήσουν μόνο όταν θα έχει δημοπρατηθεί και η τέταρτη τηλεοπτική άδεια.

Οι αντιπροσωπείες δεν θα έρχονται σε επαφή με τις υπόλοιπες αντιπροσωπείες, θα είναι δηλαδή πλήρως απομονωμένες. Για τον σκοπό αυτόν θα φιλοξενηθούν ανά δύο σε κάθε όροφο.

Κάθε αντιπροσωπεία κατά την προσέλευσή της παρέλαβε καρτελάκια με το ονοματεπώνυμο κάθε μέλους της που ήταν διαφορετικού χρώματος για κάθε υποψήφια ομάδα. Το αντίστοιχο χρώμα έχουν και οι φάκελοι κάθε ομάδας μέσα στους οποίους τα στελέχη των καναλιών θα κλείνουν τις έγγραφες προσφορές τους, οι οποίες σφραγισμένες θα καταλήγουν στην αρμόδια επιτροπή.

Τις σφραγισμένες προσφορές θα μεταφέρουν άνδρες ειδικής ομάδας της ΕΛ.ΑΣ., ενώ στον χώρο θα υπάρχουν και δύο δικαστικοί επιμελητές.

Τα δωμάτια εντός των οποίων θα διεξαχθεί η πλειοδοσία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες θα εποπτεύονται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, ενώ και στους κοινόχρηστους χώρους και στους διαδρόμους που συνδέουν τις εννέα αίθουσες που θα βρίσκονται τα «στρατηγεία» των υποψηφίων, θα υπάρχουν κάμερες.

Τέσσερις υποψήφιοι εκπροσωπούνται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους (Θοδωρής Κυριακού για τον ΑΝΤΕΝΝΑ, Βαγγέλης Μαρινάκης για την ALTER EGO, Ιβάν Σαββίδης για την DIMERA και Βλαδίμηρος Καλογρίτσας για την ομώνυμη εταιρεία).

Τον Alpha εκπροσωπεί ο Δημήτρης Φουρλεμάδης, το Star Channel, ο Κάρολος Αλκαλάι, την κυπριακή εταιρεία ο Πάνος Κυριακόπουλος και τον ΣΚΑΪ ο Κώστας Κιμπουρόπουλος.