Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Εποικοινωνίας, έπειτα από περισσότερες από 60 ώρες ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και αναμένονται εντός της επόμενης ώρες οι οριστικές ανακοινώσεις.

Ωστόσο οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό δεν μπορούν να αποχωρήσουν καθώς θα πρέπει να υπογράψουν τα πρακτικά τα οποία και συντάσσονται αυτή την ώρα.  Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα ενημερωθεί ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος θα προσέλθει στα γραφεία της ΓΓΕΕ. Αφού ενημερωθεί για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας θα ενημερώσει τον Τύπο.

Εν τω μεταξύ χθες το πρωί,  έπεσαν «βροχή» οι φάκελοι με τα ασφαλιστικά μέτρα. Συνολικά έχουν θυροκολληθεί πέντε φάκελοι από STAR, ALPHA, ANT1, MEGA και ΣΚΑΪ, με τη σειρά που έγινε η διαδικασία.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τον κανονισμό, οι υποψήφιοι καναλάρχες και οι συνεργάτες τους έχουν δικαίωμα να αποχωρήσουν μόνο όταν θα έχει δημοπρατηθεί και η τέταρτη τηλεοπτική άδεια.

Οι αντιπροσωπείες δεν θα έρχονται σε επαφή με τις υπόλοιπες αντιπροσωπείες, θα είναι δηλαδή πλήρως απομονωμένες. Για τον σκοπό αυτόν θα φιλοξενηθούν ανά δύο σε κάθε όροφο.

Κάθε αντιπροσωπεία κατά την προσέλευσή της παρέλαβε καρτελάκια με το ονοματεπώνυμο κάθε μέλους της που ήταν διαφορετικού χρώματος για κάθε υποψήφια ομάδα. Το αντίστοιχο χρώμα έχουν και οι φάκελοι κάθε ομάδας μέσα στους οποίους τα στελέχη των καναλιών θα κλείνουν τις έγγραφες προσφορές τους, οι οποίες σφραγισμένες θα καταλήγουν στην αρμόδια επιτροπή.

Τις σφραγισμένες προσφορές θα μεταφέρουν άνδρες ειδικής ομάδας της ΕΛ.ΑΣ., ενώ στον χώρο θα υπάρχουν και δύο δικαστικοί επιμελητές.

Τα δωμάτια εντός των οποίων διεξήχθη η πλειοδοσία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες εποπτευόταν από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, ενώ και στους κοινόχρηστους χώρους και στους διαδρόμους που συνδέουν τις εννέα αίθουσες που θα βρίσκονται τα «στρατηγεία» των υποψηφίων, θα υπάρχουν κάμερες.

Τέσσερις υποψήφιοι εκπροσωπούνται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους (Θοδωρής Κυριακού για τον ΑΝΤΕΝΝΑ, Βαγγέλης Μαρινάκης για την ALTER EGO, Ιβάν Σαββίδης για την DIMERA και Βλαδίμηρος Καλογρίτσας για την ομώνυμη εταιρεία).

Τον Alpha εκπροσωπεί ο Δημήτρης Φουρλεμάδης, το Star Channel, ο Κάρολος Αλκαλάι, την κυπριακή εταιρεία ο Πάνος Κυριακόπουλος και τον ΣΚΑΪ ο Κώστας Κιμπουρόπουλος.

Κρέτσος: Ο διαγωνισμός για τα περιφερειακά κανάλια πρέπει να γίνει από το ΕΣΡ

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για την αδειοδότηση των περιφερειακών καναλιών. Μάλιστα, όπως τόνισε, θα υπάρξει η επιδίωξη να διενεργηθεί η διαδικασία μέσω του ΕΣΡ:

Χρειαζόμαστε μία τροποποίηση, έναν νέο χάρτη συχνοτήτων προκειμένου να μπορούμε να καθορίσουμε και ποιος θα είναι ο αριθμός. Αυτός ο διαγωνισμός, ο επόμενος διαγωνισμός, πρέπει να γίνει από το ΕΣΡ. Να συζητήσουμε τι ΕΣΡ εννοούμε, πόσο δυνατό θέλουμε να το έχουμε, διότι δεν είναι μόνο τα στελέχη που θα μπουν στο Δ.Σ. Πρέπει να το ενδυναμώσουμε και με στελεχιακό δυναμικό σε ευρύτερα μέσα στο οργανόγραμμα της αρχής.

Στο μεταξύ, την πόρτα του Μέγαρου Μαξίμου πέρασε νωρίτερα ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος καθότι είχε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Εν συνεχεία ο κ. Κρέτσος αποχώρησε από το Μαξίμου, αλλά όχι με κατεύθυνση το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες θα επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου.